fredag 3 februari 2012

Att tvingas och att "klökas"

I en av kommentarerna till mitt förra inlägg berättar barndomsvännen S att hon blev tvingad att äta potatis i skolans matsal. Ingen människa lär sig någonsin att tycka om mat man tvingas äta - det är min övertygelse. Om man vill vara säker på att ens barn ska avsky en maträtt eller ingrediens för resten av sitt liv är bästa sättet att tvinga denne att äta den.

När jag var fyra år hade jag en dagmamma som vi kan kalla för tant E i det här inlägget. Jag har egentligen inga andra minnen från min dagbarnstid än dåliga. Det betyder inte att allt var hemskt, men det kanske är de dåliga som bitit sig fast? Matminnet jag tänkte dela med er kommer från en måltid hos tant E.

En dag när min mamma kom för att hämta mig hos tant E, frågade hon så som föräldrar nästan alltid gör: "Vad fick ni att äta hos tant E i dag?" "Kroppkakor" svarade lilla jag. "Men, det var väl gott!?" sa min mor då. "Nä", svarade jag då, "jag klöktes!".

Det visade sig att tant E hade tvingat mig att äta dessa gråvita oformliga degbullar med fläsk inuti. Jag hade så klart kräkts upp dem. Vem kan äta under hot och tvång? Inte jag.

Kroppkakor är inget jag minns att vi fick till middag när jag var barn. Konstigt med tanke på att Blekinge och Öland är kroppkakans centrum i Sverige. Förmodligen berodde det på att min far inte heller tyckte om det, så mamma åt väl det hemma hos morfar och mormor skulle jag tro. Jag har bara en enda gång efter min (s)krä(c)kupplevelse hos tant E, smakat kroppkakor igen. Det var mamma som lagade till det när mina barn var små för att vi skulle få smaka. Jag minns att det var ganska menlöst, som kokt potatismos med fläsk inuti. Jag kan verligen inte förstå att det anses vara en sådan delikatess, men smaken är ju onekligen olika. Sedan tolv år tillbaka äter jag inte fläskkött så det lär aldrig bli några fler försök.

Om man googlar kroppkakor hittar man förklaringar som säger att kroppkakor är en sorts svenska potatisdumplings med fläsk och lök i. Till dem äter man smält smör eller vit sås. Lingon är ett givet tillbehör. Det finns dessutom två varianter - grå och vita. De grå anses godare eftersom det är mer jobb med dem då de görs av riven rå potatis. De vita görs sålunda av kokt potatis.

Här kommer ett recept på vita kroppkakor. Håll till godo och hoppas att jag inte skrämt er från att smaka!?

VITA KROPPKAKOR
Palt från Norr (om Piteå)

12 st 
1 st 
2 dl 
0,5 tsk 

Fyllning
300 gram 




2 st 
1 nypa(or) 

per liter vatten till kokning
1,5 tsk 


12 st  potatis(ar), kalla, kokta 
1 st  ägg 
2 dl  vetemjöl 
0,5 tsk  salt  

Fyllning 
300 gram  rimmat fläsk 
2 st  gul lök(ar) 
1 nypa(or)  kryddpepparkorn 

per liter vatten till kokning 
1,5 tsk  salt 

 Tillagning

1. Skala och pressa eller mal potatisen. Lägg den pressade potatisen på t.ex. ett bakbord. Sätt till ägg, vetemjöl och lite salt och blanda alltsammans till en deg.

2. Skär fläsket i ganska små tärningar. Fräs upp fläsk och lök, krydda med mycket kryddpeppar. Låt fläsk blandningen kallna. Forma potatisdegen till en tjock rulle och skär den i jämna rätt tjocka skivor. Gör en fördjupning i varje skiva och fyll med en rågad matsked med fläsk- och lökblandningen. Nyp ihop runt fläskblandingen och forma en boll.

3. Koka upp ganska mycket vatten i en rymlig kastrull och salta det.

4. Servera med lingonsylt och smält smör, eller matlagningsgrädde.



15 kommentarer:

  1. Kommer inte ihåg när vi smakade kroppkakor, kommer bara ihåg att du jämt sa att det var äckligt så jag tänkte alltid att det var det! Men så smakade jag palt hos Martins familj och det är ju mycket likt och det är jättegott tycker jag. Går fint att göra utan kött, palten kallas då flatpalt, vet inte vad kroppkakans motsvarighet skulle vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flatkaka? Haha! Usch, man ska inte överföra till sina barn att mat är äcklig. Du har min försenade ursäkt!

      Radera
  2. Håller med, kroppkakor är inget vidare. Äter helst inte det. En av grabbarna här hemma gillar det, brukar för hans skull köpa hem färdiga som han sedan delar och steker.
    Som barn hade jag en fruktansvärd rädsla för lök så när farmor var hos oss och gjorde kroppkakor, gjorde hon alltid några utan fläsk- och lökblandningen. Vi kallade dessa för blinningar. Undrar varför hon inte stoppade i fläsk utan lök i dem? Kanske för att jag gnällde över inte nog stekt fläsk med äckliga fettklumpar. Jag och min bror var nog en prövning att ha vid matbordet. Min andra bror åt och var nöjd.
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låt mig gissa att det var bror J som åt nöjt?

      Radera
    2. Bror J eller bror J?? Mellan!!!
      Lille J åt pannkakor i flera år (känns det som), min mor trodde att han skulle föräta sig och vilja prova något nytt. Försöka duger, eller?

      Radera
  3. Är själv förskollärare och att tvinga i barn mat är jag STARKT EMOT. Hade en kollega en gång som gjorde det efter att jag pratat med henne och hon inte förstod, så slutade jag på den förskolan : / Jag gillar kroppkakor mums : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. lärare borde veta bättre än din kollega! Bra att du reagerade! Kram!

      Radera
  4. Kroppkakor är bland det bästa jag vet! Fast min mamma gör det bara på råa potatisar med fläsk och kryddpeppar i, sen äter vi det med gädde och lingonsylt...åh så sugen jag blev nu.
    När jag gick på lågstadiet hade jag sällan eller aldrig någon lunchast för jag satt i matsalen och grät och kunde inte äta upp och fick inte lämna något på tallriken. Tills en snäll äldre elev kom och åt upp maten åt mej....ja herregud sådant!! Men pappa fick reda på det hela och sen blev det ändring!
    Ha en härlig helg...Kramar till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappor är bra att ha! Tack för att du kikade in! Ha en riktigt go helg vännen! Kram!

      Radera
  5. Tänk mat som är så gott,(när det är gott)har kunnat ge så många skräckupplevelser.
    Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det synd!? Kramar!

      Radera
  6. Är väldigt skeptisk till detta och tror inte att jag någonsin kommer smaka på det. Finns inte att uppbringa där jag bor. Bjuds inte direkt på på fester.

    Trevlig helg!¨

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, och efter att ha läst mitt inlägg är du knappast mer sugen! Kram!

      Radera
  7. Jag håller med dig! ingen lär sig att äta eller tycka om något med tvång...
    Kroppkakor däremot är en stoor favorit!!!! Det vattnas i munnen när jag tänker på dom ganska fula klumparna.
    Det är tyvärr INTE så ofta jag äter kroppkakor, senaste gången var på Gotland 2005 och då tillsammans med skirat smör och lingonsylt...och så tycker jag att dom ska vara ganska kryddiga av kryddpeppar inuti. Tänk om jag skulle testa ditt recept...

    Ha en Fin helg!
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt recept är ett ganska typiskt recept tror jag. Krydda mer än receptet anger så får du dem som du vill! Kram och tack för din kommentar! Alltid kul att se dig här! Kram!

      Radera