söndag 25 mars 2012

En ny koloni-vår till mötes!

Lördagen var grå och lite kylslagen i Göteborg, men stundtals tittade solen fram i de östra stadsdelarna. För er läsare som tillkommit på senare tid tänkte jag visa en bild på mitt lilla hus (ja, det tillhör min särbo J också). Det är en kolonistuga byggd 1935 ungefär, ingen vet riktigt säkert. Området ligger bredvid Östra Sjukhuset vid spårvagn nummer etts ändhållplats, ungefär 15 minuters spårvagnsresa från Göteborgs centrum.
Den här bilden togs när vi precis köpt stugan, för snart två år sedan. Vi har gjort ganska mycket med huset sedan dess, bland annat plockat bort de hemska metalldekorationerna som hängde till höger, precis under verandafönstren.

Husets boyta är 35 m2 på bottenvåningen, och nästan lika mycket loft med snedtak ovanpå. Vi älskar verkligen vårt hus, och om två veckor sätts sommarvattnet på igen. Långfredagen är tack och lov ingen sorgedag numera utan kommer att ägnas åt vädring av textilier, upphängning av gardiner, skurning av golv, putsning av fönster och slutligen läggs de nytvättade gröna trasmattorna på plats.

Vi måste så klart också plocka bort skyddsskivorna från fönstren. Den här bilden tog jag igår och som ni ser har flaggan trasslat och trasat sönder sig. Jag tycker att vi ska köpa en Liverpoolflagga men J är tjurig och vill hänga upp en GAIS-flagga istället. Över min döda kropp! Vi ska inte skylta med att det bor en icke fotbollskunnig i det här lilla huset. Gaisare - bah!

Ni kommer att få läsa en del om mina bestyr i kolonin framöver, eftersom det är mitt paradis på jorden. Man skulle kunna tro att det är stökigt och högljutt att bo bredvid ett stort sjukhus, men eftersom vi har ryggen mot byggnaderna tänker vi inte på det så mycket. Spårvagnens gnisslande vid vändning låter mer hemtrevligt än störande och de gånger helikoptern landar utanför är ganska få.

Inomhus är det både kalt och kallt, för värmen sätter vi inte på förrän vi flyttar ut. I början endast på helgerna. Så småningom blir det vita pelargoner i fönsterkarmarna men först då det är så varmt att de klarar sig utan elementvärme.

Den gröna skåpsdörren döljer allehanda burkar som just nu är tomma. Vi lever lite enklare i kolonin och maten vi (jag) lagar är oftast snabblagad och innehåller få ingredienser. Här står jag inte och rullar maki eller gör inbakad lammfilé. Här är det grillad halloumi med nektariner eller kycklingspett med cous cous. Eller hämtmat från thairestaurangen.

Jag bakar gärna i det lilla köket, även om ytorna är mycket begränsade. Muffins, hallongrottor och andra sommarkakor. Det känns som om kladdkaka hör hemma i vinterköket medan jordgubbsbakelser passar bättre på landet, eller hur?

Krokusarna blommar för fullt nu, och jag väntar med spänning på alla andra blommor, buskar och träd som snart ska knoppas. Mina svarta stockrosor ska förhoppningsvis blomma i år. Så är det ju äppleträdet som om några veckor blommar så där vackert att jag alltid får tårar i ögonen. Jag önskar alltid att mamma ska vara här då, så att hon får se hur infernaliskt vackert det är. Få saker kan mäta sig med äppelblom tycker jag.

Hur är det med er läsare? Har ni ett pernamenthus där ni fixar och grejar eller ett sommarhus? Eller tycker ni att detta med att fixa och greja mest ger ångest och skapar problem? Alla måste ju faktiskt inte tycka om att gräva, plantera eller baka...J har klippt äpple- och päromträdet. En massa vattenskott att
köra till soptippen.

Stockrosorna som jag sådde förra året har fått nya blad!

Krokus under äppleträdet


12 kommentarer:

 1. Vi har varit mycket på Drottning Silvias barnsjukhus med vår son, och har kört förbi koloniområdet lika många gånger. Ser jättemysigt ut, verkligen!
  Jag förstår att du längtar dit.

  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår stuga ligger på Hallongången 135. Du är välkommen på lite kaffe om du har vägarna förbi! Kram!

   Radera
 2. Ser ljuvligt ut! Undrar om mina stockrosor också kommit upp på landet. Grävde i höstas upp nya land som snart skall förses med perenner. Kan vakna mitt i natten och planera blomsterprakt. Är medlem i Botaniskas vänner och fick i höstas möjlighet att köpa ovanliga lökar. Om en vecka får jag se om det har kommit upp några gröna blad - alltid lika spännande på våren.
  Kram bp

  SvaraRadera
 3. Vilken ljuvlig koloni ser mer ut som ett sommarhus : ) Kan man sova över? När kan jag komma ; ) kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan sova över. Vi har en utdragbar dagbädd med plats för två och minst två sovplatser på loftet.

   Du är välkommen precis när du vill Sofia! Jag kommer att stå på trappan i blommigt förkläde med en plåt nybakade bullar i händerna. (Jag menar allvar - kom om du är i Gbg. 0736 406445 är mitt nummer!) Kram!

   Radera
 4. Så fint! Jag hade gärna haft ett sommarhus, var man kan pyssla och ha en egen trädgård. Njut!! Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej du glade, ta dig en spade.... (slutet på ramsan är mindre munter, minns du? Eller var det något vi hittade på?)
  Som du vet har vi både hus med trädgård och stuga med "naturtomt". Jag gillar blommor och växter men har inget större intresse av att pula med det. Vår trädgård består mest av mossa, igenväxta rabatter och förväxta buskar. Kanske kan jag bli inspirerad av dina bilder och texter. Vem vet, kanske kommer spaden fram här också.
  Ha det gott! Kram, S

  SvaraRadera
 6. Haha, jag tror vi hittade på det, men jag är inte säker. Synd att vi bor så långt ifrån varandra. Annars kunde vi hjälpts åt i trädgårdarna, först din och sen min liksom. Lite roligare blir det om man hjälps åt. Kram fina du!

  SvaraRadera
 7. Hej du glade...sjöng alltid min farbror och som sagt slutet är inte så muntert.
  Vilket sommarparadis!!!!! Förstår att du längtar...
  Det ser så gulligt ut, ungefär som jag minns sommrarna som barn...kanske det är storleken som gör det också, för vi har aldrig haft nån kolonistuga, uppvuxen på landet som jag är. Luckfärgen i köket är nästan densamma som vi hade på vara köksluckor hemma...ååhh det blir nostalgikänslor. Underbara krokus, de vita under äppelträdet är ju gudomliga. Jag ser fram emot att fåkika in lite då och då i sommar:)

  Ha en härlig vecka!
  kram lisamaja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen att kika in! Tänk om du kunde kika in på riktigt! Då kunde vi sitta på soffan under päronträdet och dricka kaffe och prata om livet. Du är välkommen både på bloggen och "på riktigt"! Kram!

   Radera
 8. Jag är helt på din sida vad gäller Liverpoolflaggan! Klart du ska ha en sådan!!

  SvaraRadera