måndag 20 februari 2012

Mat och resor

Just nu är jag i en stressfas då jag försöker jobba hårt inför min resa till Uganda. Det betyder att min tid är knapp och något pyssel hinner jag helt enkelt inte med den här veckan. Lilla B har däremot tillverkat ett underbart fint block som jag ska visa upp här så snart hon har fotograferat det. Vi köpte ett otroligt fint block på Panduro, fullt med vackra scrap-papper från Tilda. Allt i fina pasteller! I detta block fanns även små utstansade figurer - alla föreställande saxar, symaskiner, garn, nålar m.m. Bilder kommer!

Jag tänkte att dagens inläg ska handla om mat och resor. Kanske blir det en liten serie om fem inlägg, ni vet så där som jag brukar göra. För mig och många andra är resor förknippade med god mat. Jag har en vän som säger att hon "gillar att äta, men inte kan prata mat". Det är nog en av de saker jag är bäst på att prata om! Mat är viktigt på alla möjliga sätt och kanske är den sociala biten den allra viktigaste, efter matens funktion som livsuppehållande.

Mamma beställer pytt i panna på danmarksbåten (70-tal)
Jag är ingen världsvan resenär, även om mitt resande har ökat med åren. Som barn fick jag och min bror aldrig följa med mamma och pappa på deras utlandsresor, utan vi begränsades till resor i Sverige och någon gång Danmark. Redan som barn tyckte jag mycket om att äta på restaurang när tillfälle gavs. Pappa var ofta irriterad över att det var så dyrt att äta ute, och många var de gånger vi travade fram och tillbaka i en stad innan vi hittade ett ställe som föll honom och hans plånbok i smaken.

Min jämnåriga kusin A brukade följa med oss på våra resor. Hans familj hade alltför många barn och då han var äldst fick han nog inte alltid lika stor uppmärksamhet som sina småsyskon. Jag och A beställde så gott som alltid korv och pommes frites. På det glada (?) 70-talet var barnmatsedeln begränsad och grönsaker lyste helt med sin frånvaro. Man kunde äta korv och pommes, köttbullar, mos och lingon eller möjligen pannkakor med sylt. Med tiden utökades menyn med köttfärssås och spaghetti och barnpizza.

Bild: http://www.hittarecept.se/
Vuxna åt lövbiff, eller som man skrev då, elefantöra med persiljesmör och pommes. Vidare fanns femöring, som väl var någon sorts köttbit, tournedos, Filé mignon, plankstek och biff Rydberg. Pytt i panna var en rätt på den billigare avdelningen. Varmrätterna föregick av Smör Ost och Sill eller Räkcocktail. Till dessert beställde man Banana split, glasscoupe Melba,

Bild: http://www.recept.nu/
Glace au four, crepes Zuzette eller marängsviss. Dessa rätter måste ha självdött då pizza- och kinamatskulturen kom till Sverige. Det finns lunchrestauranger som serverar någon av rätterna någon gång, men håll med om att det känns väldigt retro?!

Fortfarande var korvkiosken den mest populära snabbmaten, även om hamburgare började synas allt mer. Mc Donald´s var inte ett begrepp jag kände till, utan det var Sibyllas hamburgare med fet orange dressing och råa lökringar. Burp!

Säga vad man vill men inte var allt bättre förr? Nu är det svårt att äta ute och bli serverad en rätt utan grönsaker, tack och lov. Till och med kebabrullen innehåller gurka, tomat och sallad... Vad har ni för minnen av att "äta ute" när ni var små? Mina läsare är ju från helt olika generationer, så det skulle vara kul att höra!

9 kommentarer:

  1. Jag älskar din blogg : ) det är så spännande att läsa om barndomsminnen : ) Vi brukade gå och äta på Cassi ibland på söndagarna en fransk rest på narvavägen i Stockholm inredningen ser likadan ut idag : ) menyn med i princip ; ) www.cassi.se kramar och stressa lagom kära bloggvän men det är lättare sagt än gjort! : / kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Cassi har jag aldrig besökt! Men jag vet var Narvavägen ligger. Om jag går dit ska jag tänka på dig när jag äter, hihi. Du är alltid så gullig. Tack för berömmet - då fortsätter jag mina berättelser... Kram, fina du.

    SvaraRadera
  3. Jag gillar dina inlägg, man blir så glad av att läsa hos dig :) Jag kommer ihåg våra resor med Viking Line och jag och min syster åt alltid elefantöra med persiljesmör och pommes frites! Så gott! När vi var barn var det inne att äta på Shell, och då var det wienerschnitzel med pommes som gällde :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, wienerschnitzeln glömde jag! Tack! Tack också för beröm - jag blir så glad när ni gillar det jag läser! Stor kram och tack igen!

      Radera
  4. sv: Tack så mycket! Violessensen har jag köpt hos sockerflinga.se :)

    SvaraRadera
  5. Så roligt det är att läsa det du skriver.
    Här i familjen har vi väldigt olika bakgrunder när det gäller med att äta ute.
    Vi umgick ofta med andra familjer på helgerna och då hämtades det ofta grillad kyckling och mos på en liten bar någon mil hemifrån. Glömmer aldrig kryddningen på kycklingen.
    Min man däremot fick korv och mos från gatuköket en gång om året och det var på valborgsmässoafton.
    Så när det gäller det där med att gå ut och äta så märks det väldigt väl vad vi har med oss hemifrån!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du alltid är så positiv och gullig i dina kommentarer! Kram!

      Radera
  6. Jag minns inte så många restaurangbesök från tiden som barn. Däremot konditoribesök. Ett säkrare kort med matgnälliga ungar, kan jag tänka mig.
    Kram på dig! S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju haft turen att ha barn som äter det mesta. De älskade att gå på restaurang när de var små, precis som jag! Konditori har ju alltid bullar, och det är det ju inte många barn som ogillar. Kram!

      Radera