söndag 19 februari 2012

J och min mat

När jag dejtade J för lite mer än tio år sedan, var nog en av de bidragande orsakerna till att han behöll mig, min matlagning. Jag vet inte vad han åt när han var gift, men åren som ungkarl hade i alla fall ägnats åt annat än matlagning, det är ett som är säkert. Familjen Dafgård måste ha fått avskeda minst tre personer när jag kom in i hans liv.
En av de första gångerna vid vårt matbord, tittade mina barn förvånat på J som suckade och stönade av välbehag över min kokkonst, och sa: J, vad åt du egentligen innan du träffade mamma???

I vår familj har vi alltid ätit gott, även om det varit vardag. Jag menar, varför äta fet och äckligt salt köpemat utan näring, när man enkelt kan laga både godare och billigare mat snabbt och lätt. God mat är inte alltid synonym med svårlagad och krånglig mat. Nåja, J åt vidare utan att bry sig om tjejernas förvånade miner.

Och så har det fortsatt. J är min största beundrare när det gäller matlagning. Om jag skulle vilja ha min vilja igenom (vilket jag alltid får) lagar jag bara pesto på basilika, parmesan och vitlök och olivolja så är saken biff. Eller så gör jag som ikväll; en chimichurrykryddad kalvstek med blomkålspuré och ugnsstekt potatis och kantarellsky. J var lyrisk och viftade med armarna som en galen italienare. Till och med lilla B hade svårt att inte skratta åt hans utspel.

Igår var det mitt hembakade bröd med oregano och soltorkad tomat som fick honom att sjunga "amore" på någon slags låtsasitalienska. Visst är det tur att jag har en man som gillar mat!? Han älskar sallad, paté och soppa. Jag behöver inte stå och steka biffar för att han ska bli glad (hurra!).


Brödet jag bakade var lite fusk, eftersom det var en mix från Finax. Jag kan dock inte låta bli att pilla dit lite egna ingredienser. (Det har nog aldrig hänt att jag följt ett recept till punkt och pricka.) Alltså strimlade jag soltorkade tomater och rörde ner i smeten tillsammans med oregano. Brödet blev perfekt genombakat då jag rådfrågat stora F om innertemperaturen som skulle vara 95 grader.

Jag tänker inte tala om hur många skivor J åt, men det var fler än dubbelt så många som jag och lilla B åt tillsammans. Detta inlägg är alltså en hyllning till min J, som aldrig klagar på min mat, utan alltid är positiv och tacksam över det jag ställer fram. En stor fördel är att medan jag börjar bli allt mer bedagad (jo, det händer oss alla) så kommer min matlagning att bli bättre och bättre med åren. Detta gör att jag har en viss förhoppning om att få behålla J, så länge det bara går. För han är väldigt bra, ska ni veta!

Hur är det med era äkta/oäkta hälfter? Gillar de er mat eller är det rent av de som lagar maten? Berätta!

11 kommentarer:

  1. Vilket härligt och kärleksfullt inlägg! Min Berra är som din J. Är en stor matnjutare och älskar i stort sett allt jag lagar. Vilket gör matlagningen ännu roligare :-)

    SvaraRadera
  2. Min kan inte laga mat alls,så han äter allt de ja gör även om han inte gillar det så,ja hoppas ja kommer börja lära mig och älska att laga mat,för just nu är de inte alls så,mer att ja älskar att baka men så kan de vända också,man vet ju aldrig
    de brödet ser också grymt gott ut,så ja förstår han

    SvaraRadera
  3. Ja, ett fint inlägg! Jag har också en tacksam man som tycker mycket om maten jag lagar och han säger ofta att han vill inte gå ut och äta när han får så god mat hemma :)

    SvaraRadera
  4. Jag vet,han äääääär bra.Var rädd om honom
    Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade hoppats att du skulle berätta om Lennarts gratinerade hummer och räkomelett! Hihi! Kram!

      Radera
  5. Lars äter med glädje allt jag gör. Behövs inte trugas alls, så att säga. Värre med barnen...

    Det är bara jag som lagar mat här hemma. Har alltid varit.
    Just nu bygger Lars mycket, så han är tacksam när jag ropar in honom till dukat bord.

    Kram

    SvaraRadera
  6. Försöker vardag som helg laga mat efter nya recept så ofta jag kan - med olika resultat. Ibland blir det favoriter när jag fått göra recepten till mina egna! Kära maken älskar husmanskost med fina råvaror. Säg strömming och det lyser i hans ögon! OBS! Det är jag som är kocken! Kram bp

    SvaraRadera
  7. Hej Erika!!!

    Vilket underbart gott bröd du har bakat! Nu kom suget på brödbak fram ordentligt... Nybakat bröd är ju faktiskt otroligt svårslaget! Mums!

    Måste säga TACK till dig för dina alltid så fina hälsningar hos oss! Det betyder så mycket och gör oss så glada att höra av dig dagligen! Suveräna du!

    Ha en fin dag och fortsätt bjuda din man på smaskig mat! Att äta gott är en viktig del i livet!

    Kram kram kram!
    Elin och Emelie

    SvaraRadera
  8. Min man lagar mycket mat själv, så vi skämmer bort varandra.Det är så roligt att laga mat för den man älskar

    SvaraRadera
  9. Du känner mig rätt,jag hade faktiskt en tanke på det.
    Inger

    SvaraRadera
  10. Kanske kan jag få hans recept och göra ett specialinlägg i bloggen?

    SvaraRadera