måndag 19 december 2011

Granen står så grön och grann...

I dag har jag varit och storhandlat inför jul. Jag och J lyckades utan större besvär kämpa oss igenom såväl ÖB som COOP. Jag handlade flera goda och mumsiga saker. När stora F kommer hem får jag skärpa till mig och tänka lite extra eftersom hon är vegan.
Bild:http://www.astridochaporna.se/blog/
Jag hittade den allra roligaste vegetariska/veganska julskinkan på COOP, från Astrid och aporna. Det är  tydligen en vegetarisk och ekologisk supermarket på nätet. På paketet kan man läsa att det innehåller "skinka utan rumpa". Fniss! Smart alternativ om du vill äta klimatsmart.

Annars har jag tagit in den nyinköpta kungsgranen och klätt den med lilla B:s hjälp. Med en krycka och lite god vilja var hon till god hjälp då det gällde att hänga upp allt fint pynt. Det mesta har jag fått från min kära mor, som har näsa för annorlunda grejer att hänga i granen.
Mormors gamla pärlband får ersätta glitter, och röda rosetter känns också fint och hemgjort på nåt sätt. I toppen en stjärna som jag själv köpt för många år sedan. Annars kan man hitta en förgylld buddha, en fransk bulldogg, en flugsvamp, små trummor, flygande tomtar, glasfåglar med vippstjärt och diverse andra prydnader som samlats under åren. Vanliga röda kulor är bannlysta i min gran!

Jag ha också tillverkat strutar att lägga godis i. Jag köpte papp-koner på scrapbookmässan förra året och klädde dem med fint papper. Kanterna klädde jag med spets. Sedan gjorde jag hål i dem och satte i snöre till upphängning.

Under granen har jag ställt papplådor med tomtar på, för att dölja den fula julgransfoten. Mattan har min storkusin Carina broderat och den är en kär ägodel.

Hundarna älskar när jag tar in granen. Spännande med ett träd i vardagsrummet! Som väl är brukar de inte kissa på den, men Sputnik hade ändå lyckats med konststycket att kissa på en plastkasse i lilla B:s rum i dag... Undrar om man kan göra julskinka av en halvfet dvärgpinscher?

Vi kan inte ha inslagna paket under vår gran eftersom Goliat blir som tokig när han ser ett paket. Det måste öppnas (läs: slitas upp) inom tre sekunder. Han slutar andas när han får syn på ett paket, helt övertygad om att det är till honom. Så om vi inte vill ha en "Pluto-jagar-Piff-och-Puff-i-granen"-händelse så får vi lägga paketen så pass högt upp att han inte når dem.


Alla granbilder har tagits av lilla B. Tack snälla du!

8 kommentarer:

 1. Ska försöka hitta en gran idag. Spännande att se om jag får hem den. Maken är strängerligen upptagen och därmed inte till någon hjälp. Han frånsa sig allt vad granköp heter för många, många år sedan. Jag klagade en gång för mycket på eländet han släpat hem. Jag och min förbannade tunga, undrar om jag kan lära mig hålla näbben någon gång. Fast på senare år har han i alla fall hjälpt mig last in och ur bilen, till och med "tyckt" lite vid köpet. Förmodligen för att snabba på velandet.
  Hänger så lite som möjligt i min gran (annat var det när killarna var små), ska gå snabbt att slänga ut den. Polkagrisar, kottar och lite kulor. Kottarna har fader slöjdat, riktigt fina. Han kan när han vill.
  Din gran är underbart fin!
  Kram, Sanna

  SvaraRadera
 2. Tack vännen! Hemslöjdade kottar låter fantastiskt fint! Clarence han kan, när han vill. Ja, du... Det där med att hålla truten när man borde är väl något som inte alltid är så lätt, haha! Jag känner igen det. Stor kram till dig min fina vän!

  SvaraRadera
 3. Åååh vilken fin gran! Blir rejält avundsjuk kan jag säga! Eftersom vi har två kattfröknar i vårt hus känns det lite vanskligt med gran! Annars har vi haft det i alla år, våra barn fick också hänga i stort sett vad dom ville i granen men på senare år (innan katteländena vill säga) blev den helig! Fin ska den vara! Din gran är verkligen helt underbar!
  Kram Gisela
  ps, på torsdag ska jag baka dina saffranssnittar, ska bli spännande att smaka!

  SvaraRadera
 4. Jag längtar tills vår gran är inne. Vilken otroligt fin liten fågel :)

  SvaraRadera
 5. Tack Gisela! Du värmer så ofta mitt hjärta!!!

  Hannah - tack för din snälla kommentar! Välkommen tillbaka!

  Kramar!!!

  SvaraRadera
 6. Smakfullt som vanligt, Erika! Vår gran har gått från att ha varit full av saker tillverkade av barnen till att idag vara enbart silver- och vitpyntad. Under en period var den pyntad med saker av halm, keramik och röda, tunna trähjärtan (allt från Bohusslöjd). Föräldrars och svärföräldrars pynt uppskattar barnen mer än jag. Imorgon tar vi högtidligt en granen. Bp

  SvaraRadera
 7. Kära Birgitta! Jag kan se hur fin din gran måste vara! Stor kram till dig!

  SvaraRadera