Bild från Malins blogg |
Varför är jag inne på sötpotatis då? Jo, vi åt libanesiskt i helgen när kära mor var på besök. Hon har inte så många chanser att smaka på detta exotiska kök i lilla stan där hon bor. Jag brukar alltid passa på att laga nåt lite annorlunda så att hon får en matupplevelse när hon är hos mig och hälsar på. Sötpotatis tillhör inte hennes matvanor, det visste jag.
Jag gjorde en lammstek med ben i ugnen som huvudrätt. Massor med vitlök och olja, salt och peppar. När jag gör smakrika tillbehör brukar jag liksom låta köttet vara kött, utan en massa spännande kryddor. Det kan faktiskt bli för mycket annars. Lamm är ju dessutom så smakrikt i sig själv.
Till lammet serverade jag en tabbouleh med mycket citron och persilja. denna kryddade jag som sig bör med sumak, en libanesisk krydda som jag får av min underbara granne, Fadia, med rötter i Libanon. Vad mer att äta? Jo, en härlig yoghurtröra med oliver och så då sötpotatis. Mycket gott vill jag lova er! Svensk färskpotatis (nypotatis på blekingska) är väl gott men inte varje dag hela sommaren. Sötpotatis är galet gott - prova själva om ni inte redan är frälsta!
Patata helwe motabale
(vitlöksmarinerad sötpotatis)
3 mellanstora sötpotatisar
1 dl färskpressad citron
1/2 dl olivolja
3 pressade vitlöksklyftor (jag tog dock en hel färsk liten vitlök)
1 tsk rödvinsvinäger
salt
Skär potatisen i klyftor och fritera dem gyllenbruna i matolja. Låt dem rinna av på hushållspapper medan de svalnar. Blanda citron, olivolja, vitlök, vinäger och salt. Blanda potatisen med vinägretten och låt marinera en timme. ät och njut!
Vi var lite i tidsnöd så vi lät potatisen marinera en kvart vilket gick alldeles utmärkt det också.
Labne bel toum
(silad yoghurt med vitlök)
1 liter naturell yoghurt (eller turkisk på burk)
3 pressade vitlöksklyftor
2 kvistar mynta, bara blad
chilipulver efter tycke
2 msk hackade svarta oliver
2 msk olivolja
salt
Sila yoghurten genom ett kaffefilter så att den blir tjock och krämig. Det tar ca fyra timmar. Eller så tar du färdig turkisk yoghurt istället, ca 5 dl.
Blanda allt utom olivoljan. Smaka av med saltet så att du får en lagom sälta. Lägg upp på en tallrik eller i en skål. Garnera gärna med färsk gurka och mynta. Ringla över olivolja.
gahhh vad det låter och ser gott ut mums krama om Malin från mig och en varm kram till dig med såklart! ♥♥♥★★★
SvaraRaderaDet gjorde jag. Och en tillbaka till dig.
RaderaLåter som att det var en dag upplagd för trevligheter, för visst är hon en trevlig prick den där Malin!
SvaraRaderaMiddagen du kockat till modern din låter så god och smakrik, får oss osökt att tänka tillbaka på Göteborgsbesöket i våras:)
Kramar
Ja, hon är en alldeles utmärkt prick. En hedersprick.
RaderaNi får snart komma till Götet igen! Vaskramaren längtar också. Kram!
Mums, mums! Såååå god mat! Jag skulle vilja bjuden på en sådan middag! :)
SvaraRaderaKul att få träffa ännu mer bloggvänner! :)
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana
Välkommen när du vill. Kram!
RaderaMen du, nu blev jag alldeles gråtig! Så fint du skriver om mig... TACK för en galet trevlig dag, som vi inte hade några problem med att fördriva. Och nog är fastande att föredra varma dagar som i går, även om den fasta födan var utsökt. Resan hem gick bra, boken lästes nåsan ut och kolorna försvann en efter en... TACK! <3 <3 <3
SvaraRaderaKram kram
Du är värd allt beröm och lite till, fina Malin. Kram! <3
RaderaÅh, så härligt att få besöka fina Malin och hennes butik! Hoppas också kunna åka dit vid tillfälle.
SvaraRaderaMiddagen du bjöd mamma på hade jag också gärna kommit på!
Malin är en pärla! Och du är välkommen på middag när du vill! Kram!
SvaraRadera