lördag 18 februari 2012

Loppis och moussaka

I dag har jag, lilla B och J varit på två loppisar i stadsdelen där jag bor. På den ena hittade jag den sötaste lilla glaskaraff för endast trettio kronor, två tallrikar och ett fat i serien "Blommor" från Gustavsberg, ett, hrm större, antal böcker (jag FÅR inte köpa böcker), fyra glasburkar med lock, ett Trivial pursuit, ett Värsta språket-spel och en jättestor gris i tyg till min lilla hund. För allt detta betalade jag 240 kronor. Perfekt!

Burkarna på bilden till höger tänkte jag fylla med citron- eller lime-salt och ge bort till någon som gillar detta. Eller lite lavendelsocker, kanske?

Tyggrisen gick ett dystert öde till mötes, vilket vi befarade redan vid inköpet av densamma.... Goliat mötte oss i dörren slet åt sig grisen som var dubbelt så stor som han själv, sprättade snabbt upp den så att inälvorna i form av vadd trillade ut och försökte bita av den ögonen. Han har en hang-up på ögon, den jycken.

Glaskaraffen har jag hällt rödvinsvinäger i, och den är hur fin som helst att ställa på bordet när man äter middag. J är överförtjust i vinäger och måste nästan ha en extraskål där han kan dränka sina salladsblad i ca 1 dl vinäger. Ja ja...

När jag packat upp alla inköp (en hel del matvaror och hundmat dessutom) satte jag en deg, med hjälp av en färdig mix. Jag är jättelat när det kommer till bröd. En färdig påse med mjöl, jäst och kryddor passar mig utmärkt. Ni ska få lite tips om brödet imorgon, för givetvis pimpade jag det på mitt eget vis...

I dag ska jag istället tipsa om hur man kan laga moussaka på italienskt vis. Jag vet att moussaka är grekiskt men i kväll skulle vi äta italienskt hade jag bestämt, och då fick jag ändra lite. Jag stekte ca 600 g lammfärs i lite olja och lade i en halv hackad gul lök, en msk paprikapulver och en halv färsk hackad vitlök när färsen var genomstekt. Så fräste jag någon minut till och hällde på en burk krossade tomater och en dl vatten. Dessutom hällde jag på en slatt tomatsås som jag lagat för ett par dagar sedan. Man kan ta två msk tomatpure istället. Massor med oregano och svartpeppar, grönsaksbuljongpulver och lite basilika. Detta fick koka ihop medan jag skar en stor aubergine i skivor, fyra potatisar gick samma väg och så kokade jag en bechamelsås med mager ost.

I botten av en stor avlång eldfast form lade jag potatisskivorna, ovanpå dem köttfärsröran, sedan aubergineskivor och sist bechamelsåsen. In i ugnen i 200 grader tills potatisen mjuknat. Till detta serverade jag en mozzarella med cocktailtomater och färsk basilika, det nybakade brödet och olivolja med flingsalt att doppa brödet i.

J, som älskar italiensk mat, sjöng nästan O sole mio vid matbordet och fick lätt magont då måltiden var över. Vi drack ett rött vin till som hetter Killawarra och finns på box på Glasbanken till ett ganska facilt pris. Detta var vad vi åt till middag. Vad åt ni, kära bloggvänner?

14 kommentarer:

  1. Vilka härliga fynd jag älskar loppisar : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut!

    Vi hade gäster och åt dubbelmarinerad fläskfile med ugnsrostad potatis och kall sås. Sedan en gottchokladpaj med marängtäcke!!!


    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det lät väldans gott! Jag älskar ugnsrostad potatis! Mums! Kram!

      Radera
  3. Verkligen fina fynd :) Vi lagade calzone till middag igår! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  4. Calzone har jag aldrig ätit! Konstigt, va? Pizza - gärna men inbakad... Det har aldrig blivit av, kanske beroende på att jag inte äter skinka. Men man kan ju baka in vad som helst. Kram!

    SvaraRadera
  5. Jag åt fläskfilé med ädelostkräm och potatismos i ugn. Med kokta morötter till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter finfint! Ädelostkräm är gott!

      Radera
  6. Härliga fynd!!! Vi ska snart försöka ge oss ut för att hitta "diverse" bord och saker. Alltid kul :-)

    Vi åt helstekt kottlettrad med potatis, rödvinssås, sallad och vitlökssås igår. En variant på Key Lime Pie till efterrätt och Mellon.

    SvaraRadera
  7. Låter gott! Key lime pie är en favorit!!! Kram!

    SvaraRadera
  8. Härliga fynd, en sådan kanna skulle jag vilja ha, får börja gå oftare på loppis, jag är lite dålig på det!
    Vi har ätit kycklingfärsbiffar med fetaost och rödlök, ugnsrostade grönsaker, ungsbakta tomater o kall basilikasås. Mums!! Din moussaka verkar urgod, tack för tipset, det ska jag pröva! Kram Gisela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan gå till Ebbes hörna nån lördag! Kram!

      Radera
  9. Tänk vilka fynd man kan göra - måste gå tillsammans en gång! Åt igår grillade spett på entrecote och rotfruktsrösti med sås på dijon, citron, kapris, sardeller och creme fraiche. Till dessert glöggmarinerade bär och glass. Har just upptäckt att glögg kan användas till så mycket mer än till julmys. Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glögg är toppengott även som kall drink. Skönt att se dig här. Vi måste ses snart, käar BP! Kram!

      Radera