onsdag 17 juli 2013

Bigarråer i massor

I dag har jag varit ute i solen som de flesta svenskar brukar när det är vackert väder. En cykeltur till havet och där placerade jag mig på en klippa, långt ifrån barn som springer över ens filt, sprätter sand i ens kaffe eller skriker och härjar. Jag tror att jag håller på att bli en kärring, för jag har ganska liten tolerans mot barn som bråkar. Eller snarare de föräldrar som inte tar tag i sina bråkande barn. Alla barn bråkar så klart men vissa får hållas onödigt mycket och föräldrarna verkar inte våga ta tag i situationen.

Nåväl, detta slapp jag i dag. Väl hemkommen tog jag tag i syltkoket av de bigarråer vi hämtat i kolonin dagen före. Tio kilo ungefär, vilket är alldeles för mycket för att äta upp som de är. Lilla B fick en påse, likaså J:s barn men de ville inte ha eftersom de fått bär tidigare. Vad göra? J kärnade ur ett par kilo igår, så de hällde jag i en gryta tillsammans med syltsocker och citronsaft. Bigarråsylt kan väl vara fint att ha fram emot hösten, på gröten eller till osten. Receptet hittade jag på www.matklubben.se Sök på "körsbärssylt" så hittar ni följande smarriga recept.


Körsbärssylt med choklad och konjak

1 kg körsbär eller bigarråer
1 kg syltsocker
1 msk citronsaft
75 gram riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas 


Skölj och kärna ur körsbären. Mixa eller finhacka bären. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Blanda i chokladen och konjaken. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

14 kommentarer:

  1. 10 kg, wow. Hade gärna bott granne med dig :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och jag med dig! Oj, vad vi skulle fikat och ätit bär! Kram!

      Radera
  2. Åh så gott! 10 kg är verkligen mycket. Den sommaren min mamma dog plockade jag körsbär från träden hos min faster i Göteborg. Sen dess har jag aldrig mer plockat. Det är 29 år sedan. Men jag har väl aldrig varit i närheten av några såna träd efter det. I vuxen ålder blev jag allergisk mot dem dessutom.. Ja ja det är som det är.

    Kram vännen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad synd att du blev allergisk! Men tur i oturen att du inte blev allergisk mot nåt som du har mer av där du bor. Kanske var det en reaktion hos dig på allt det sorgliga som hände den sommaren? Stor kram till dig!

      Radera
  3. Det låter så gott! Här är vinbären mogna så det blir sylt och saft vilken dag som helst nu. Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vinbär hinner vi tyvärr inte med i år. Synd, för det är så gott med saft och gelé! Kram till dig!

      Radera
  4. Åh, ge mig bigarråer! Mums! Älskar dem! :)
    Jag är nog som dig...mer och mer har svårt för skrikande och bråkande barn...
    Ha en fantastisk dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt - jag trodde inte att nån annan vågade erkänna att det är jobbigt... Kram!

      Radera
  5. Gott! Lars plockade in en en liten skål körsbär från trädgården, men fy vad sura. Fåglarna kunde lika gärna fått ta dem.

    Jag blir tokarg på sandskvättandes barn. Så det så!

    Kram kram

    SvaraRadera
  6. Åh biggaråer! Sjukligt gott!

    SvaraRadera
  7. Biggaråer som är så gott
    Alla i min familj gillar detta ... och i år blev det hela 10 stycken på vårt träd... men nästa kanske... ; )

    SvaraRadera
  8. Oh yes, we hear you sister, de där föräldrarna skulle vi gärna vilja dra i örat lite... Vi försöker faktiskt alltid boka hotell som är barnfria när det står resa på schemat, skönt att slippa allt hoppande i poolen som skvätter ner allt och alla runt om - det har vi för länge sedan tröttnat på... Och så skönt också att vi inte är de enda, ibland känns det som att sådana åsikter är tabu.

    10 kilo bigarråer, skojar du?!! Herrejisses det var ingen dålig skörd inte, vilken glädje och vilket jobb:)

    Kramar från två bigarrågillare,
    till er båda!

    SvaraRadera
  9. hej hi hi jag tycker också det är jobbigt med härjande barn. En del får göra som de vill utan att föräldrarna ingriper, stackars barnen dom inte får lära sig! Mums med bigarråer kram från Nyvång/ Åstorp din vän Sofia

    SvaraRadera
  10. Undrar om det är körsbärs/bigarråår vart 10;e år? I år har vi överfullt med bigarråer och ett par veckor tidigare hade grannen överfullt på detas körsbärsträd. Har nog gett bort 7-8 liter hittills, fryst ner ett par liter, ätit oss mätta och än är det massor kvar på trädet. Grannar och vänner liksom vi är nöjda.
    Nu bä
    Nu börjar det dessutom bli dags för svarta vinbär och hallon... fullt upp🤗

    SvaraRadera