fredag 24 februari 2012

Lax utan besvär

Åh, vad jag hade velat gå på matmässan imorgon. Inte minst som Monika Ahlberg kommer att vara där, min favvokock. Men pengar saknas liksom tid och då är det inte mycket att be för. Jag får roa mig bäst jag kan, förkyld som jag börjar känna mig. Eller mer i ett förstadium till förkylning. Hela veckan har det varit så, men det bryter inte ut. Det skulle väl vara typiskt om det tog sig lagom till tisdag då jag reser...

Ikväll tänkte jag bjuda på ett recept som är till synes väldigt enkelt men ack så gott! Just att tillagningen är så löjligt enkel i kombination med att det är så gott, gör det till en perfekt bjudrätt i bråda tider, t.ex. en fredagskväll när man får gäster. Jag hittade receptet i Annas mat, en klassiker bland kokböcker, som jag köpte när den kom ut 1991. Sedan des har boken getts ut igen i omdanad upplaga, men jag gillar den första.

Bild: http://www.hittarecept.se/
Halldins lax

6 personer

1 kg laxfilé, en hel eller en del av en sida
1 - 2 tsk salt
1 pkt fryst dill eller 2 dl färsk
2 dl majonnäs
citronklyftor

Lägg laxen på ett ugnsfast fat eller i en långpanna. Ha gärna ett bakplåtspapper under fisken så slipper du diska så noga sedan. Klappa in saltet och sedan hackad dill. täck med ett tunt lager majonnäs, som ska täcka dillen.

Sätt in fisken i ugnen i 20 - 25 minuter på 225 graders ugnsvärme. Tiden beror lite på hur tjock fisken är. Passa noga så att du inte överbakar den. Då blir den torr och trist.

Servera med pressad potatis, gröna ärtor och citronklyftor. Den som inte behöver tänka på vikten kan gärna ta en klick majonnäs bredvid också.

8 kommentarer:

  1. Mums, känns igen, har nog gjort något liknande själv någon gång. Lax i alla former är ju gott.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Krya på dig! Har du försökt att dricka riven ingefära nerblandat i kokt vatten? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Bra tips - det ska jag prova! Kram!

      Radera
  3. Krya på dig finis håller tummarna för att du inte åker på någon mastodont förkylning iallafall : / Wow på tisdag alltså ser fram emot att få ta del av din resa på din fina blogg kramar din bloggvän Sofia : )

    SvaraRadera
  4. Trist med förkylning... hoppas du kryar på dig. Tusen tack för receptet, vi älskar nämligen lax här hemma hos oss. Brukar göra lax i ugn på en bädd av grovsalt. Jag ska absolut ta och testa ditt recept!!!

    Önskar dig en finfin helg!

    Kraaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  5. Lax i ugn är till och med något jag kan lyckas med. Gäller bara, som du säger, att få ut den i tid.
    Ha en skön dag! Sanna

    SvaraRadera
  6. Har gjort ditt tidigare laxrecept idag - har blivit en favorit. Ska absolut prova det nya - kanske får jag en ny 1:a bland laxrecepten! Mota bort din förkylning och ha en spännande resa! Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att mina recept faller i god jord! Kram!

      Radera