tisdag 21 januari 2014

Överraskningsfest!

I min bok Värdinnans ABC finns en ström av aldrig sinande råd, för vardag och fest. I kapitlet "Surprise parties" kan man läsa att "Det nu så moderna begreppet Surprise party, som särskilt i Amerika har fått en sådan succé är inte annat än vårt gamla svenska knytkalas". Även i Paris lär de vara populära, dessa kalas medan de på andra sidan kanalen, nämligen i England, äro så gott som okända...

Medan jag läser om denna typ av fest, förstår jag att det finns vissa problem. Festen ska vara en överraskning för de som man ska gästa, men i samma mening säger boken att NEJ det går inte för sig. Anledningen sägs vara att "...det ska finnas servis, och tänk om de i vardagslag leva på kärlek och 6 kaffekoppar, värdfolket måste alltså ansvara för servis, plus grädde till kaffet osv. ... för det tredje kunde de ju vara bortbjudna!" Jag måste säga att jag har lite svårt att hänga med här, men tydligen är allt som det ska vara.
Nyskördade ljusstakar?
Man varskor alltså värdfolket och ger sig sedan dit varpå man stormar dörren och "frambär sina håvor". Boken förtäljer vidare att om vi vore i Amerika skulle värdinnan stängas in i ett rum (!) medan någon annan gjorde sig till herre (???) i köket och fixade med maten. I Paris däremot tar man värdfolket till hjälp och så bör vi även göra här. Puh! Då kan ju frun upplysa om var allting finns. Tydligen kan inte mannen det.

Fri fantasi ska sedan råda och boken tycker att man ska avromantisera det hela och gröpa ur kålrötter och morötter och göra ljusstakar av dem. Urgröpta rödbetor gör man till saltkar. Varför i himlens namn då undrar jag här??? Sedan blir det riktigt galet, berättar boken, för man avstår från bordsplacering. Stämningen ska nämligen bli bättre om man avstår från dylika arrangemang.

Dagen efter väntar en omätlig disk och då är det dags att ömka värdinnan. Vad värden gör denna dag förtäljer inte boken...

Sist av allt bjuder jag på ett festligt vardagsrecept från www.tasteline.se Hur enkelt som helst men gott och värmande i vinterkylan. En soppa som förutom att den är god, också är vacker att se på! Om man inte vill släpa med sig soppan hem till någon och överraska, kan man ju alltid överraska på hemmaplan.


Bild: Isabella Gelotte

Tomatsoppa med sötpotatis

1 st  gul lök(ar) 
2 st  vitlöksklyfta(or) 
400 gram  sötpotatis(ar) 
1 msk  olja 
0,5 st  röd chilifrukt 
500 gram  krossade tomater 
0,5 tsk   salt 
0,5 dl   röda linser 
4 dl   kokosmjölk lätt 
2 st   grönsaksbuljongtärning(ar) 
3 dl   vatten 

basilika
en klick yoghurt om du vill

Hacka lök och vitlök. Skala och skär sötpotatis i bitar. Fräs lök och vitlök i olja tills de mjukar. Finhacka urkärnad chili och tillsätt den. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka 15 minuter.

Mixa soppan slät, smaka av med lite mera salt och späd soppan med vatten om det behövs. Lägg en klick yoghurt mitt i soppan när du hällt upp i tallrik.

  

6 kommentarer:

 1. Kan bli morgondagens lunch - gott med en värmande soppa i kylan! Tack för ett nytt recept! Kram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna bidra med ett nytt recept. Kram!

   Radera
 2. Fast jag trodde den där boken utgick från att man hade hembiträden som tog hand om disken? Eller är det det man ska ömka värdinnan, att hon måste få hjonen att diska servisen utan att slå sönder den?
  Det är tur världen går framåt ändå, idag tar man väl med sig papperstallrikar o plastbestick på sån där surprise-fest? Så man slipper disken helt! :D
  /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, den boken utgår från vanligt folk som inte är födda med vett och etikett och som inte har råd med en massa tjänstefolk. Tror jag, haha! Kram - engångsgrejer låter som en bra ide!

   Radera
 3. Jösses, det låter som ett fasligt arrangemang att ha surprispartaj, hoppas verkligen inte att någon kommer hem och surprisar oss inte... Fast det är kanske bäst att handla hem lite rödbetor och kålrötter så det kan täljas lyktor om nu det skulle inträffa!
  Och tomater också, så att det går att bjuda på den goda tomatsoppan om de nu är så fräcka och inte har med sig egen:)

  Kramar till dej Erika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska alltid ha material till ljuslyktor om man får oväntat besök. Gevalia kan slänga sig i väggen. Jag lovar att aldrig surprisa er. Stor och varm kram!

   Radera