torsdag 11 april 2013

Café med ett annorlunda namn...

När lilla B var ungefär tolv år började vi åka på en mini-hotell-weekend, runt första advent. Vi åkte till Helsingborg en gång och till Karlskrona en gång, men de bästa gångerna vågar jag säga var de gånger vi var i Alingsås. På lagom avstånd från Göteborg ligger denna lilla pärla; en småstad värd namnet. Tåget dit tar väl ca fyrtiofem minuter och från stationen är det inte mer än fem minuters promenad till mitten av stan.

Vi har bott på olika hotell, även om det bästa var "Lilla Hotellet" ägt av en rödhårig äldre dam som påminde om Claire Wikholm. Hon var helt rufsig när hon öppnade för oss och smått fnissande erkände att hon tagit sig en tupplur på soffan mitt på blanka eftermiddagen. Personligt och gammaldags inrett i en äldre lägenhet och en frukost som inte på något sätt var lyxig, men så där genuin och myspysig. En liten farbror med skägg satt och åt ägg, som om han aldrig bott nån annanstans.
Lilla hotellet. Jag hittade ingen bättre bild från besöket där, haha!

Nu skulle ju detta handla om ett café och inte ett hotell, tänker ni. Lugn, bara lugn; det kommer. Jag måste bara förklara omständigheterna först.

Vid den här tiden arbetade jag på en skola där väldigt många barn talade arabiska som hemspråk, och där ordet "walla", dvs. "jag svär" användes frekvent. Detta användes särskilt när eleven i fråga ljög. Då sa han/hon "walla" och man kunde vara helt säker på att det där, det var inte sant...

Efter frukosten på lördagen gav vi oss ut på stan, jag och lilla B. Vi shoppade, tittade, drog in doften av kanel och andra julkryddor i diverse butiker. Bland annat ljuvliga "Balders hage" som ligger mitt i Alingsås. Fullastade med påsar och väskor bestämde vi oss för att fika. Denna lilla stad är nämligen fruktansvärt cafétät och det vimlar av riktiga små konditorier (som det hette förr innan latte och gofika kom). Vi slog in på en tvärgata till huvudgatan och lilla B tvärstannade och pekade: "Titta mamma! Där ligger Café Walla!" Nu var det inte riktigt så det hette, utan Café Viola som ligger på Nygatan 16. Jag skrattade en lång stund innan lilla B förstod vad som var så roligt.

Lilla B, tolv år, på Lilla Hotellet.
Vi har varit på Café Walla efter det och det känns nästan som ett svek att gå nån annanstans när vi är i Alingsås. Det är inget speciellt egentligen. Trångt och mysigt dock och det vanliga sortimentet. Bullar, kakor, smörgåsar och varma mackor. Kaffet är gott men smörgåsarna och kakorna minns jag faktiskt inte så de kan inte ha gjort ett bestående intryck. Men minnet av mina och lilla Bs adventsshopping och hotellövernattningar består. Fantastiska minnen för oss båda. En annan gång får jag blogga om när brandlarmet gick på Stadshotellet, mitt i natten...


17 kommentarer:

 1. Jag uppskattar att du skriver om mig då jag har uppmärksamhetsbehov men det är verkligen inte ett så stort att jag vill ha uppmärksamhet över den där gräsliga bilden. Men tack ändå. Tycker vi ska åka till Alingsås snart igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att vi ska det! Vi måste ju kolla om Barbro har kvar hotellet. Och du var jättesöt som tolvåring, hihi!

   Radera
  2. Jo eller hur men man är ju ändå redigt tacksam att håret växte ut bland annat.

   Radera
  3. Jag tycker att du ska klippa dig sådär igen!!!

   Radera
 2. Ler åt din dotters kommentar ovan :)

  Vilket mysigt minne. Alingsås är en jättemysig liten stad som jag dock inte besökt på många år, var där flera somrar med mina nu stora barn då de var små.
  Kanske en nostalgitripp med stordottern vore något :)

  Kram Lena från make a head food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är liten men ändå finns allt där ändå. Gör det! Kram!

   Radera
 3. Har varit i Alingsås en gång, och då bara för att fika faktiskt. Vi var på väg till Skara Sommarland och det fick bli frukost och fika efter frukosten, så klart. Kommer dock inte i håg om det var på svordomscaféet... ;-)

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fika är viktigt! Man får aldrig slarva med sånt! Frukost kan göra detsamma, men fika... Mums! Kram!

   Radera
 4. Walla! Härligt att ha en sådan adventstradition, kram!

  SvaraRadera
 5. Mm, och den är liksom bara vår. Kram!

  SvaraRadera
 6. åhhhh vad mysigt. Tack för tipset : ) kram på dig min fina bloggvän! Sofia Ha så underbart kul med bloggänget i helgen kommer sakna er! : (

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, inte den här helgen, va? Kram!

   Radera
 7. Mysigt med sådana små resor! Jag älskar att gå till olika caféer och fika! :)
  Ha en toppen fredag!
  kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fika är en va livets höjdpunkter! Kram!

   Radera
 8. Sånt där är ju så mysigt...vi har gjort liknade med våra döttrar genom åren...härliga minnen.
  Tusen tack för fröna som kommit fram nu...skickar till dig inom några dagar.
  Trevlig helg
  Kram Lollo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Kul att du tyckte om dem! Kram!

   Radera