onsdag 10 juli 2013

Knäckande gott!

En vän till mig (som jag inte träffar så ofta men ändå tycker mycket om) delar en passion med mig. Ibland kan man läsa på hennes facebookstatus att hon mumsar knäckebröd med kaviar, fast det är kväll. Och liksom jag njuter hon av det! Ja, ni vet! Det där med att man inte borde äta på kvällen. Det verkar nästan tabu att våga berätta att man tar en macka på kvällen, för USCH och fy det får man inte göra. En annan vän till mig äter absolut ingenting efter klockan sex på kvällen. OM hon gör det måste hon göra en massa sit ups och andra övningar. Hon vaknar alltid vrålhungrig och äter typ gröt, musli, yoghurt, mackor och jag vet inte vad till frukost medan jag sitter där med mitt kaffe. Så olika kan det vara.

Jag brukar aldrig klaga på de som äter jättefrukostar, för det SKA man göra. Själv får jag extremt ont i magen om jag äter tidigt på morgonen och dras med det hela förmiddagen. Om jag däremot äter något litet vid halv åtta och sedan en smörgås vid halv tio. Då mår min mage fint. Sedan blir det de där målen som man ska äta ni vet; lunch, kanske nåt mellanmål och så middag.  

Men sen är det det där med kvällsmackan... Jag är hungrig vid nio på kvällen, så är det bara. Lägger jag mig med kurrande mage så kan jag inte sova. Tro inte att jag inte försökt ändra på detta, för det har jag. Med skämsmössan på har jag smugit med min kvällsmacka, eftersom jag vet att man inte får. Alla som hävdar att det är så HÄRLIGT med en brakfrukost brukar bekymrat rynka på näsan åt min kvällsmacka, så jag pratar inte om den. Men ni kan få veta, mina kära bloggisar, för jag tror att ni förstår. Man är som man är och kanske inte ska lägga så mycket energi på att försöka ändra på det. 

Jag vet ju att det inte är nyttigt att vräka i sig mat sent på kvällen, men det är inte det jag menar heller. En eller två knäckemackor med kaviar. Det är det. Nu har min kära moder gett mig ett lättbakat recept på fröknäcke som gör människan glad, oavsett om man har kaviar på eller inte. Ost funkar utmärkt liksom bara smör. Lättbakat är det också vilket passar mig fint. 

Mammas fröknäcke

2 dl dinkelvetemjöl
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrö
1/2 dl rapsolja
2 dl ljummet vatten
flingsalt efter tycke och smak

Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå och dra ca 15 minuter. Klicka ut smeten på bakplåtspapperklädda plåtar som du tycker. Bred ut smeten till tunna bröd. Strö flingsalt över bröden.

Jag gjorde lite olika "plättar" men om man är mer strukturerad kan man göra jämna och fina rundlar eller raka och fina rektanglar. Vad vet jag!? Bara fantasin sätter gränser. Jag provade också att göra en avlång variant ungefär som Finn Crisp ni vet och det blev jättebra. Nästa gång ska jag prova att ha parmesan i smeten, kanske rosmarin eller nåt.

Grädda i 150 graders varmluftsugn i 30 minuter (på två plåtar) och byt plats på plåtarna efter halva tiden. Om du inte har varmluft får du grädda längre tid, lite beroende på hur din ugn är. Kanske upp mot en timme i 150 grader - du får prova dig fram. Väl värt besväret i alla fall.





12 kommentarer:

  1. Man ska äta när man är hungrig! :)
    Jag är också en sådan typ som inte kan äta tidigt på morgonen. Ont i magen direkt... :(
    Knäckebrödet ser och låter otroligt gott!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Jag och min man äter alltid på kvällen, runt kl. 21. Det är vårt kvällsmål och då blir det oftast smörgås, finncrisp eller kvarg. Inget jag kunde leva utan :) Och på morgonen är jag hungrig och äter kvarg med goda toppingar, gott! Kram

    SvaraRadera
  3. hej min sköna klart man ska äta en kvällsmacka : ) jag tycker det är självklart. man vill ju inte lägga sig hungrig ; ) ser så mycket fram emot att vi snart ses igen. Du är så ununderbar hi hi blev nästan lite kär i dig i Göteborg ; )) ser fram emot att höra mer om din Vaxholmsresa : )) kram sofia

    SvaraRadera
  4. Även min lilla mamma gör liknande knäcke. Tror det är någon ny pensioniströrelse som startat. Knäckebröden är jättegoda och inte är det hela världen om de blir lite mörka i färgen, de är goda ändå.
    Kram, S

    SvaraRadera
  5. Ja med! Alltså jag menar det om att inte kunna äta tidigt på morgonen. Jag får så ont i magen och den blir som en ballong bara. Bäst fungerar det att vara vaken en stund, sedan fika och sedan ta nåt igen. Därför kan jag aldrig äta frukost hemma när jag börjar sju eller åtta på morgonen. Tur vi har fika-rast på jobbet vid nio fast då är jag oftast vrålhungrig istället. Jag får väldigt ont i magen av att äta mackor på kvällen så det gör jag inte. Då menar jag mjukt bröd. Men jag äter i stort sett varje kväll Wasa Rågiiiiiiii med ooooooost :)

    Hej då, nu är min rast strax slut. Jobbar kväll.

    Kram och tack för din fina kommentar som värmer hjärtat! Fast jag har mörkblå ögon med brunt och grönt ;)

    SvaraRadera
  6. Måste göra "mammas fröknäcke" till min obligatoriska kvällsmacka, som jag inte har det minsta dåligt samvete för. Stor och nyttig frukost äter jag också gärna och jag mår utmärkt. Kram bp

    SvaraRadera
  7. Äsch, s-t i vad "man får och inte får" och gör det som känns bäst för dej! En kvällsmacka sitter väl inte helt fel, bättre med en macka än en påse chips:)
    Och kaviar borde det nästan finnas någon lag på att det ska vara på knäckebröd!

    Kramar till dej

    SvaraRadera
  8. Jag har läst att det är en myt att det är onyttigt att äta sent. Tycker att man ska äta när man är hungrig.
    Brukar göra ett liknande knäcke med majsmjöl som jag gärna snacksar på. Hoppar dock kaviar...

    SvaraRadera
  9. Kikar inför en liten sommarhälsning :)och tack för härligt recept :)
    Kram Lollo♥

    SvaraRadera
  10. Sådana knäckebröd är non stop på
    ...och perfekt att ge bort när man går bort på fest i sommar

    SvaraRadera
  11. Godnatt min fina Erika skatt : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  12. Fröknäcke är verkligen mumma! Jag gör min chefs recept och det blir så gott så. De är ju som snacks/chips och nyttigare också så det är bara att äta på tycker jag :) Kram fina!

    SvaraRadera