torsdag 1 mars 2012

Ny dag i Uganda

Ännu en natt under moskitnätet är avklarad. Gårdagens strömavbrott gjorde att jag inte kunde ha fläkten igång under natten, vilket i sin tur gjorde att jag var aningen varm i den stillastående luften. Lilla ödlan som brukar springa på väggen var inte på plats - kanske han också kände av värmen?

Internet här är mycket långsamt och det är i det närmaste omöjligt att ladda upp bilder utan att få ett sammanbrott. Jag har inte riktigt den tiden, så ni får ha överseende med att mina inlägg kanske blir lite tråkiga. Jag får försöka fylla dem med ett spännande innehåll istället.

I dag har vi haft möte, vi lärare, sedan vi skickat iväg eleverna till deras praktikplatser. Läs HÄR om lite mer kring projektet, om ni vill. Solen skiner svagt och det är ganska disigt. Jag bara älskar de små markattorna som hoppar kring husen här och tidvis också i trädet utanför stugan som jag och de andra lärarna bor i. Det är primitivt men rent och fint med afrikanska mått mätt. Vi äter frukost "hemma" och har hittills ätit de andra målen ute. Någon kväll blir det väl att laga mat i stugan men det är inte dyrt att äta på restaurang och en lyx man kan unna sig tycker jag.

Jag hoppas på lite shopping i dag. Vaniljstänger måste jag försöka få tag i och kanske någon annan spännande mat att blogga om. I Kina köpte jag ju en massa saker att ta med hem. Kryddor är något som inte är så stort här, verkar det som. Afrikansk mat kan ju vara så mycket. Här äter man ganska smaklös mat som kokbananmos, matoke, och bambu, malawa (tror jag) som kokats på nåt sätt. Det vore roligt att prova den lokala maten någon kväll, men allt hänger på vad eleverna vill och orkar. Det är ju trots allt för deras skull jag är här. De är mycket trötta efter att ha arbetat i 25 - 30 graders värme i en verkstad mellan 8 och 17. AC är ju ingenting man har här, utan ibland står man mitt i solen och grejar. Det är viktigt att dricka mycket vatten för att inte bli uttorkad. Lätt att glömma och då slår yrseln till.

Jag hörde av en annan av lärarna att han gett städerskan på hotellet dricks. 1000 shillings, vilket då mostvarar tre svenska kronor. Hon blev överlycklig, då detta motsvarar en halv dagslön för henne. Tänkvärt i tider då vi västerlänningar pratar om att inte ha råd med olika saker. Här funderar man inte på om man har råd att åka på semester eller köpa ny bil. Här funderar man på om man ska ha råd att äta den här dagen.

Jag menar inte att avsluta mitt inlägg med en pekpinne om hur tacksamma vi ska vara - detta är inte en sån blogg. Men jag tror att vi alla mår bar av att stanna till ibland och tänka efter. Vad är det vi strävar mot? Vad vill vi med våra liv? Jag önskar mina läsare en skön dag och att ni inte tappar intresset för att läsa. Jag kan inte pyssla så mycket här, så det får bli en lite annorlunda blogg just nu.

Kram till er alla!

6 kommentarer:

 1. Du får göra ett inlägg med alla bilder sen! Ni borde köpa färsk frukt och grönsaker och äta hemma, är nog lite godare än i Sverige. Puss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör vi! Bara nu i början som det är så svårt att komma på allt. Vi har ju ett ansvar och kan inte ge oss iväg från hotellet ensamma och handla. Men vi har ätit ananas och ´mango. Jack fruit väntar och en massa annat som ska prövas. Puss!

   Radera
 2. Hej!
  Roligt att läsa om hur Du har det och att det verkar som om Du har det riktigt bra! bilder kan du ta sen!
  Det är bra med lite pekpinnar ibland...vi tar alldeles för mycket för givet och gnäller alldeles för lätt.
  Här är det riktig vårfeeling idag, 1 mars, +6, lite mulet och det doftar ute, tycker det är fantastiskt!!

  Ha det gott!
  kramar lisamaja

  SvaraRadera
 3. Hej kära bloggvän vad roligt att läsa om dina upplevelser i uganda häftigt : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 4. Jättekul att kunna följa Dig på Dina äventyr.Väntar med spänning på nästa inlägg.
  Inger

  SvaraRadera
 5. Visst är det fantastiskt att kunna ge! Som lärare i Sverige är man ju inte direkt bortskämd med att ha pengar över. Det var en av de häftigaste upplevelserna med Uganda, att kunna ge, och det är det fortfarande. Hoppas att fler människor tänker över den höga välfärd vi lever i här i Sverige. Det är ju definitivt inte likadant i många andra länder runt om i världen... Maten i uganda har dock en hel del kvar att önska. Lite kryddor hade gjort susen!

  SvaraRadera