torsdag 9 februari 2012

Uppsala Ekeby

J och jag delar mycket i vårt liv, men en av de saker vi är tveklöst överens om är att porslin och keramik från Uppsala Ekeby är fantastisk svensk konst. Vi har båda samlat på oss en del fina saker genom åren. Historiken kring Uppsala Ekebys tillverkning kan du läsa HÄR.

I Karlskrona, min hemstad, fanns Karlskrona porslinsfabrik som införlivades med Uppsala Ekeby 1942 för att sedan läggas ner 1968. Om någon av mina läsare besöker Sveriges framsida någon gång kan jag rekommendera ett besök på det fina porslinsmuséet i staden. Här finns en mängd fina tallrikar, kaffekoppar och andra konstföremål. För mig var museibesöket i somras en nostalgitripp till barndomens kaffekalas och andra bjudningar. Ofta har man en aktuell utställning på muséet och när vi var där var det Lisa Larssons underbara konst som samlats till en utställning i utställningen.

När jag kom hem efter jobbet igår kväll lagade jag en god och värmande kycklingsoppa. Receptet kommer strax. Jag åt den ur en liten skål/tallrik som jag hade som liten flicka. Skålen är från Uppsala Ekeby och föreställer en hönsgård med en hönsfamilj. Jag älskar den skålen och minns faktiskt att jag åt ur den som liten. I flera år var den på vift i familjen men förra året flyttade den tillbaka till mig.

Om den har något pengavärde vet jag inte, men affektionsvärdet är stort, mycket stort.

Egentligen är det ju ganska hemskt med den utspillda äggulan mitt i tallriken. Herregud, tänker jag, det skulle ju ha blivit en kyckling av det! Men hönspappan och mamman verkar inte sörja missfallet nämnvärt...

Nu till kycklingsoppan. Jag brukar göra en köttfärssoppa av antingen kycklingfärs eller kalkonfärs. Först hackar jag lök och vitlök och fräser den tillsammans med färsen. När det börjar bli genomstekt öser jag på paprikapulver, svartpeppar och oregano. Jag fräser lite till och häller sedan på krossade eller passerade tomater tillsammans med finhackade morötter, grönsaksbuljongpulver, tomatpuré och en gnutta strösocker. Sedan späder jag med vatten till lagom soppig konsistens. Det hela får ett uppkok och efter det lägger jag i lite risoni eller annan snabbkokande småttig pasta. När pastan är mjuk lägger jag i en liten burk konserverade ärtor. Tycker man bättre om frysta kan man ta det.  En perfekt, billig, nyttig och snabblagad vardagsrätt.

Till soppan äter jag gärna en knäckemacka och läser en god bok. Jag har precis börjat med Peter Robinsons Bad boy. Vi får se om den är lika spännande som hans tidigare...

2 kommentarer:

 1. Känner igen mönstret med hönsfamiljen - fanns i mitt föräldrahem men har nog tyvärr gått sönder genom åren. Lyckliga dig som har det kvar!
  Kram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är den underbar! Tyvärr kan jag inte namnet på den, men man kan ju alltid skicka en bild på den till Uppsala Ekeby-sällskapet, så kannske de vet! Kram!

   Radera