onsdag 1 januari 2014

Nytt år och "modern" bakning

Jag har inte summerat det gångna året utan konstaterar bara helt kort att det varit det värsta året i mitt och min familjs liv. Dock tänker jag fortsätta blogga och fortsätta det jag satt igång under 2013. Ett projekt jag hoppas kunna skriva mer om framöver.

Bloggen kommer att se ut ungefär som förut, med undantag att vissa stående inlägg kommer att finnas. Jag är inte helt hundra på vad och hur ännu, men "Fredagskakan" kommer att finnas med. Förmodligen på fredagar men man kan aldrig så noga veta. Bloggen lever ju ibland sitt eget liv känns det som. Kanske blir det också lite mathistoriska inslag, men dessa inslag har ännu inget namn. Vi får se vad som dyker upp och när.

Jag fick en fin liten kakbok av stora F i december. En bok från 1940-talet och titeln är rätt och slätt "Modern bakning". I denna går bland annat att läsa om det ultramoderna bakpulvrets förnämliga egenskaper. Boken är utgiven av Marabou bakpulver och kostade en hel krona på den tiden. Eller en riksdaler som min morfar alltid sa.

I boken läser jag att Marabou lagt ner ett stort och genuint arbete på att "...skapa en kvalitet, som ger bästa möjliga bakningsresultat. Vid Marabous laboratorium under vetenskaplig kontroll vunna erfarenheter i förening med praktiska rön under systematiska bakningsprov har under årens lopp möjliggjort en rad kvalitetsförbättringar." Det är ord och inga visor det! Recepten är dessutom utbakade av examinerade skolkökslärarinnor, lovar bokens ineldning. Där vann de mig kan jag säga. Lärarinnor är pålitliga de.

Jag tänkte börja med ett recept på småkakor - det är väl lagom svårt antar jag!? Ett tips innan ni börjar är att om smöret ni ska baka med är för salt, kan ni "...tvätta ur det på så sätt, att det läggs i en skål och knådas kraftigt med en träsked under rinnande vatten." Ja, salta kakor vill man ju inte alltid ha.

Klickkakor

225 g vetemjöl
1 tsk Marabou bakpulver
100 g socker
1 ägg
2 msk mjölk
90 g smör
4 msk korinter

Vispa ägg och mjölk. Rör samman mjöl och bakpulver noga och fördela sedan smöret i detta. Tillsätt korinter och äggmjölken. Arbeta snabbt samman degen. Klicka ut smeten på en smord plåt (eller ännu modernare; på bakplåtspapper). Grädda i 225 graders ugnsvärme.

Märk väl att ingen tid är angiven eftersom ugnar på denna tid var högst individuella på så sätt att de höll värmen lite olika bra. Passa kakorna noga och ta tiden själv är mitt tips. Jag gissar på ungefär tio minuter i ugnen.


Vilken är din favorit bland småkakor? Berätta!


30 kommentarer:

 1. Bland småkakorna tror jag syltgrottorna är mina favoriter. Helst nästan frysta eller i alla fall riktigt, riktigt kalla. Då är alla mördegskakor godast :)

  Jag hoppas verkligen att du och familjen får ett riktigt gott nytt år. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar syltkakor i alla former. Jag önskar dig och de dina ett riktigt fint nytt år! Kram!

   Radera
 2. Vilken intressant bok! Kakor med bitar av choklad och kolasnitt är mina favoriter. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Choklad och kola är en oslagbar kombination. Kram och gott nytt år till dig.

   Radera
 3. Den boken har jag också! Åh, vad jag önskar dig ett bättre, ljusare och finare 2014! Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att du har den, fina Pia. Det är en härlig bok, ett historiskt matminne. Jag hoppas att du, Dennis och barnen får ett riktigt fint år, ni också. Nog med motgångar nu. Kram!

   Radera
 4. Min favorit är nog kolakakor...eller hallongrottor...eller sega chokladsnittar...eller bondkakor... Så svårt det blev att välja - det finns så många goda kakor :) !
  Jag önskar dig och de dina allt det bästa för 2014.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kola och choklad är fina grejer. Det bästa är at man inte måste välja - man kan gilla många kakor! Kram och gott nytt år till dig och de dina.

   Radera
 5. Min favorit är Drömrulltårta.....kanske pga av att alla tycker min är så gudomlig god :)
  Men kakor kan man aldrig få för många av, har en faster som är 86 år och hon är min idol när det gäller bakning!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får åka förbi dig nån gång och smaka! Kram!

   Radera
 6. Godmorgon Erika och en God fortsättning på det nya året...
  Småkakor, det blir jag glad av:) I huset där jag bor nu, där bakades mycket och många sorters småkakor, mamma var en "baddare" på att baka kakor, likaså mormor och farmor så Du förstår mitt förhållande till kakor. Favoritsorter...så många att jag inte kan räkna upp allihop, men kanske att Apelsinschnitzeln väger över lite. En avancerad (för mig) men gudagod kaka av mördeg och fylld med egengjord "mandelmassa" samt glaserad med glasyr och dekorerad med apelsinskal. Det blir nog nummer 1!!

  Visst ska man blicka framåt men ibland är livet sådant att man måste få stanna upp och komma ikapp lite. I ditt fall har Du en kropp och själ som råkat ut för mer än man egentligen orkar...men vi har oanade krafter och om vi tillåter oss att komma ikapp (vila, bara vara) så kan vi så småningom, på egna premisser, gå vidare. Alla andra (också jag) är pigga på att ge "käcka" råd som inte alls passar i din situation, Du måste kunna komma tillbaka själv. Prata, skriv ...och lasta av dig, det kan kännas en smula lättare, tyngden på axlarna minskar något... Du får gärna skriva till mig, bara skriva... jag läser bra och lyssnar nog också ganska bra, mao jag finns alltid om Du vill något. Jag tänker väldigt ofta på Dig och din familj...varför drabbas en del av så mycket?? medan andra glider fram... Jag hade själv några jobbiga år, i samband med att min mamma dog, alldeles för tidigt. Mattan rycktes undan och allt hände samtidigt, år som satte djupa spår och som jag fortfarande dras med. Det är viktigt med ödmjukheten och att vara varsam med livet. Jag tycker nog att mycket och många plöjer fram lite för hastigt och glömmer av människan, som är den viktigaste delen i maskineriet.
  Var rädd om Dig, ta den tid Du behöver!! bry dig inte om kraven utifrån och vad människor tycker.

  Många, många kramar från mig till Dig.
  lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din långa och varmhjärtade kommentar. Jag tar till mig allt du skriver och gömmer det i mitt hjärta. Endera dagen skriver jag till dig, var så säker. Orden måste bara komma till mig först. Kram!

   Radera
 7. Hallongrottor, drömmar och kolakakor är mina absoluta favoriter. Självklart bakat av min fina mormor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mormödrar är toppen när det gäller småkakor. Jag hoppas själv på barnbarn en gång att skämma bort med småkakor. Och lite annat.

   Radera
 8. Jag är så glad att du fortsätter att blogga! Ett ljusare 2014 önskar jag dig å det varmaste!
  Kram från Vendla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Jag är så glad att du tittade in här. Varm kram till dig!

   Radera
 9. Havrekakan är min favvo och den får gärna vara doppad i choklad.

  STOR KRAM i sorgen. Jag hoppas verkligen att 2014 blir ett fint år för er på alla sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt som doppas i choklad äter jag gärna! Kram till dig och tack för din omtanke.

   Radera
 10. När barnen var små bakades det mycket hemma hos oss båda småkakor bröd och andra bullar. Nu för tiden när man plötsligt inte kan äta lika ohejdat längre så blir det inte lika ofta. Eftersom småkakor enligt mig är nästan som godast när de är lite frusna så hjälper det ju tyvärr inte att lägga undan dem i frysen! De allra godaste kakorna är choklad eller kolasnittar. .. eller hallongrottor ( som fick en så perfekt klick av sylt i gropen från barnens små fingrar) ellet drömmar... eller brysselkex ( eller röda kring kanten som vi sa hos sommarföräldrarna) Jag älskar småkakor helt enkelt! Kram Gisela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är konstigt att kakorna har en tendens att sätta sig precis där man ska stänga sina jeans. Brysselkål bakade alltid min mamma. Kram fina du!

   Radera
 11. Syltkakor mums mums mums : ) kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar också syltkakor av alla slag! Kram!

   Radera
 12. Åh min bakande lärarinna är tillbaka. Välkommen fina du!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 13. Gott med små kakor! Men jag bakar sällan, för då faller jag in i sockerträsket...:(
  God fotsättning på det Nya Året!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sockerträsket är jag född, haha! Kram!

   Radera
 14. Kram finaste vännen, ja bloggen får leva lite sitt egna liv.... så är det nog för de flesta av oss som bloggar. Jag äter inte så mycket kakor men senast bakade jag chilikakor och det var mycket gott! Stor varm kram och god fortsättning min fina vän!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chilikakor passar en het kvinna som dig, Amy! Kram!

   Radera
 15. Vi är så glada och tycker det är så härligt att du är här igen, även om vi har full förståelse för att du behövt denna tiden till annat. Vi hoppas att du känner att du hämtat dej lite, och att tjejerna dina också mår lite bättre.

  Vi ser fram mot dina projekt, men oavsett så gillar vi ditt sätt att skriva, inget som du inte visste sedan innan:)

  Favoriter bland småkakor... hmmm... hallonrutor och drömmar ligger högt upp på listan i alla fall.

  God fortsättning på er,
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är så underbara och jag längtar efter att få träffa er igen och kramas litegrann! Tack för er respons och som alltid ger ni mig nytt självförtroende när det gäller att skriva. Kram!!!

   Radera