onsdag 14 november 2012

Hallon + choklad = sant!

Visst är det märkligt, det här med smakkombinationer!? Vi pratade om detta på jobbet i dag och någon berättade om gårdagens middag - stuvade makaroner med köttfärsbiffar och rödvinssås! Det låter mycket underligt i mina öron, men han hävdade med största bestämdhet att det var alldeles utsökt. Diskussionen utmynnade i allehanda mystiska kombinationer som mina arbetskamrater provat på. Den ena värre än den andra.

Min J brukar ringa mig och fråga om man kan äta t.ex. köttbullar till rotfruktsgratäng. I början trodde jag att han drev med mig, eftersom det för mig är så naturligt vad som är gott ihop och inte. Men för honom är det inte så. Han kan inte experimentera med kryddor utan följer recept, även om han numera struntar i proportionerna ibland. Jag brukar svara att han själv måste pröva vad han gillar, och inte låsa sig och hamna i korv/mosträsket där inget nytt tillåts. Var lite wild and crazy liksom. Vad sägs om köttfärssås och kokt ris? Eller wokad kycklingfile med stuvad spenat? Vem vet - det kanske är jättegott, som den överkäcka Tina alltid sa.

Jag tror att vi matnördar ibland har svårt att förstå alla de som kämpar med matlagningen och letar recept i sin förtvivlade kamp att variera middagsmaten. Åtminstone jag. Recept följer jag inte så ofta och gör jag det ändrar jag oftast om i dem så att resultatet ändå blir mitt eget. Men det var ju smakkombinationer jag skulle blogga om, inte matlagningskonstens regler.

Det finns kombinationer som är klockrena för de flesta. Mörk choklad och havssalt. Hallon och mörk choklad. Jordgubb och lime. Tomat och en aning sötma. Ruccola och parmesan. Vitlök och örter. Päron och lingon. Ost och rött vin. Ingefära och choklad. Korv (av hög kvalitet) och stark senap. Rårakor och rårörda lingon.

Sedan finns det udda smakkombos som inte är K-märkta. Jag har mina egna favoriter som jag nu bjuder på: Lakritsbåtar och mjölkchoklad. Geléhallon och mjölkchoklad. Kycklingleverpastej med cumberlandsås. Morot och färskost.

Vad gillar ni för smaksensationer? Har ni någon skamlig hemlis som ni äter i smyg så ut med den här bara! Kom ut ur skafferiet så känns det bättre efteråt.

P.S. Ni kanske tillhör de där som öser ketchup över det mesta? Det bor en sån person i mitt hushåll. Hon envisas med att förstöra de mest raffinerade pastarätter med det, och jag kan bara sucka. Hon är ju vuxen nu. D.S.

19 kommentarer:

  1. Jag testade wokat med potatismos en gång efter långa diskussioner med Viktor. Jag hade rätt såklart och det var svingott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart hade du rätt och jag kan mycket väl tänka mig att det var gott. Bättre än pommes frites på pizza i alla fall, för det var väl det han brukade äta??? Urk!

      Radera
  2. Åh jag älskar hallon + choklad! Så för mig är det verkligen sant :)

    Haha "kom ut ur skafferiet" :)) Ja, jag ska fundera på det en stund först..
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, jag, jag tyckte att det var ett fyndigt uttryck! Fundera du - jag har tid att vänta på dina klurigheter!!! Kram!

      Radera
  3. Ost och kaviar ljuvligt för Sofiabakar ; ) En del höjer på ögonbrynen kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, både du och Håkan gillar tydligen denna kombo. Det måste ju betyda att den är fantastisk! Kram!

      Radera
  4. Något som vi tyckte lät konstigt var torsk (eller lutfisk...) med rödvinssås. Ända tills vi provade det och upptäckte att det var hur gott som helst! Potatismos med sirap har vi däremot inte gett oss på fast vi båda hört att det är gott... lockar inte alls.
    Ost och kaviar, är något som H. gärna kombinerar. Annars har vi nog inte så många märkliga kombinationer, inte vad vi kommer på iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört att torskrygg med rödvinssås ska vara väldigt gott! Men potatismos med sirap??? Urk!

      Ost och kaviar vet jag fler som samkör. Inte min melodi, men funkar säkert! Kram!

      Radera
  5. Men vilket häääärligt inlägg:))) Gillar:) Jag tycker faktiskt att det låter gott med köttbullar och rotfruktsgratäng, fniss. Fast jag har nog aldrig lagat det. Jag tror inte att jag har några särskilda matsensationer... kan dock inte låta bli att äcklas över dotterns mackor som hon har Nutella på, urk... Sen har jag en släktingar som har ketchup på precis ALLT!! Det ser inte heller gott ut...

    Kraaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nutella har jag heller aldrig fattat. Inte på macka i alla fall. Kram!

      Radera
  6. Choklad och chips är så gott ihop! Jag har också testat lakritsbåtar och choklad ihop, mycket bra kombo :) Snöbollar (toffee) och choklad är också gott! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chips och choklad? Måste provas! Kram!

      Radera
  7. Nope, ingen ketchup här inte! Testa chips med vaniljglass... gudomligt gott... i synnerhet smakerna dill eller lök ;)

    När jag var yngre strödde jag oboypulver på vaniljglass... gott det med men chipsen är ett snäpp godare, lovar kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. O´Boy hade jag också på glass, haha! Kram!

      Radera
  8. http://queenofkammebornia.se/2012/april/elegi-till-surprice.html
    Hallon och choklad är så gott! Det fanns ett glasscafé en gång som hade en glassmak till min ära, Pias hallonchoc hette den, hallonsorbet med bitar av mörk choklad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte illa att få en glassmak uppkallad efter sig. Något att berätta om för barnbarnen i framtiden. Underbart!

      Radera
  9. Jag tycker om lakrits/hallon, choklad/lakrits/havssalt
    mango/lime.

    SvaraRadera
  10. Barnen är fantastiska på att kombinera alla möjliga smaker. För dem finns liksom inget förutbestämt. Lowe har börjat äta "Dagobert-mackor" med allt vi har hemma. Det kan vara ost, korv, skinka, räkost, majonäs, leverpastej... på samma macka! Själv är jag nog rätt vanlig när det gäller smakkombinationer. Viss jag gillar salt ihop med choklad, ingefära i varm mjölk, västerbottenglass, men har ingen helknasig kombo på lager.

    SvaraRadera