måndag 13 februari 2012

Hemgjort vaniljsocker

Bortrest i helgen och bortbjuden nu ikväll. Jag hinner knappt blogga för alla bjudningar och kalas. I dag var det farfar till stora F och lilla B som skulle firas. Vi bjöds på gulaschsoppa, grönsakslasagne och brieost med nötter och frukt. Gott alltihop, som det alltid är hos farmor och farfar.

Jag har inte haft tid att pyssla de senaste dagarna, men innan jag åkte till Hallsberg grejade jag till denna söta burk. Vad finns det i den då?

Jo, strösocker och en urskrapad vaniljstång. Det doftar redan härligt av vanilj i mitt hemgjorda vaniljsocker. Busenkelt och billigt, eftersom jag redan använt vaniljen i sockerkakan jag bakade i förra veckan.

 För den som vill ha en tydlig instruktion med bild: Peta ner den tomma vaniljstången i sockret. Sätt på locket. Skaka lite. Vänta tills sockret har fått vaniljsmak, ungefär ett par veckor.

Baka!!!

Jag tänkte tillverka eget citronsalt och kanske även olivsalt framöver. Kanske något ni vill ha recept på???

15 kommentarer:

  1. Så glad över vår fina kontakt på nätet vilken härlig tjej du verkar vara helt i min smak ; ) mums ; ) kram Sofia hoppas du gillar halsbandet : ) Matruchkor är aldrig fel ; ) aldrig ute alltid inne ; )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var finast på festen igår! Halsbandet på så klart! Alla är jätteimponerade och tycker att det är sååå fint! Kram, du är en av mina topp-fem-favortiter i bloggvärlden! Jag tycker också att det är jättekul! En vän på nätet! Härligt! Kramar!

      Radera
  2. Tack för tipset om att göra eget vaniljsocker måste jag testa : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset ska testas inom det snaraste!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan rekommenderas! Kram!

      Radera
  4. Mycket bra tips! Ja, gärna recept på citron- och olivsalt också :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska komma! Alltid roligt om läsarna vill ha recept - då är det ännu mer inspirerande att laga/baka/fixa! Kram!

      Radera
  5. Det där har jag gjort flera gånger och det är så ljuvligt att kunna använda riktigt vaniljsocker när man bakar och inte syntetiskt. Och så doftar det ju ljuvligt :)

    Jag önskar dig en fin dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Ja, doften är nästan bäst! Kram!

    SvaraRadera
  7. Tjolahej! Söt som socker. Vaniljsocker!
    Spa´a lugnt.
    Här snöar det igen, skit också!
    Ikväll blir det hämtmat - sonen önskar kinamat (hans dag idag). Yes, yes slipper grytorna. Han önskade förresten igår också, hrm, raggmunkar med fläsk. Och i söndags - starka såsen med räkor (blev dock inte så stark men god ändå).
    Ha det... Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Raggmunk är mums! Rårakor gör jag gärna! Utan fläsk. DU är söt min vän! Kram!

      Radera
  8. Tack Erika för alla fina tips! Citronsalt låter gott! Det ska jag pröva redan ikväll. Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är fantastiskt gott! Kram Birgitta! Saknade dig på vår spa-vistelse i Varberg!

      Radera
  9. Kan vaniljstängerna vara direktimporterade från Uganda?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juuust det! Jag har fått dem av världens snällaste tjej! Kram!

      Radera