måndag 12 september 2011

Kött kräver tillbehör

Även om jag försöker låta bli att äta rött kött, händer det att slinker ner en bit ibland. Jag äter bara kött av god kvalitet och aldrig, aldrig fläskkött. Jag tror nämligen inte att det är nyttigt alls.

Nu till hösten blir det gott med grytor och ugnsbakade godsaker. Till det passar egenplockade lingon och svamp bra. Än har jag inte kommit ut i svampskogen men jag och J har en plan om ett par veckor. Om det inte regnar då också förstås. Jag fattar inte var allt vatten kommer ifrån men det är en annan historia.
Bild och recept: www.ica.se
Till den goda höstmaten passar det också bra att äta chutney av olika slag. Jag hittade ett recept på Päronchutney som verkar väldigt enkelt. Ibland är de där enkla recepten så bra att ha, när man inte orkar reducera, finhacka och hålla på i köket en mindre evighet.Päronchutney

4 portioner

3 päron
1 gul lök
1 msk olja
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker

1. Skala, kärna ur och skär päronen i cm-stora bitar. Skala och finhacka löken.
2. Fräs päron och lök i olja. Tillsätt vinäger och socker. Låt koka under lock ca 30 minuter tills päronen är mjuka och såsen har fått en sirapsliknande konsistens.
Jag tror att den här chutneyn blir väldigt söt. Vill man ha den mindre söt bör man minska sockret men då öka med ett päron, skulle jag tro.


                 

2 kommentarer:

  1. Du är så duktig med att göra godsaker av frukt och bär.
    inger

    SvaraRadera
  2. Tack! Du är så snäll så du ska få smaka!!! Kram!

    SvaraRadera