onsdag 14 december 2011

Fudge värd namnet

Det blev ingen storstädning hemma i dag, som jag trodde. Jag hade bokat såväl mattvättstugan som den "vanliga" tvättstugan, i hopp om att vara hemma runt lunchtid med lilla B. Operationen drog ut på tiden och vi var hemma först vid femtiden. Det enda raka då var att ta ut hundarna på en promenad till den så lämpligt placerade lokala pizzerian. De har för övrigt fått sitt tillstånd att severa alkohol indraget, så där var tyst som i graven. Det straffar sig att inte följa lagen...
Bild från förra årets julgodistillverkning

I väntan på att hinna göra lite mer julgodis lägger jag upp Lisa och Monica Eisenmans recept på cappuccinofudge. Jag lovar att den är värd varenda millisekund det tar att göra den. Jag har tagit receptet ur boken Vinterns söta. Spring genast och köp den om du inte har den!!!

Cappuccino- fudge
ca 20 rutor

5 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
2 msk snabbkaffepulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

10 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör

mörk choklad

Olja en avlång bakform. Blanda den första gruppens ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på låg värme under omrörning tills allt socker lösts upp. T bort eventuellt socker från kanterna på kastrullen med en blöt pensel.

Öka värmen något och låt koka till 113 grader. Du måste ha en karamelltermometer! Ta bort kastrullen direkt och ställ den i diskhon i ett kallt vattenbad som du förberett medan smeten kokade. När smeten slutat koka (efter ca tio sekunder) ställer du kastrullen åt sidan tills smeten är 49 grader.

Vispa sen fudgen kraftigt i ca tio minuter. Den ska förlora sin glans och bli lite matt. Tryck med oljade fingrar ner smeten i den inoljade formen. Ställ in i kylen tills den stelnat.

Smält under tiden den vita chokladen i vattenbad tillsammans med grädden. Tillsätt smöret i små bitar och rör om tills det blir en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur. Vispa den sedan något.

Bred krämen över fudgen och dekorera med lkite riven mörk choklad. Ställ in i kylen för att stelna och skär sedan kakan i rutor.

Denna fudge är beroendeframkallande, bara så att ni vet. Med en kopp espresso till är du i himlen på 0,3 sekunder, jag lovar!

2 kommentarer:

  1. Mmmm det där receptet verkar helsmarrigt!! Har faktiskt satt i mig några fudge-bitar som svärmor kommit med i dag, sååå himla gott!!! Och på söndag ska det bakas här hemma så tack för tipset!!!

    Kraaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  2. Ja, dessa är de bästa jag smakat! Svärmödrar är bra att ha (ibland) haha! Kram och lycka till med fudgen!

    SvaraRadera