söndag 26 augusti 2012

Krabbigt värre!

I fredags unnade jag mig en hel krabba till middag. Rödbrun och fin låg den där på tallriken och väntade på att jag skulle hugga in. Det är nästan den bästa stunden; när man sitter och väntar på allt det där goda. Här på västkusten finns ju allehanda skaldjur att avnjuta, men krabba och havskräftor är nog det jag tycker allra mest om. Visst, hummer är gott, men så dyrt att jag inte tycker att det är riktigt värt pengarna längre.

Nu på hösten, egentligen först om ett par veckor är krabban som bäst. Alla månader som har bokstaven R i sig, sägs vara bästa krabbmånaderna. Då är vattnet kallt och klart och krabban är fullmatad med allt det där goda som sitter inunder skölden. Många tycker ju att köttet i klorna är godast men jag tycker att rommen och det så kallade krabbsmöret är bäst och mest smakrikt.

Som sällskap till krabban åt jag en bit vitlöksbröd och lite kall gräddfilssås. I glaset en skvätt vitt vin, så var måltiden fullbordad.

Det kan vara lite pilligt att öppna en krabba på ett bra sätt, dvs så att man får ut mesta möjliga av det ätbara innehållet. På Tasteline finns en käck guide till hur du på bästa sätt tar dig in under skalet.

När jag gör sås till färska skaldjur brukar jag vara lite lat och göra enklast möjliga, ofta improviserad. Tre delar gräddfil blandas med en del majonnäs, en nypa strösocker, lite svartpeppar, salt och en massa färsk klippt dill. Ibland tjoffar jag i lite hackad gräslök också. Någon gång gör jag en romsås på samma sätt, lite mindre dill bara och utan gräslök.

För den riktigt hungrige passar det fint med en bit kantarellpaj som varmt tillbehör till skaldjuren. Jag passade på att plocka ihop en påse i fredags, då jag var ute med min nya goa klass för att ha lite övningar i skogen. De var så fina, alla fjorton grabbarna, och grillade hamburgare både till sig själva och till oss lärare. När de förberedde maten stack jag upp i skogen en bit, och fick ihop en tredjedels papperspåse med gula kantareller.

Jag brukar göra ett vanligt pajskal och använder gärna kesella istället för smör  för att det ska bli mindre fett.

Smalare pajdeg

2 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl
 125 gram kesella lätt
 50 gram flytande margarin
 2 msk vatten
 1 krm salt

Nyp ihop degen och låt vila kallt i 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 7 minuter (200 grader).

Fyllning

Förväll och stek många fina gula kantareller i lite smör. Lägg dem i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop 3 ägg med 1,5 dl matlagningsgrädde och 1,5 dl lättcreme fraiche. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 kryddmått svartpeppar. Strö 3 dl riven god ost med 17 % fetthalt över svampen och häll sedan över äggstanningen. Grädda pajen i ca 30 minuter i 225 graders ugnsvärme. Ät och njut!



16 kommentarer:

  1. Tänk att du finns på riktigt underbara Erika som skriver så mycket snälla saker på Sofiabakar. Blir ju rörd var och varannankväll av alla fina kommentarer. Kan inte du lära mig äta krabbor? Jag har aldrig ätit det!!!! det är sant herre gud är 37 år gammal och aldrig smakat krabba?! Puss på dig kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krabba är lättätet men måste så klart ätas på rätt sätt. Vi fixar det! Jag tar med krabba när jag får sova i ditt fina gästrum. Kram!!!

      Och det är du som är snäll. Fantastiskt snäll!

      Radera
  2. Ser ju fantastiskt ut! Och kantareller, mums! Har två stora lådor som jag fick av svärmor..
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kantareller är guld! Svärmödrar är också guld, åtminstone vissa. Min också. Kram!

      Radera
  3. Kantareller saknar jag! Men tror att min gudmor torkar sådana till mig och skickar dem med posten ända till Singapore :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken gudmor! Hon är ju bättre än Askungens gudmor!!! Kram!

      Radera
  4. Älskar både kantareller och krabba! Har fått både krabba och kantareller av svärföräldrarna i år faktiskt. Tycker nog att klorna är det bästa, lite smör men inte allt för mycket. Tycker om med majonäs på riktigt gott bröd. Mmmm, så sugen jag blev på detta nu då.

    Är sugen på att sticka till skogs och leta kantareller även jag, men nu har Lars så mycket att fixa med i uthuset, så all tid går åt till det. Då blir det att jag sköter markservicen med barnen.

    I dag är jag hemma med lilleman. Han är förkyld och har lätt feber. Inte mycket, men tillräckligt för att vara hemma.

    Kraaam Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt problem är att jag saknar såväl bil som körkort, och i centrala Göteborg finns det bara svamp på på ICA och COOP... Det är liksom inte lika spännande att plocka i grönsaksdisken, eller hur!?

      Även du verkar ha snälla svärföräldrar! Tänk vilken tur man har om man kommer så bra överens! Krya på lillemannen! Kram!

      Radera
  5. Jag har aldrig ätit krabba bara kräftor en gång. Min sambo, som ser ut som din hund :)), åt grodlår hos en fin familj när han var liten och bodde i stan. Vad nu det har med detta att göra. Jag kan inte med att äta rökt älgtunga eller älghjärta. Det är ju många som gör det, här där jag bor iaf. Väldigt många jagar älg.

    Nu ska jag stänga till för hönsen. De har nyss gått in i hönshuset. Samma tid varje kväll går de och "lägger sig". Vid ca 18:00 säger de tack o gonatt för den här dagen. Inga nattugglor minsann. Sedan ska jag handla åt svärmor. Hon säger att hon ser ut som en rugguggla :))

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Krabba är inte dumt! Men jag är nog "klo-tjej" tror jag;) En smalare paj passar alldeles utmärkt nu efter all frosseri av godheter i sommar:)

    SvaraRadera
  7. Jag kan ju inte så mycket om det där... tycker de där ser lite läskiga ut, hu! ;) Kram!

    SvaraRadera
  8. Godnatt kram från Hjo zzzzzzov gott finis! kramar Sofia

    SvaraRadera
  9. Hej Erika!!
    Det fick ett plötsligt slut, mitt bloggande. Trasigt telenät och sen tog lusten slut, jag behövde nog vila och bara få vara. Så jag har inte glömt av Dig, jag tänker på dig ofta!
    Det var ju lite kul det där med skolan...omdömet där gjorde nog att jag sträckte på mig några cm, A också. A hälsar förresten:) Det var en bra skola, A hade tur som kom in där. Skolan som vår yngsta dotter J går i nu, går inte att jämföra, den är urusel...

    Krabba och övriga skaldjur tillhör inte mina favoriter, jo räkor är gott, om dom är färdigskalade, jag är alldeles för blödig. Däremot kantarellpajen...mums!!!

    Nu ska jag sova! fick lite idéer ikväll så jag måste upp tidigt imorgon och testa.
    Ha det gott!!
    kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrade just vad som hänt med din blogg, men förstod att du skulle ge dig till känna på något sätt. Skönt att veta att du finns där och tänker på mig, liksom jag gör på dig! Det kanske är en av dina tankar som känts som en lugnande klapp på axeln senaste tiden, när det varit ganska jobbigt.

      Härligt att höra att A var nöjd med skolan. Det skiljer mycket mella olika skolor kan jag säga, och vi arbetar ständigt med förbättringar. Sedan A gick här har skolan blivit säkert tio gånger bättre. Arbetslaget har bytt karaktär och en ny rektor (även om den förre också var väldigt bra) har utvecklat skolan till en modern skola med stor omsorg och professionalitet. Jag rä stolt över att få vara del av ett så duktigt team, men vi nöjer oss inte. Vi ska bli ännu bättre.

      Jag blir nyfiken på dina idéer!? Spännande! Är bloggen helt nedlagd eller tänker du komma tillbaka? Visa i så fall gärna upp det du gör. Jag älskar ditt hantverk!

      Kramar!!!

      Radera