På vår skola är all personal likvärdig, vill jag hoppas och tro. Alla har ett namn, alla jobbar för samma sak men på lite olika sätt. Utan rena lokaler kan eleverna inte lära sig något. Utan mat i magen orkar de inte med skoldagen. Utan en Studie- och yrkesvägledare får de inte veta hur de ska gå vidare med sina studier eller sitt yrkesliv.
Självklart är det fortfarande vi lärare som möter eleverna mest, i timmar räknat. Men utan vår underbara städerska Inga-Lisa skulle jag aldrig kunna undervisa mina elever. Hon är klok som en bok, rolig så att man nästan garvar ihjäl sig ibland och en fantastiskt trevlig arbetskamrat att prata med. Hon har dessutom ett mycket stort hjärta som har visat sig mer än en gång, då jag känt mig ledsen. Ingen kallar henne för städerskan. Hon är självklart Inga-Lisa för oss och med konferenser och fester och möten.
Det här inlägget är alltså en hyllning till Inga-Lisa och alla andra som jobbar i tysthet och som inte alltid får uppskattning för sitt arbete. Varken i ord eller lön...
Fulaste pirogerna i stan, men oj så goda! |
Förra veckan fick jag smaka Inga-Lisas goda filo- och fetaostfrestelse. Den hade hon hittat i ett gammalt nummer av ICAs kundtidning Buffé. OMG vilken frestelse!!! Jag bestämde mig genast för att pröva denna i eget kök. Min version blev att stoppa fyllningen i smördeg istället, så att det blev piroger. Jag hade färdig smördeg och kavlade bara ut den lite till, skar fyrkanter som jag vek ihop till extremt fula piroger, som dock smakade himmelskt. Jag lade till ett par klyftor pressad vitlök när jag stekte löken eftersom jag, som Mårtenssons, inte KAN följa ett recept till punkt och pricka. Jag bara MÅSTE ändra lite.
Håll till godo. Veckans vego-mat som även får köttätare att gå i däck...
Inga-Lisas frestelse (ur Buffé, novembernumret 2006)
500 g
fetaost
1 gul lök
(2 vitlöksklyftor för den som vill)
5 dl grekisk
yoghurt
1 pkt fryst,
tinad bladspenat (450 g)
2 ägg
1 dl
olivolja
9 ark
filodeg
Salt,
svartpeppar
Olivolja
till stekning och pensling
Sätt ugnen
på 175 grader. Skala och hacka löken och stek den mjuk i olja. Fräs också den pressade vitlöken, utan att den tar färg. Blanda smulad
fetaost, yoghurt, hackad bladspenat, ägg och lök. Smaka av med salt och peppar.
Pensla en
långpanna med olja. Lägg ut 3 ark filodeg. Fördela hälften av ostblandningen på
degarken. Lägg tre degark ovanpå och fördela resten av ostblandningen. Toppa
med de tre resterande arken och pensla rikligt med olivolja.
Grädda i ugn
30 – 40 minuter tills filodegen har fått fin färg. Låt svalna något innan den
skärs upp i bitar.
Tack för recept..verkar jättesmarrigt!! :)
SvaraRaderaHärligt att du har "tillgång" till en bra "städerska"...hihi... Inga-Lisa låter som en riktigt guldklimp i tillvaron...tänk vad såna personer gör mycket för hela trivseln på en arbetsplats och tänk så fint att du uppskattar detta fina hos henne så mycket....jag blir glad av att läsa det :)
Ha det gott vännen
Kram Lollo
Ja, hon är en sann pärla. Kram och tack för dina fina kommentarer.
RaderaVilket mumsigt recept, gillar spenat och feta ihop. Vilken fin kollega Inga-Lisa är! Kram
SvaraRaderaJa, det är en oslagbar kombo! Kram!
RaderaSå gott, det ska jag prova! Vi hade en städerska som hette Lizzie och hon var helt underbar! Jag pratade alltid med henne. Sen fick hon inte vara kvar, städningen skulle så fint upphandlas och sen hade vi olika städerskor varje vecka och de kunde inte svenska och var jätteblyga och städade bara hälften av vad Lizzie gjorde. Det var konstigt och jag blev orolig för vad de nya städerskorna var utsatta för, de var så skygga. Visst vill man att alla arbeten ska värdesättas, alla behövs ju! Kram!
SvaraRaderaUpphandlingar leder inte sällan till försämringar. Utan IngaLisa stannar vår skola och Lizzie låter som en liknande oumbärlig människa. Kram!
RaderaSå sant Erika städaren det är ju hemskt. På mitt jobb heter hon Britt-Marie hur gullig som helst : ) Pirogerna ser urgoda ut mums mums mums : ) kramar Sofia medträningsväek från crossfit passet i lördags!
SvaraRaderaDu som är så vältränad! Själv är jag nog mer feltränad, haha! Kram och sov gott!
RaderaÅh, vi minns genast hur förvånad Lotten, som jobbade i en skolmatsal där Anki jobbade som elevassistent och lärarvikarie, blev när Anki kallade henne sin kollega! Det hade hon aldrig varit med om och såg inte sig själv heller som kollega mer än till de andra som jobbade just i matsalen...
SvaraRaderaTänk om alla kunde visa varandra sådan uppskattning och faktiskt förstå att vi alla behöver varandra för att göra ett bra jobb!
Kram på dej, kloka människa!
PS, recept är till för att ändra:)
Haha, jag visste att ni skulle hålla med mig om det! Kram och tack!
RaderaJa, att ändra i recept är ju halva nöjet... ;)
SvaraRaderaJag är nog udda då för jag minns städarens/städerskans namn på samtliga arbetsplatser jag har varit på...!
Kram på dig och cu soon in a city near you!
Nja, du är nog bara ovanligt klok! Kram tills vi ses!
RaderaOh, vad underbart du skriver! !
SvaraRaderaJag har jobbat som städerska i ett år i början av mitt "liv" här i Sverige på en skola, samtidigt som jag då och då vikarierat på samma skola som musiklärare! ;) Så jag hade rätt ofta ombyte med mig...först städa några toaletter och sedan gå och ha musiklektioner med eleverna...det var lite roligt när eleverna börjat känna igen "sin nya musiklärare" gående med städvagn i deras klassrum. ;)
Jag har ju själv upplevt det här: kallas för städerska...fast inte alltid.
Piroger låter fantastiskt gott! :)
Ha en toppen och hoppas solig dag!
Kram kram
//Lana
Kloka ord och god pirog.
SvaraRaderaKänner suget att köpa lite filodeg och stoppa godsaker i :)
Ha det gott / Lena från Make A head food
Aj! Vi har en trevlig tjej som städar hos oss varje dag men har ingen aning om vad hon heter. Får nog fråga henne i morgon...
SvaraRaderaHon blir säkert glad då! Ha en fin kväll!
SvaraRaderaVilken fin hyllning till en pärla - den är hon verkligen värd! Kram bp
SvaraRadera