tisdag 6 mars 2012

Ugandiska shillings

I dag har jag inte ätit något spännande alls, eftersom jag känt mig lite off. Vid lunchtid kände jag mig rent av yr och trött och inte alls på banan. (Inte sån banan man äter…). Lunchen bestod av en omelett som jag förfärdigade i det spartanska köket i vårt hus. På den lite vita bönor i tomatsås och någon slags kyckling på burk som verkligen smakade just ”urk”. Jag halvsov en stund i en solstol vid den pyttelilla poolen och kände mig sedan något bättre.

Nu är det kväll och jag känner mig oerhört trött trots att jag egentligen inte gjort så mycket. Kanske var det vädret, åska och blåst, som satte sig i kroppen. Kanske är det ålder och utmattning. Hur som helst mår jag lite bättre nu och det är huvudsaken.

Jag tänkte blogga lite om vad saker kostar här i Kampala. En coca cola kostar 2000 shillings i baren. Det är ca sju svenska kronor. En pizza kostar ungefär 12 000 shillings här på hotellet medan en indisk rätt med kyckling, ris och naan på en lite bättre restaurang kostar ca 25 000 shillings. Det är inte särskilt billigt men så äter inte så många ugandier där heller. En ur städpersonalen på hotellet fick tretusen shillings av en lärare i veckan. Hon blev överlycklig då det motsvarade en halv dagslön för henne, dvs. tio kronor. Det ger lite perspektiv på pengar.

Osten är sanslöst dyr här. Jag köpte ett litet paket med ostskivor att ha till frukost, kanske 300 gram. Det kostade 17 000 shillings, alltså mer än femtio kronor. Galet dyrt jämfört med avokado, mango och ananas som kostar nästan ingenting. Och då ska man ju ha klart för sig att försäljarna ändå tar bra mycket mer betalt av oss än av ugandierna.  

Nu gick strömmen här. Dags att publicera inlägget innan Internet försvinner också. To be continued...

1 kommentar:

  1. Så spännande att följa din resa : ) Hoppas du känner dig tipp topp imorgon fina du kram från Hjo Sofia

    SvaraRadera