Hemma, i Blekinge, på min gata i stan... där tänder vi minsann alltid en eld på Valborgsmässoafton. Ja, inte på gatan i stan kanske men det eldas friskt lite här och var och man sjunger in våren (i år får de nog ta i från tårna om det ska bli nån vår alls). I Göteborg tänder man påskeldar. Punkt. Men inte den här påsken för då var det minsann eldningsförbud på grund av torka. Varför man eldar vid påsk här och inte vid Valborg är väl av samma skäl som att man säger munkar istället för gräddbullar. Man vill inte göra som alla andra, typ. Jag saknar fortfarande valborgselden fast jag bott här i nära trettio år nu.
Jag tänker dock elda lite i grillen på valborgskvällen och har bjudit in några riktigt goda vänner att delta. Det blir grillspett med kyckling, kött och grönsaker i variation. Dessutom en rökig grillsås gjord på krossade tomater, lök, morot, chili, allehanda andra kryddor och smaksatt med hickoryessens. Kokad till en tjock konsistens och mixad slät för att lätt passera gommen.
En och annan drink blir det säkert också... |
Färskpotatissallad mustik
...som räcker till 20 personer
2 kg små färskpotatisar
700 g blomkålsbuketter
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymald
280 g bacon
400 g kronärtskockshjärtan
250 g körsbärstomater
350 g gröna oliver
200 g pesto genovese
100 g rucola
2 dl rostad lök
Tvätta
potatisen. Dela blomkålen i lika stora bitar som potatisarna. Blanda potatis
och blomkål med olja, salt och peppar på 1–2 långpannor med bakplåtspapper.
Stek mitt i ugnen ca 30 min.
Strimla bacon och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Tina frysta
kronärtskockor eller dela konserverade. Halvera tomaterna.
Blanda potatis och blomkål med peston. Låt kallna och blanda med övriga
ingredienser utom rucola och lök. Ställ svalt fram till servering.
Blanda ner rucola och lök i potatissalladen precis före servering.
Klart det ska vara eld på Valborg! Så är jag uppvuxen och med fyrverkerier fast då får Bella spader så det hoppar vi över ; ) Mums vad gott med potatissallad. Sov gott min fina rara bloggvän sweet dreams! kram Sofia
SvaraRaderaMums!! Annorlunda och säkert jättegod!! och grillspett... åh, jag blev riktigt sugen på grillat, grillat ute, på kolbädd. Maken och jag lär nog aldrig bli några "grillare" men svärsonen fixar lätt i ordning både grill och mat:)) Nu har jag läst om så mycket god mat att jag blir alldeles villrådig, vet inte vad jag ska hitta på imorgon, blunda och peka..;)
SvaraRaderaHär eldar vi på Valborg, vanligare än påskeld. Jag har lyckats samla ihop en ynklig liten hög så vi får se om vi tar sista chansen att elda för i vår, imorgon.
Trevlig Valborg till Dig! Nu firar vi Vår!!
kramar Lisa
Vilken spännande potatissallad! En maträtt för sig! :) Jag sparar receptet! :)
SvaraRaderaHa en fin Valborg!
Kram kram
//Lana
Ha en trevlig Valborga. Min fantasi sträcker sig inte längre än till en kycklingsallad, som vi delar med"Svägerskan"
SvaraRaderaInger
Eld hör till traditionerna på Valborg, men det är över 5 år sedan jag senast sett valborgseld. Kram fina du!
SvaraRaderaJa eld är det ju på Valborg...
SvaraRaderaHa en fin Valborg
Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Vilken god potatissallad. Majbål har jag inte varit på sen jag var tonåring. Tycker inte det är så speciellt att titta på en eld...!!
SvaraRaderaIdag blev det dock hämtmat från thairestaurangen!!
Du får ha en trevlig valborg!!
Kram
I min födelsestad Tranås tänder vi eldar på Valborg, manskören sjunger in våren och ridskolan har två ryttarlag (vår och vinter) som strider om vilken årstid som skall gälla. Potatissalladen verkar förresten jättegod! Kram bp
SvaraRaderavilken god potatissallad, längtar bara så till den färska kommer för det har jag inte sett någon ännu.
SvaraRaderaHoppas valborg var trevlig!
Lena från make a head food
Självklart ska det vara brasa på valborg... :) Potatissalladen lät god, kram fina du!
SvaraRaderaTack för din gulliga kommentar. Klart du ska ha brasa på Valborg. Jag jobbade igår kväll och när jag körde in i Skövde låg röken tät över Mariesjöområdet. Funderade först på om det brann i något hus innan jag insåg att det var Valborgs brasan.
SvaraRaderaDen potatissalladen ska jag absolut prova, låter riktigt gott. Drinken ser inbjudande ut den med.
Ha en skön kväll
Kram Karin