söndag 5 januari 2014

Kavring

För en tid sedan fick jag ett fantastiskt gott bröd av mina barns farmor, världens bästa Inger. Hon hade bakat kavring - brödet som jag har älskat sedan jag var liten. Mamma köpte ibland en rund rulle som man sedan skar alldeles runda brödskivor av. Jag var fascinerad av såväl smaken som av formen på brödet.

Hembakad kavring har en tendens att bli torr och ganska hård kan jag tycka, och torrt bröd är inte gott. Men denna kavring är helt fantastiskt god och enligt Inger också lättbakad. Frånvaron av jäst passar mig fint! Bikarbonat är min modell då jag bakar bröd.

Själv har jag inte hunnit baka kavring än, men så snart jag får tillfälle blir det ett bröd eller två. Kvällsmacka av kavring med hemgjord kycklingpastej på, en skivad cornichon och en klick cumberlandsås. Det är en delikatess tycker jag. Hur är det med er? Gillar ni kavring?Kavring a´ la Gun
1,5 l filmjölk
1 påse brödkryddor
1 flaska mörk brödsirap
6 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
1, 8 kg rågsikt
Rör ihop alla ingredienser. Smörj en långpanna och häll den ganska kladdiga degen i denna.
Grädda 60 minuter i 100 grader. Höj värmen till 150 grader och grädda ytterligare 60 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar ytterligare 5 – 10 minuter innan du tar ut plåten.
10 kommentarer:

 1. Vidarebefordrar receptet till G, som tycker att det är dax att börja baka igen 2014. Äter själv så lite bröd men det här brödet verkar jättegott. Kram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter inte heller mycket bröd men när jag gör det vill jag ha gott bröd! Kram bästa du!

   Radera
 2. Kan inte minnas att jag har det men känner igen kryddorna i receptet, fil och rågsikt. Har nog ätit annat bröd men nästan samma.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärt bröd har många namn! Kram!

   Radera
 3. Tack för receptet! Jag har aldrig vågat ge mig på att baka kavring, men detta verkar ju ganska enkelt. Jag minns också de där runda kavringarna, som alltid inhandlades när föräldrarna hade bjudmiddagar. De skulle inledas med tre små sandwichar, varav en skulle vara kavring med ädelost.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, små sandwichar är underskattade som förrätt! Kram!

   Radera
 4. Jag äter knappast något bröd (vet inte varför) men kavring tycker jag väldigt mycket om, likaså vörtbröd med russin i juletid. Jag minns att mamma gjorde egen kavring och jag har för mig att hon bakade den i vattenbad i ugnen, kan det stämma? Jag har för mig att det var en mjölkflaska inblandad också...kan det ha varit till vattenbadet...det är bara sådana där fragment av minnen som dyker upp. Jag håller på att bli gammal...;))

  Ha det gott!!
  kram lisa (Rutiga pricken)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste äta en del fiberrikt bröd nu. men jag är inte heller nån storätare av bröd. Jag får fundera på dina minnen där. Minns inte att mamma eller mormor bakade kavring nånsin. Men vattenbad låter bekant. Kram!

   Radera
 5. äh-hä-hälskar kavring! Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera