onsdag 1 februari 2012

Nu blommar det!

I väntan på våren får man ta till andra blommor än de som växer på marken. Jag älskar att köpa tulpaner så här års, gärna vita. De får mig att tro på ännu en vår, fast det är så in i Norden kallt ute just nu. Mina element har dött i två rum så vi har rena Sibirien inomhus. Imrogon kommer dock vår händige lille fastighetsskötare, Lasse, och kollar vad som är fel. Tills dess eldar jag friskt med värmeljus!
Jag gillar att scrappa med blommor också. Alla mina grejer måste ju förvaras någonstans, så till mina spetsar gjorde jag den här lådan. Jag har en finurlig plastgrej med vilken man kan skära till papper och sedan vika små lådor av dem. Himla bra på alla sätt.

Jag dekorerade lådan med blommor från YouDo och restpapper som jag hade liggande. Ganska fint tycker jag.


Jag hittade en spännande bok på biblioteket i dag - Pyssel de luxe av Josefin Ekman. Enligt undertexten innehåller den "41 vansinnigt piffiga pyssel!" Det lät lovande tyckte jag och högg den i hyllan. Och jo då - visst fanns där ett och annat tips. Inte allt kändes nytt men jag kopierade snabbt en mall för att tillverka kartonger till thai-take away. Ni vet, såna där som de alltid äter ur i amerikanska filmer. Bra att kunna fixa såna själv tänker jag. Till kalas utomhus till exempel.

Ett annat bra pyssel var recept på chokladklubbor. Sådana där goda klubbor som man inte äter utan doppar i varm mjölk eller sojamjölk så att det blir varm choklad. Det är vuxenpoäng att göra så med choklad, tycker jag. Orkar man inte göra dem själv kan man beställa dem på Love to give. Inte lika billigt men snabbt och enkelt och lika gott!

Här är receptet från boken i alla fall:

Stöt 2 msk hela kardemummakärnor i en mortel. Koka upp kardemumman med 1 dl mellangrädde och 1 msk vanlig honung. Ta kastrullen från plattan och låt stå under lock 15 - 20 minuter.

Hacka under tiden 200 g mörk choklad. Koka upp gräddblandningen på nytt och häll vätskan genom en sil, över chokladen. Tillsätt 50 g rumstempererat smör och rör till en slät kräm. Ställ i kylen över natten.

Låt chokladen mjukna några timmar i rumstemperatur innan du rullar praliner. Pudra gärna handflatan med lite kakao så får du ett bättre grepp. Lägg pralinerna på ett fat och stick in en drinkpinne av plast i varje. Ställ in dem i kylen medan du smälter 150 g mörk choklad som pralinerna ska doppas i.

Doppa klubborna i den smälta chokladen och låt det droppa av ordentligt innan du ställer klubborna på en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och slå sedan in klubborna i genomskinlig cellofan. Knyt med ett vackert snöre längst ner mot klubban! Klart!

Nu är det bara att ge bort de vackra klubborna eller helt enkelt doppa dem själv och njuta.

Om detta inlägg är något förvirrat beror det på att lilla B sjungit högljutt för sin hund genom hela inläggets tillblivelse. Totalt galna sånger påhittade i stunden.



9 kommentarer:

  1. Har haft sådana klubbor hemma i omgångar. Har tillslut blivit att jag ätit dem rakt av, utan dopp i vare sig kall eller varm dryck.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går ju lika bra det! Godis är gott! Kram!

      Radera
  2. Det är inte lätt att vara en godisälskare som försöker låta bli godsaker när man läser din blogg!! :))
    Men sååå härligt!
    Detta måste jag också prova.. Kanske skvätta i lite konjak eller liknande en kall vinterkväll, jaa, det får det nog bli!
    Kram Gisela

    SvaraRadera
  3. ps, va så upptagen att tänka på godsakerna så jag glömde totalt bort att berömma din fina låda, så duktig du är!! Superfin!
    G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack - du är så snäll! Kram och lycka till med konjaksklubborna! Man kan ta konjak antingen i chokladsmeten eller i drycken. Kramar!

      Radera
  4. Gud vad pysslig du är:) jättesöt med blommor, det behöver vi nu i all den här ( ursäkta språket) snöhelvetet:-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snöhelvetet är ett mycket bra ord, haha! Ursäkt överflödig!

      Radera
  5. Fint och gott!
    Längtar också efter lite mildare väder. Som det ser ut nu, verkar det som snöskotten kommer att få jobba imorgon. Frågan är bara vem som ska hålla i den. Förmodligen den med minst "toleransnivå" - jag. Jag får väl se det som ett gympapass.
    Kram, Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ger väldigt snygga armar att skotta snö. Hrm. Ja, och det har jag inte gjort någonsin. Jag har ju turen att ha en fastighetsskötare som skottar. Vet dock ej hur snygga armar han har, hihi! Kram kära S!

      Radera