måndag 6 februari 2012

Matminne nr fyra

Jag är övertygad om att det finns lika många recept på köttfärssås som det finns familjer i Sverige. Minst! Det är en rätt som man inte tröttnar på, och som kan varieras i det oändliga. När jag var lite älskade jag mammas köttfärssås, som var orange av paprikapulver och egentligen mest bestod av blandfärs och tomatpuré och buljong. Den var liksom lite "skvättig" för att spaghettin skulle bli indränkt av själva såsen.

Min moster köpte alltid Winner köttfärssås på Konsum, så det åt jag när vi var där. Jag var dagbarn hos min moster och måste ha yttrat något om mammas hemlagade köttfärssås, för moster bestämde sig för att laga egen en dag. Jag minns att hon frågade mig hur mamma brukade göra, men jag var ju bara fyra år gammal - hur skulle jag kunna veta hur hon gjorde??? Det blev en grå och inte så god köttfärssås, så den gjorde hon aldrig om!

I vår familj köper vi endast en sorts köttfärssås och det är den som Findus gör. Jag äter normalt sett inte fläskkött, men så lite kött som det är i denna sås spelar det ingen större roll. Min bror innehar nog världsrekordet i att äta den. Minns jag inte fel smällde han i sig en hel burk en gång. Med spaghetti till.

Vad blir det för recept i dag då? Nja, det blir mer ett tips på hur du kan pimpa din köttfärssås så att den blir så där extra god. Jag lagade lasagne igår och gjorde då en riktigt god hemlagad sås att ha i. Jag brukar alltid laga av kalkonfärs som jag köper fryst hos Ingelstad kalkon. Den är god, nyttig och krymper inte alls lika mycket som annan köttfärs. När jag stekt färsen med paprikapulver, hackad lök och vitlök kryddar jag med tomatpuré, oregano, svartpeppar och buljong. Den här gången använde jag en ganska ny variant av Bongs fonder - smaksatt med brynt schalottenlök. Klicka HÄR så kan du läsa mer om den.

När allt är i grytan häller jag på krossade tomater, rivna morötter, hackad röd paprika och låter koka under lock en stund. Den här gången hade jag ett halvt paket kalkonbacon i frysen som jag hackade och lade i grytan strax innan såsen kokat färdigt.

Det som ändå var pricken över i var den goda chipotlepurén som stora F köpte åt mig sist hon var i Göteborg. Det finns en butik, som jag glömt namnet på, där man kan köpa allt ifrån olika starka, riktigt starka, såser till larvklubbor och korianderchips. Rekommenderas! (Jag har dock inte smakat larvklubborna!)

Bild från stora F:s blogg

Hur gör ni er köttfärssås? Har ni något knep ni vill dela med er av?

2 kommentarer:

  1. Kul ny header du har, supercool!

    Min köttfärssås smakar olika varje gång. Tar vad jag har hemma. Brukar använda knorr kalvfond, men kanske ska testa den du använt.

    Jag älskar mammas krämiga köttfärssås med lök, tomatketchup och grädde. Kanske något mer, men inte mycket. Alltså gräddig och god!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Tack, ja den är fin och så personlig! Grädde har vissa i sin sås - jag vet flera. Ingen i min familj har det, så för mig känns det väldigt exotiskt! Men säkert gott! Kram!

    SvaraRadera