Bild: https://www.facebook.com/magasinetBAKA |
Jag tog med kakan till jobbet för att inte smälla i mig den helt själv. Till detta bjöd jag varma hallon (så klart - inga baciller här inte) och vaniljglass. Någon tog lite grädde ur spraygrädden som alltid finns som reserv i mitt kök. Det är inte alltid jag hinner stå och vispa grädde på rasten mellan två lektioner.
Tidningen Baka är min favorit sedan en tid tillbaka. Bilderna är vackra och genomtänkta, bakverken varierade och det finns någonting för alla med en "sweet tooth". Min favorit i det här numret var gräddbullarna, men dem ska jag blogga om en annan dag.
Har ni inte spanat in den här tidningen än, så råder jag er att göra det. Det finns ofta specialerbjudanden på tre nummer för en ganska billig peng.
Kladdkaka med lakrits &
choklad (ur Baka nr 2, 2013)
Kakan
3 ägg
300 g strösocker
150 g smör
15 g vaniljsocker
40 g kakao
210 g vetemjöl
3 msk lakritspulver
40 g mörk sirap
Glasyr
6 stycken Käck (nej, den heter INTE Kick, den har alltid hetat Käck.)
60 g vispgrädde
100 g mörk choklad
100 g smör, rumsvarmt
Topping
Lakritsgodis eller något annat du gillar
Sätt ugnen på 175 g. Lägg smörpapper i botten på en springform så att
kakan inte fastnar. Smörj kanterna på formen. Smält smöret. Vispa ihop ägg,
socker och sirap. Blanda ner det smälta smöret i smeten. Tillsätt vetemjöl,
vaniljsocker, kakao och lakritspulver. Rör till en jämn smet (inga
mjölklumpar!). Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20
minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
Bryt lakritsen i mindre bitar. Om du inte får tag i Käck kan du
istället använda 120 g lakritsfudge. Jag köpte min i plockgodisdisken. Koka upp
grädden och smält sedan lakritsen på svag värme i grädden. Rör om då och då så
att det inte bränns. Tillsätt choklad och smör och rör tills allt har smält
till en jämn smet. Bred glasyren på den svala kakan och ställ kallt i två
timmar innan du serverar den.
Jag har lite svårt för lakrits, men är ju en kladdkakeälskare! Eller allt med choklad fungerar - jämt! Mums!!
SvaraRaderaHa en superfin fredag! kram elin
Ja! Om du säger att kakan är god tror jag på dig, dock lakrits är ingenting för mig. Jag tror att den enda saken som jag inte tål från det svenska köket är just lakrits, tyvärr
SvaraRaderaHälsningar /Gosia
Åh, du frestar med härliga kladdkakor. Jag är så svag för lakrits :) Kram
SvaraRaderaMmm, det låter gott! Jag tycker också det är en fin tidning med mycket inspiration. Den känns lite lyxig :) Kram och trevlig helg till dig Erika!
SvaraRaderaÄlskar lakrits. Älskar choklad. Prenumererar på den tidningen och ska verkligen testa kakan. Låter ju ljuvligt!!
SvaraRaderaJa, vilken tidning! Galet mycket gott!
SvaraRaderaHa en trevlig kväll och sedan helg med dottern.
Kram kram
Mmm...gott, gott med kladdkaka! Men utan lakrits! ;)
SvaraRaderaHa en toppen fredag!
Kramar!
//Lana
Hej!! Skriver en kommentar från världens minsta fungerande dator! :)) Min egen dator tror jag tyvärr jag inte får tillbaka detta år..känns det som.. Hmm hur kan mail hoppa tillbaka till inkorgen..Ja det var nog en mening med det absolut. Jag skriver till dig efter helgen. Vi far till fjället imorgon och kommer hem på söndag kväll. Tack för receptet. Du är som en kladdkaka du ;)
SvaraRaderaKRAM
Mums vad det lät smarrigt. Snygging i Göteborg fick se en bild från idag på Amys facebook grrrrr hot mama är du : ) kram på dig! Sofia
SvaraRaderaMmmm, matporr på hög nivå kära Erika!
SvaraRaderaDen kladdkakan ser ju inte tokig ut alltså! Tung och kraftig som de ska vara. Mmm!
SvaraRadera