onsdag 7 september 2011

Äppletider

Nu är våra äpplen mogna och det är hög tid att göra något av dem. Själv gillar jag inte paj, vilket däremot J och lilla B gör. Men paj är inte världens nyttigaste föda. Därför bakar jag inte paj av äpplena. Däremot går det fint att göra mos och gelé och även saft.
Jag har faktiskt ingen aning om vad det är för sorts äpplen vi har!? De är vita i köttet, syrliga och blir bra till mos. Kanske någon läsare kan ge mig en hint om vad det kan vara för sort!? Morfar må vända sig i graven, men jag är dålig på äpplesorter.

Käre morfar hade en allé med äppleträd och två päronträd - ett med augustipäron och ett med Greve Moltke (tror jag). Hans äpplen var så vackra - alla olika. Gravensteiner, Ingrid Marie och en sort som han kallade för "glasäpplen". De var delvis genomskinliga i fruktköttet och jag tyckte att det nästan var magi att han kunde odla sådana äpplen.
Varje höst lade han äpplen i en matkällare där de fick samsas med potatis och lök. Jag hade aldrig funderat på vad äpplen kostade förrän jag flyttade till Göteborg. Morfar försåg oss med frukt och grönt så länge det fanns att tillgå i hans förråd. Och mormor lagade kräm och annat gott av bär som hon
fryst in i tomma mjölkkartonger under sommaren.

Äppleträdet i all sin prakt. Vi måste beskära det snart igen - det bågnar av grenar åt alla håll. Visst är det fint men skuggar för mycket av trädgården.

Har ni några bra äppletips att dela med er av?

4 kommentarer:

 1. Lämnar över några nyplockade kantareller som tröst för allt ..
  inger

  SvaraRadera
 2. Åh, tack! Du är allt världens goaste och snällaste!!! Dig byter jag inte bort för allt smör i Småland!

  SvaraRadera
 3. Åh, hemmagjord äppelmos - gud så gott!

  SvaraRadera
 4. Ja, det blev himla gott! J har det på gröten hela vintern.

  SvaraRadera