lördag 24 december 2011

Julpyssel hela dagen

I dag har vi överträffat oss själva, jag, lilla B och stora F. Vi har gjort praliner, griljerat skinkor (en kalkon och en vegan), bakat vörtbröd, gjort seitan (vegan"kött"), bakat cheesecake. städat lite och så smakar av julmaten. Det var gott och lagom mycket.
Mycket koncentrerad
Dessutom försökte jag mig på att temperera chokladen, dvs. värma den så att den inte blir kladdig när man ska ta en bit sedan när den stelnat. Jag smälte chokladen och värmde den till exakt 48 grader. Sedan kylde jag den till 28 grader. Efter det skulle den upp till 31 igen. Vi får väl se om det blir mindre kladdigt...

På bloggen Bakverk och fikastunder hittade jag ett recept på mjölkchokladfudge som var det bästa jag någonsin har provat! Fudgen blev så god,så cremig och så underbart mjölkchokladsmakande att jag gick i spinn! Mums! Kika gärna in på denna blogg - väl värd ett besök!

Mjölkchokladfudge

3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
120 g mjölkchoklad


Koka upp grädde, socker och sirap. Låt koka tills smeten precis klarar kulprovet (120 grader). Tag kastrullen ifrån plattan och rör ner smöret och honungen. Låt koka i 2 min till. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner mjölkchokladen så att allt smälter. Fyll en form med bakplåtspapper på ca 15*25 cm och låt svalna. Ställ den sedan i kyl, gärna över natten innan man skär den i bitar.


Sedan gjorde vi olika fyllningar till mörka chokladpraliner. En med kokos-apelsin-kola och en med vit choklad och polkagriskross. Båda blev väldigt goda.






4 kommentarer:

  1. Så proffsigt!

    God Jul önskas dig, dina nära och kära!

    Många kramar, Sanna

    SvaraRadera
  2. Tack snälla du! God jul och kramar!

    SvaraRadera
  3. Hej, låter jättegott med polkagrisfyllning. Hur gjorde du den? :) /Jennie

    SvaraRadera
  4. Superenkelt - smält vit choklad och blanda den med mortlade polkagrisar! För lösare smet kan man ha i nån matsked smält smör eller kokosolja. Ha det fint och lycka till!

    SvaraRadera