tisdag 7 augusti 2012

Höstvarning

I dag kändes det lite höstlikt när jag cyklade till jobbet. Blåst, kylig vind och regntunga skyar som hotade att dränka mig. Om vädret kan man prata i all evighet, när man bor i ett land som Sverige. Det är min övertygelse att detta eviga regnande går oss på nerverna; inte bara vi som har haft översvämningar i huset titt som tätt. Måtte hösten bli solig, varm och svamprik! Efter en sommar med så mycket kyla och regn behöver vi en höst som är varm och vänlig. Egentligen uppskattar jag ännu mer de varmare höstdagarna då man kan spendera en hel dag ute, i den klara luften, dricka kaffe sittande på en sten utan att förfrysa fingrar och tår.
Den här hösten har jag inga egna bär eller frukt att sylta, safta eller geléa. Lite sorgligt men så är det nu. Däför blev jag så extra glad när lilla B igår kom hem med en egentillverkad röd vinbärsgelé till mig. En fint pyntad burk med innehåll som definitivt är fritt från tillsatser, ja förutom socker då! Denna gelé ska jag äta till höstens mustiga grytor!

Jag brukar tänka att jag har haft en sån tur. Två fina döttrar som pysslar om mig, som tänker på mig och har ett sånt bestyr om hur jag mår och att jag håller näsan ovanför vattenytan. De sms:ar, ringer och muntrar upp mig. Små presenter dimper också ner. Av stora F fick jag det mest bedårande pepparkakshus i papper som blir till en adventskalender när man vecklar upp det. Hur fint som helst och snart är det advent, tro mig. Tiden flyger...

Med tanke på advent hittade jag ett recept på vinbärsgelé, med lite julkryddor i. Kanske värt att prova?

 

 


 

Kryddig vinbärsgelé

Ingredienser
1 liter vinbär, vita, röda eller svarta
1 1/2 dl vatten
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 bit färsk ingefära, stor som en sockerbit
1 stjärnanis
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl Dansukker Gelésocker Multi/dl avrunnen saft
Skölj bären innan de läggs i en gryta tillsammans med vattnet och kryddorna. Sjud under lock i 15 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Tillsätt vinäger och gelésocker, en deciliter per deciliter saft, och koka i en halv minut. Skumma. Häll upp på varma, väl rengjorda glas. Förslut. Förvara kallt.
Variation på vinbärsgelé
Ersätt kryddorna i receptet ovan med 2-3 msk konjak.

Receptet kommer från Dansukkers hemsida.

12 kommentarer:

  1. Så fina och omtänksamma barn du har! Receptet låter riktigt gott! Kram

    SvaraRadera
  2. Höstvarning låter verkligen som en passande rubrik idag, himlen mörk som bara den och vindens styrka är åter inställd på det som vi är vana vid:) Men, precis som du skriver, så är det något visst med de där härliga höstdagarna med hög, klar luft och alla fina färger man ser i naturen.
    Förstår att du haft en tuff sommar och att det har varit många svåra dagar, vi hoppas verkligen att hösten som stundar blir bättre och att det får kännas lättare för dej.

    Kramar,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla ni! Min höst måste bli bättre och jag ska försöka fylla den med positiv energi. Kram!!!

      Radera
  3. Ja vissa dagar känns tyvärr mer höstlika nu. Vi får dock hoppas att det finns lite mer kvar av sommaren. Förstår att det varit lite tungt i sommar, jag hoppas innerligt att hösten blir lite lättare för dig vännen.
    Så fin present du fått :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men efter regn kommer solsken hopas jag! Tack för dina ord - de värmer! Kram!

      Radera
  4. Åh vad härligt att läsa. Jag hoppas att vi också kommer att ha sån fin kontakt med våra barn när de växt upp. Man hoppas och tror det förstås.

    Jag har beställt tapeterna till sovrummet idag. De med stora rosor på och jag tänkte på dig som ramat in... Kram och tusen röda rosor vill jag ge dig.

    <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, de rosorna kommer att pryda sin plats - det vet jag! Rosorna från dig bevarar jag i mitt hjärta! Kram!

      Radera
  5. Ja, i morse var det verkligen höst i luften. Så härligt! Jag älskar hösten. Doften, färgerna och småregnet. När man kan vara i skogen med kaffe och plocka svamp. Eller sitta inne och dricka te med en riktigt bra bok. Härligt!
    Men vilka fina döttrar du har. Men man bli väl sådan med en sån fin mamma!

    Ha en underbar kväll, fina du!

    SvaraRadera
  6. Åhhh vilken underbar dotter : ) så fin burk. Mysigt med after work ikväll skulle jag också vilja gå på gärna tillsammans med dig ; ) Vi bor i ett gammalt hus. Ritningarna är från 1886 men det finns inga riktiga uppgifter på när huset började byggas runt sekelskiftet 1800-1900. Jag kan maila bilder och visa dig. Stor kram till min min fina bloggvän. Välkomna att besöka oss i Hjo : ) kramar Sofia ps. vi har hittat gamla modemagasin på engelska från 1912 i husets väggar häftigt!

    SvaraRadera
  7. Åh så härligt det låter! Vi besöker er gärna i ert fina hus när tillfälle ges. I gengäld tar jag gärna er på en tur i Göteborg när och om det passar er framöver. Bara låt mig veta så bjuder jag gärna på gofika också! Tänk så kul det vore att baka ihop. Det kommer det kommer! Många kramar!!!

    SvaraRadera