torsdag 16 februari 2012

Livets salt

Salt är gott men bör användas med måtta. Själv saltar jag väldigt lite till min omgivnings irritation. Men jag tycker att salt är en av de saker som inte måste koka med maten för att det ska bli gott. Det är lättare att salta lite, så kan var och en efteråt salta efter behag, som farbror Melker sa.

Bild: www.tvminnen.blogg.se
På Jozos hemsida läste jag att salt består av natrium och klorid, två grundämnen som jag minns från grundskolans kemilektioner. Ni vet, NA och CL. Att lära mig det periodiska systemets beteckningar var det enda som jag lyckades med i kemin. Annars var den rätt trist och tämligen obegriplig. Fast den gången när majjen använde knallgas i en gammal marmeladburk, ni vet en sån gjord i hårt papper, och på något sätt lät locket flyga av med en himla knall - då var det kul!

Natrium behöver vi i alla fall för att våra nerver ska kunna skicka signaler genom våra kroppar. På så sätt kan vi spänna våra snygga muskler när vi vill impa på någon. Hjärtat kan slå med hjälp av natrium, så ni förstår att det är viktiga grejer! Klorid är det som finns i magsyran och som hjälper till att bryta ner semlor, mackor, pizzor och annat vi toppar i oss. Utan klorid hade vi inte kunnat ta upp näring (det hade varit bra om vi INTE tog upp näring just från pizza och semla kan jag tycka).

Det står också att människans behov av salt uppstod då vi blev bofasta istället för att vandra omkring och leva på jakt. När vi åt mindre salthaltigt kött och istället mer spannmål, var vi tvungna att få i oss salt på annat sätt. Då undrar jag bara: HUR visste man det? Hade man en längtan efter salt i hela sin kropp liksom? Så som jag kan få en längtan efter chips? I så fall ska jag skylla denna längtan på mitt arv från förfäderna...

Man utvann salt på olika sätt förr. Genom att låta havssalt dunsta från fat, genom att koka salt i lerkärl och sedan slå sönder kärlen och pilla loss saltet från insidan... Vikingarnas resor handlade bland annat om att köpa salt, när man inte fick tag i tillräckligt här hemma.

I vår nordiska skapelseberättelse (religionsfröken kan aldrig låta bli...) har också salt en betydelse:

Bild: http://www.ridum.com/
"...innan världen kommit till fanns bara ett stort svalg, täckt av snö och is, som hette Ginnungagap. Men en varm vind från syd började blåsa och isen smälte sakta undan. Ur fukten och värmen föddes jätten Ymer och hans ko, Audhumbla. Hon levde av att slicka i sig saltet som kom upp till jordytan när isen smälte undan. Allteftersom hon slickade upp saltet visade sig en man i marken som blev mer och mer synlig. Det var Bure, den förste guden. Hans söner Oden, Vile och Ve slog senare ihjäl jätten Ymer och skapade världen av hans kropp." Källa: http://www.jozosalt.se/salt-historia-och-tradition/

Detta om salt. Jozo säljer ett smaksatt flingsalt som heter JOZO Maldon Flingsalt Vitlök & Rosmarin. Det låter väldigt gott, men måste väl ändå vara ganska lätt att göra själv. Eller vad tror ni? Man kan ju köpa torkad vitlök i kryddaffärer, och torkad rosmarin har jag kvar sedan i somras. Annars kan man ju köpa det också. Bara att blanda till i lagom dos.

Bild: http://www.jozosalt.se/jozo-
maldon-flingsalt-vitloek-and-rosmarin/
Igår kväll tänkte jag att det äntligen skulle bli av att göra smaksatt salt. Någon torkad vitlök hade jag inte men två gröna limefrukter låg i fruktskålen och lyste. Jag skalade dem och lade skalen på en bakplåt, och satte in dem i ugnen på 100 grader tills de var alldelse torra och lite prassliga. Sedan tog jag ut dem och lät dem torka ännu mer i rumstemperatur över natten.

Nästa dag, dvs i dag, mortlade jag de små skalbitarna till önskad storlek. Jag vill ha dem i ganska små bitar, som strössel ungefär. När det var gjort blandade jag limeströsslet med flingsalt från Jozo och så hade jag mitt eget lime-salt. Det är en egen uppfinning så jag har inget recept. Vågar ni prova så är det på egen risk, haha! Jag tänkte att det nog är gott till fiskrätter i ugn eller bara att använda som bordskrydda. I min hemgjorda mangosalsa kan jag också tänka mig att prova det...





6 kommentarer:

  1. Förut när jag bodde i Finland använde jag relativt lite salt. Men sedan flytten till Singapore har mängden ökat :) Vet inte om det har med värmen och fuktigheten att göra, men det bara känns att jag behöver salt :) Tack för ett intressant inlägg. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog så att när man svettas mer behöver kroppen återställa saltbalansen! Singapore låter så härligt! Det är annat än snöslask som här. Kram!

      Radera
  2. Har gjort likadant med citron men ännu inte använt det - ska bli spännande! Tack för all information! Kul som alltid! Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott! Jag tänker göra med citron också. Dessutom tänkte jag prova att torka oliver i ugnen för att göra olivsalt! Kram!

      Radera
  3. Spännande läsning känner igen mig ang kemin gode tidfattar inte hur jag kunde få 4:a ha ha och att inte salta mycket på mat för det gör inte jag iheller min sambo extra saltar allt jag lagat! kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Du är så finurlig! Längtar efter att få smaka!! Skapelseberättelsen känner jag igen som religionsfröken! Kram!

    SvaraRadera