tisdag 7 januari 2014

Eta myrer? Ny mattrend?

Ja, Mowgli kunde ju inte förstå att Baloo tyckte att det "kittlade dödsskönt i kistan" när han åt myror. Kanske är myror björnmat, kanske inte. I tidningen Maten från mars 2012 läser jag i ett reportage av Jesper Nyström, om insekter som middagsmat. De är oerhört proteinrika och om vi västerlänningar åt mer insekter och mindre nöt- och fläskkött skulle möjligheterna att försörja jordens växande befolkning öka. Även klimatpåverkan skulle bli mindre, då man för ett kilo nötkött måste använda tio kilo växtfoder. Om samma mängd växter används till gräshoppefoder får man istället nio kilo gräshoppor att äta.

För dig som är ute efter kaloririka insekter, finns fjärilslarver och termiter. De lär vara de mest kaloririka. Annars verkar insekter vara bra bantarmat då de inte är onödig fettbildande. För dig som tycker att det låter motbjudande att äta insekter kan jag berätta att vi redan i dag får i oss en massa insekter utan att veta om det. I spannmålsprodukter och sylter till exempel. Många insekter sväljer vi också levande varje dag utan att märka det.



Så om man tar fram ett pulver baserat på insekter och sedan tillsätter det i annan mat för att öka näringsvärdet - skulle du kunna tänka dig att prova? Jag är inte säker. Förra julen åt jag en torkad larv ur en påse som jag gett bort i julklapp till brorsonen Gustav. J vågade inte smaka men min bror åt både larv och gräshoppa utan att kräkreflexen aktiverades. Larven som jag åt? Ja, lite knastrig och dammig och faktiskt hela smaklös. Den hade vunnit på att chokladdoppas.

Här är ett recept för den vågade:

Gräshoppeenchiladas
(ur tidningen Maten mars 2012)

Ca 1000 gräshoppor
1/2 kopp chilisås
1 nypa salt
3 vitlöksklyftor
1 lök
1 citron
1 kopp guacamole
6 tortillas

Blötlägg gräshopporna i rent vatten i 24 timmar. Koka gräshopporna och låt dem torka. Stek dem sedan med vitlök, lök, salt och citronsaft. Rulla in dem i tortillas tillsammans med chilisås och guacamole. Ät och njut!

26 kommentarer:

  1. Nej, det här lockar nog inte alls :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inget vegorecept precis! Kram!

      Radera
  2. Tidigare kunde jag använda dina recept rakt av men inte idag tyvärr. Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det här går nog inte att äta, haha! Eller, klart att det går, men det är nog inte många som gör det! Kram!

      Radera
  3. urk vill jag inte äta ; ( kram på dig! Sofia

    SvaraRadera
  4. Nej men det går bara inte. Kan omöjligt få i mig insekter överhuvudtaget och jag tror inte att jag får i mig varje dag utan att jag vet det..Nä omöjligt alltså. Jag är norrlänning. Jag stryper mig en älg i skogen som en viss person sa i ett matprogram för nån månad sedan. Haha nej det gör jag inte heller.

    Tänker inte prova nåt pulver eller ditt recept heller. Tusen gräshoppor?! Va?! Nej tack du.

    Märks det att jag blev smått upprörd nu? Men du är snäll som delar med dig. Puss på pannan ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Skönt att mitt inlägg väcker känslor! Puss tillbaka!

      Radera
  5. Jag såg en dokumentär om en engelsk restaurang som ville inrikta sig på nordisk mat och bli bäst i världen. De serverade bland annat levande myror på tallriken.
    Bläää tycker jag. Då tar jag hellre en svensk kantarell faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Levande myror tror jag att även jag hoppar över. Jaga är inte min grej, hihi!

      Radera
  6. Nej se du, det vill jag inte smaka. Inte ens chokladdoppad! Sitter med en ful grimas i fejjan, usch! :-)

    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Bryter trenden här då, o sägar "Jag skulle gärna testa!" Jag funderar dock på hur man föder upp 1000 gräshoppor och sedan avlivar dem på ett djuretiskt sätt. Det må gå åt mindre foder än till kossorna, men hur håller vi gräshopporna? Kan vi använda de ladugårdar vi byggt åt kor och svin, eller måste vi bygga om allting? Hur lång tid tar den avskrivningen, miljömässigt? Hur klarar gräshopporna en snörik vinter, måste allt isoleras bra mycket värre än det görs idag? Hur stor del av insekten kan ätas, blir det avfall av exoskelettet? För varje kilo ätbar insekt, hur mycket avfall blir det? Jämfört med traditionellt kött?
    Ja, jag tycker det inte verkar som man tänkt HELA vägen. Eller så mörkar man en del som inte låter lika bra i debatten. Jag tycker om att få HELA bilden innan jag bestämmer mig.
    Men visst, jag testar gärna att äta insekter, sväljer rätt många flugor en sommardag i sadeln. Varför inte laga till o krydda lite?

    *kramar*/Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu gav du mig mycket att tänka på.... Kram!

      Radera
  8. Ha ha ha. Ett tankeväckande inlägg. Tyvärr tar mina känsloargument över. Tänk vad präglade vi är i vår matkultur och då är vi ändå ett sneglande folk, raska att ta till oss trender. Men ge det några år så öppnar det nog ett myrhak på söder ;P
    Kram fr Anna-Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kan det komma att heta tro? Myrsloken? Kram och tack för att du kikade in hos mig!

      Radera
  9. Egentligen inte märkligare att äta insekter än andra djur som vi redan äter... I alla fall svårt att motivera varför man inte vill äta insekt om man är en sådan som äter typ grisfötter och annat som är mer som kroppsdelar än bara kött. För jag antar att man äter en hel myra - den är nog svår att filéa ;)

    SvaraRadera
  10. Jag hade gärna smakat...har ätit rostade myror och det var ganska gott... Kram kram Erika (Gerd)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är en tuffing Gerd. Stor kram till dig!

      Radera
  11. Urk, inte ditt mest lockande recept! I Bangkok (och säkert många andra ställen för den delen) finns det hela vagnar med torkade/rostade och på annat sätt tillagat. Bläää! Det vattnas inte precis i munnen på mig då.... förutom av kräkreflexen!

    SvaraRadera
  12. Tillagade insekter skulle det stå :-)
    Kram Gisela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, detta är nog inte mat för äckelmagade! Kram!

      Radera
  13. Skulle jag inte ha några som helst tveksamheter till att prova. Och tja, kan jag prova att äta kan jag väl prova att laga. Fast 1000 gräshoppor känns som en rätt stor måltid. Får bli till någon fest då... :-)
    Pulver på insekter hade jag aldrig använt däremot, tror inte på tillsatser i någon form, däremot äter jag gärna vegetariskt eller veganskt ofta/oftare. Tror det är det vi behöver göra, för vi behöver definitivt dra ner på kött och köttproduktionen - men det är en intressant tanke att ersätta med insekter.

    Tror för övrigt bara det är en sak jag skulle ha väldigt svårt att äta. Skorpioner. Det är något med skorpioner som ger mig rysningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska du inte prova skorpionklubborna från Extreme foods... Tack för att du tittade in hos mig!

      Radera
  14. Ja vi har ju ätit både gräshoppa och larv när vi var i Thailand så vi kan ju faktiskt inte säga att vi inte skulle kunna tänka oss det:) Vi kände bara att vi var tvungna att testa, vem vet när ett sådant tillfälle dyker upp igen. Inte för att det smakade så mycket, mest av sojan som de fick hällt på sej efter friteringen.

    Men egentligen är det nog inte så mycket värre än allt som mals ner i korvarna som folk köper, ja du vet vilka korvar vi menar då. Är det så mycket bättre bara för att det suttit på en gris eller ko?

    Och som det gamla talesättet säger, i nödfall spisar fan flugor! Har man inget annat att äta så slinker det nog hellre ner några larver än att man svälter:)

    Spännande är det att fundera på, i alla fall!

    Kram på dej, du käre framtidsforskare:)

    SvaraRadera
  15. Nej, korvar som suttit på gris är inte alltid så himla trevliga. Trynen, brosk och gudvetvad som stoppas i dem.

    Coolt att ni smakat! Kram på er, kära korvstoppare!

    SvaraRadera