torsdag 29 mars 2012

Mat i pappersform

Jag älskar mattidningar! Det finns inget bättre än att gå till sängs med ett nytt nummer av AlltOmMat eller någon annan tjock mattidning, full av recept och test av nya livsmedel. Det är något visst när man slår upp första uppslaget och skummar igenom innehållsförteckningen. Ibland en ruta med några rader från tidningens redaktör. Kloka ord om bra och nyttig mat, som för den skull inte behöver vara tråkig.

Bild: http://www.alltommat.se/
Sedan börjar matäventyret! Alla säsonger har sin speciella mat. I januari är det lätta tips för den som avgett nyårslöfte. Mycket grönt och lågkaloriintag. I februari är det matsäcksmat för lovfirare. I mars blir det påskmat och i april bufféer inför konfirmation, student och annat. I maj är det bröllopsmenyer och i juni kommer första grillnumret. I juli bjuds det på recept för lata sommardagar och i augusti är det kräftor. I september får man veta hur äpplemos kokas och päron läggs i sockerlag. I oktober är det svampextra och i november kommer stärkande grytor för frusna själar. I december vankas det julmat och ibland även en nyårsmeny.

Jag blir bara så förbaskat hungrig av att läsa om alla dessa kulinariska upplevelser. Det är inte sällan jag måste hasa upp och koka en kopp te och äta ett par knäckemackor. Jag inbillar mig nämligen att det är jättenyttigt och ej fettbildande att äta knäckebröd...

Bild: http://www.alltommat.se/
Mina favoritnummer av bland annat AlltOmMat är julinumret som jag läser, liggande på en filt i kolonin. Bredvid mig har jag något kallt att dricka och kanske lyssnar jag på radio eller Spotify (modern som jag är!). Jag läser om piffiga marinader och avancerade potatissallader. Sedan lägger jag kycklingfilé i färdig marinad och gör den vanliga potatissalladen med vinäger och gräslök.

I december läser jag mattidningar varje kväll. Det är nästan en mani! Jag funderar på vilken kola jag ska koka, för jag kan ju inte göra alla sorter. Även om jag skulle vilja. Det här året tror jag att jag ska ta semester en vecka i december och baka och göra kola till de som inte hinner själva. Jag behöver inte tjäna så mycket på det. Tänk att få koka kola en hel dag! Himmel så roligt!

AlltOmMat erbjuder pralinkurser! Jag vill!
Nu blev jag så där sugen igen! Tur att jag har en bit mörk choklad från Brüssels flygplats i min låda. Det räcker med en liten bit för att bli nöjd! Vad läser ni för mattidningar, kära bloggvänner?

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack söta Du för din kommentar:))

  Vilket härligt inlägg Du har skrivit, du brinner verkligen för mat...kanske mästerkocken nästa?
  Allt om mat är favorittidningen inom den genren men tyvärr blir det mest receptläsning på datorn numera. Alla kokböcker ligger nerpackade i väntan på ett nytt skåp i köket så det blir mycket egna och påhittade maträtter eller på rutin...
  Sitter här ikväll och letar efter recept till en enkel middag på lördag, då mannen i mitt liv fyller år och vi ska fira med de närmaste. En vegetarian och laktosintolerant, en som inte äter kolhydrater en som är allergisk mot mycket...så det är inte lätt. En prinsesstårta blir det i alla fall!! Kyckling brukar gå hem också...
  Jag ska nog sova på saken.
  Ha det gott!
  kram lisamaja

  SvaraRadera
 2. Fint inlägg, det är alltid så trevligt att titta in hos dig! Jag läser en hel del vegetariska tidningar och baktidningar också. Har en del tidningar i min Ipad. Önskar dig ett riktigt skönt veckoslut!

  SvaraRadera
 3. Fint inlägg mamma! Jag älskar också tidningar men tycker ofta att jag blir besviken av de jag hittar. Hittade en fin och rolig i USA som hette vegetarian times (tror jag!) som hade ett specialnummer om grönsaker från marknaden. Sen i England köpte jag också en vegetarisk tidning (vegetarian living tror jag) men den var urtrist!

  SvaraRadera
 4. Ler igenkännande åt Din blogg.Läser gärna i kokböcker en stund på kvällen,hittar fantastiska resept. men för det mesta blir det, det gamla vanliga!!!
  Inger

  SvaraRadera
 5. Jag är ju ingen matnörd (jo, för det är det du är ;P) som du... Jag har precis upptäckt att det faktiskt kan vara kul att laga mat och baka. Har nog aldrig läst någon matttidning någonsin, men du fick mig då sugen på att springa iväg och köpa en! :)
  Kram Elin

  SvaraRadera
 6. Jag tycker om att laga mat men inte det vanliga som blodpudding och pannkaka :)) Tycker det är kul att ha bjudning. Det lät väl fint - Bjuuuuudning :)

  Här hemma är det sällan det bara är en maträtt som ska lagas. Av olika anledningar har vi alltid lagat iaf två. Nu är det sällan det behövs tre.

  Köper aldrig mattidningar. Men hade jag kunnat leva ut det jag gillar hade jag absolut haft önskemål om mattidningar. Men i framtiden kanske.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera