måndag 12 mars 2012

Hej då safari!

Nu är jag tillbaka från safarin. Jag önskar verkligen att jag kunde lägga upp alla bilder så att ni kunde se hur vackert och mäktigt det var. Det får bli senare i veckan, men ingen som inte varit där kan ändå förstå hur fantastiskt det var att se allt detta på plats. Nästan overkligt!

Vi bodde på Red chilis camp, några timmars mycket skumpig bilfärd från det Red chili där vi bor i Kampala. Vi fick punktering efter några timmar vilket vi först inte märkte eftersom chauffören körde som en biltjuv och bilens underrede hotade att gå i småbitar. Det skakade så att vi fick skrika till varann i bilen om vi ville säga något. Mitt i den värsta hettan fick vi stanna till och byta däck, vilket tog en stund. Vi var helt röda av all sand som rök omkring. De duschade vi senare av i campens duschar tillsammans med diverse ödlor och grodor…

Framme på campen delades tälten ut och jag fick sova ensam, vilket jag först tyckte var skönt. Framåt natten när en flodhäst stod och buffade på tältduken var det dock mindre kul att vara ensam. Han frustade och stånkade femtio centimeter från mitt tält. Hade jag sträckt ut handen kunde jag ha klappat honom. För att förstärka djungelkänslan satt ett par Marabou-storkar i trädet utanför och klapprade med sina jättenäbbar. Jag somnade med min lilla tröstekatt i handen, som lilla B sytt som maskot åt mig. Fint va?

Söndag morgon åkte vi på safari kl. 06.30. Frukosten fick vi med i påsar och min bestod av en mycket torr macka med jordnötssmör och en fantastisk färsk ananasskiva. Slurp! Safarin var bra och vi såg alla djuren utom leoparden, men det hade vi inte heller riktigt förväntat oss. Fyra lejon på promenad såg, vi och det var tydligen tursamt nu innan regnperioden. Annars en massa antiloper och bufflar, babianer, giraffer, vårtsvin, flodhästar, fåglar, nån slags ekorre eller råtta med lång svans och lite annat smått och gott.

Efter att sedan vi sedan vilat ut en stund och ätit lunch tog vi en tre och en halv timme lång båttur på Nilen. Det var nog det bästa av allt. Vi såg en massa djur, inte minst krokodiler och ursöta svartvita apor som heter Blackfaced monkey eller nåt. Flodhästar i massor, babianer och vårtsvin längs flodkanten och t.o.m. elefanter. Tack vare att J lånat mig sin kikare kunde jag se en massa fåglar som annars varit svåra att upptäcka. Fantastiska färger!

På kvällen var jag så trött att jag nästan inte orkade bry mig om ifall flodhästen skulle komma tillbaka, men det gjorde han inte.

Imorse steg vi upp och åt frukost innan bilen avgick prick åtta. Vi åkte till Murchisons falls – helt fantastiskt vackra vattenfall som vi såg den nedre delen av på lördagens båtfärd. Nu tog vi oss till toppen av fallen. Det var overkligt vackert där! Luften var tät av vattendroppar och värmen böljade. I vattenmassorna bildades regnbågar och där och då fick jag en känsla av naturens storhet. Jag hade gärna varit ensam en stund för att det kändes så mäktigt. Stora F vet vad jag menar, för hon uppskattar också den här typen av upplevelser. Jag önskar att hon får se detta fall en dag.

Hemma på hotellet igen packar vi nu våra väskor inför morgondagens hemresa. Först ska vi åka till Entebbe och sola och bada på ett hotellområde. Det blir bra en dag då vi annars bara skulle ha gått och väntat på att resa. Jag har haft en fantastisk resa men är bra trött och ser fram emot att komma hem på onsdag. Lilla B har lovat att laga god mat till mig och så ska jag förstås pussa mina vovvar! Tack alla ni som följt mina äventyr i Afrika! Jag ska lägga ut en bildkavalkad när jag kommer hem och sedan återgår jag till matlagning och pyssel igen. Snart blir det dessutom trädgårdstips! Våren är på gång i Sverige har jag hört ryktas! Stämmer det?

5 kommentarer:

 1. Ja, det är helt rätt! Idag var det 12 grader och SOL! Nästan svensk sommar va!

  SvaraRadera
 2. Rätt vårvärme här iallafall i ett par dagar lovar de ; ) sen kan ju allt hända snö, hagel?
  Wow vilka häftiga reseminnen gahhh scary med flodhästen! Tur att du hade maskoten<3 varm kram och jag tycker det känns som om du varit borta jätte länge!!! kram Sofia och HA EN TRYGG OCH BRA HEMRESA!

  SvaraRadera
 3. Vad härligt att du har fått uppleva allt det här! Visst är det helt magiskt!!

  SvaraRadera
 4. Ställer mig först i kö att få höra dig berätta! Kram bp

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig resa du är på, safarin låter helt underbar. Jag tror inte jag hade kunnat sova i tältet ensam, med en flodhäst utanför, hjälp :) Ha en bra hemresa, kram!

  SvaraRadera