söndag 26 februari 2012

"Limonad"

Den här helgen har det varit lite bloggtorka för min del. Jag har haft fullt upp med att planera och packa för min resa till Uganda. PÅ tisdag reser jag dit för att vara med mina elever, Jonas och Scott, som gör sin praktik i fyra veckor på Scania och Toyota bilverkstäder. De har redan varit där i två veckor och nu åker jag och två andra lärare ner för att lösa av de lärare som åkte ner med eleverna i mitten av februari. Vill ni läsa mer om detta så gå in på http://www.praktikiuganda.blogspot.com/. Jag kommer att blogga både här och i den bloggen när jag är på plats. Mest mat och privata saker här och mer allmänt i den andra.

Det blir inget matreseminne eller tjälknöl som jag utlovade igår - jag sparar det till imorgon tror jag. I dag blir det recept på en härlig lemonad, eller "limonad" som min mormor alltid sa. Hon tyckte att kalla lite sura drycker var "läskiga" och med det menade hon nog läskande.

Lemonaden jag gjorde kommer från Hemköps nya kundtidning, Salt och peppar. Den var inte lika bra som ICAs eller COOPs, men alla barn i början. Lemonaden högg jag dock direkt på. Jag hade fått över ett gäng citroner efter att jag gjort citronsalt och citronsocker i veckan som gick. I dessa var det bara skalen som skulle användas, och därmed hade jag fyra nakna citroner fulla med sur och nyttig saft.

Citronlemonad

Ca 1 liter

2 dl strösocker
2 citroner, finrivet skal
1 liter vatten
5 - 6 citroner, pressad saft

Skrubba två av citronerna och riv skalet fint. Blanda socker, citronskal och 1 1/2 dl av vattnet i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sjud 5 minuter och rör om då och då. Låt kallna.

Tillsätt resten av vattnet och citronsaften. Blanda väl och sila. Servera lemonaden väl kyld med isbitar, citronskivor och kanske färska myntablad.

Här är en bild på en av burkarna med citronsocker. Perfekt att använda att sockra på färska bär eller i något bakverk som ska ha en citronig smak. Denna burk förärades fina vännen Gisela som kom på besök i lördags kväll, för att skänka saker till fattiga barn i Uganda. De kommer att bli sååå glada över bokmärken, klistermärken, kritor och många andra saker. Inte minst pruttkudden! Det är fortfarande en av mina favoritleksaker!

12 kommentarer:

  1. Klart jag vill läsa mer om denna spännande resa wow vilken grej! kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Jag är glad över att kunna ge ett litet bidrag till barnen (särskilt pruttkudden faktiskt hihi), jag tycker du är underbar som tänker på att ta med dig en massa saker till dom!
    Sockret i den fina burken har jag luktat på flera gånger, det luktar helt underbart, och jag väntar o längtar tills jag ska använda det!
    Stor kram fina goa du och ha det så härligt på resan!
    Gisela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu jädrar ska ugandianerna få lite prutthumor! Tack!

      Radera
  3. Fina fina Erika dina kommentarer går rakt in i hjärtat TACk snälla du så glad att vi fann varandras bloggar : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Härligt att läsa din blogg! Kram!

      Radera
  4. Limonad är gott!! gillar den sura, aningen söta och friska smaken.
    Jag har fått "Salt och Peppar" men inte hunnit kika i den ännu, kanske det är dags:)
    Vilken resa Du har framför dig...verkar helt kanon!!
    Är övertygad om att pruttkudden kommer att uppskattas, den blir man aldrig för gammal för:)))

    Du får ha det RIKTIGT GOTT och glöm inte att både njuta och vila, även om det är jobb.
    kramar lisamaja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!!! Jag lovar att ta det så lugnt jag kan! Kram!

      Radera
  5. Jag minns ordet "limonad" och då gärna med lite diftonger - "limonaud". Vi kunde bräka på, mer än vanligt, när vi lekte/spelade teater.
    Kära hälsningar, Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, oj vad vi lekte! Det var härligt. Jag har nog aldrig skrattat mer än då! Kram min vän!

      Radera
  6. Åh att jag inte har tänkt på det, att skicka något till dej som du kunde ta med dej på din resa...har tyvärr inte läst din reseblogg.
    Har det nu så härligt du kan, och jag tror säkert du är en människa som tar vara på det goda i livet och gör det bästa av det!
    Kramar och va rädd om dej!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så snäll och jag känner att du menar det du skriver. Kanske kan vi se längre fram om jag etablerar kontakter där borta, så kan vi skicka en låda gemensamt. Om vi är många blir frakten inte så dyr per person. Skönt att kunna hjälpa! Tack för dina fina ord! Kram!

      Radera
  7. Mmmm, hemlagad lemonad, vilket bra tips! Det ska jag bjuda på som alkoholfritt alternativ nästa gång jag får gäster. Bubbelvatten är bara FÖR uttjatat.
    Spännande med resan!

    SvaraRadera