fredag 16 december 2011

Lever pastejen?

Dagens rubrik är en drift med alla särskrivningar som förekommer alltför ofta i texter numera. Som svensklärare tjatar jag på mina elever om att "alla ord som uttalas som ETT ord ska skrivas ihop"! Jag menar, visst är det skillnad på de här orden om de skrivs isär eller ihop!?

Herr kalsong eller herrkalsong

Djupfryst kyckling lever eller djupfryst kycklinglever

Vi söker kassa medarbetare eller Vi söker kassamedarbetare

Brun hårig sjuk sköterska eller brunhårig sjuksköterska

Rak apparat eller rakapparat

Personligen förstår jag inte hur man kan skriva fel på de här orden!!!??? Men nu till dagens tips... Det handlar om kycklinglever, inte nödvändigtvis fryst men ändå. Jag gör ofta leverpastej själv eftersom jag inte äter griskött men älskar leverpastej med gurka! I butikerna finns ingen pastej jag gillar och den som Ingelstad kalkon gör är inte god, enligt min smak.

Därför brukar jag fixa till min egen, allt efter vad jag har hemma. Kycklinglever ingår förstås alltid men i övrigt varierar jag innehållet. Jag brukar ta ingredienser "efter behag" men om man sett farbror Melker salta fisk efter behag, ska man kanske akta sig för detta tillvägagångssätt. Mitt recept är taget ur mitt eget huvud, så försök själva att känna efter hur ni vill ha er pastej, om ni tar efter.

Leverpastej á la Pippi

1 pkt kycklinglever, fryst eller färsk
Riktigt smör efter behag (ca 100 gram)
Åtta stora färska hackade champinjoner, gärna skogsvarianten
1 hackad gul lök
2 msk portvin eller madeira
2 tsk forest blend, kryddblandning från Santa Maria
salt
svartpeppar

Gör så här:
Torka av och stek den tinade levern i  ca 2 msk smör i en gjutjärnsgryta. När levern fått lite stekyta lägger du i den hackade löken och låter den fräsa med tills den är mjuk. Medelvärme eller så att inte levern bränner fast i grytans botten. Ta mer smör om så behövs. Häll på portvinet och kryddorna och låt koka ihop. Smaka av! Mixa alltihop med en handmixer till en slät smet. Blanda i resten av smöret och rör tills allt är slätt och fint. Ställ åt sidan.
Hacka svampen fint och stek den lagom hårt - om den är för mjuk blir pastejen blöt och tunn. Lägg ut svampen på ett hushållspapper och låt eventuellt fett rinna av. Blanda försiktigt i svampen i pastejsmeten. Smaka av med salt och peppar.

Skeda upp pastejsmeten i små formar eller lådor. Jag brukar använda små plastformar från Rice, eftersom pastej inte ska förvaras i kylen mer än två dagar för att inte bli dålig. Jag fyller frysen med små askar/formar och tar sedan fram en i taget för att slippa slänga överbliven pastej. Skulle det mot förmodan bli pastej över finns här två rara pälsklädda gossar som mer än gärna äter upp det sista!

Ibland byter jag ut svampen mot hackade valnötter eller hasselnötter. Det blir supergott det också!


3 kommentarer:

  1. Hade tänkt gå till Ingelsta och fråga om de hade någon god pastej(vi får nämligen gäster på annandagen) men då får jag tänka om,kanske satsa på alternativ två.Som det kan bli.

    SvaraRadera
  2. Måste någon gång få tummen ur eller något liknande och komma upp till dig. Alla dessa härliga olika recept som du presenterar, måste få smaka något av dem... någon gång. Jag vet, bollen är här. Hoppas våren blir lugnare på denna fronten och hos dig också.
    Många kramar, S

    SvaraRadera
  3. Inger: Gör pastejen själv! Den blir hundra gånger godare och den funkar även som en klick paté på rågbröd och med cumberlandsås, cornichons och syltlök blir det en perfekt förrätt.

    S: Du är alltid välkommen! Det kommer en dag då vi kan sätta oss på våra rumpor och bara ta det lugnt. Tro det eller ej! Kram!!!

    SvaraRadera