tisdag 28 februari 2012

Tjälknöl

Egentligen borde jag inte äta rött kött, men sista året har jag haft sådan lust på kött. Jag försöker begränsa tillfällena och då endast äta kött av bra kvalitet och inte så mycket, eftersom mina leder mår bättre av att äta vitt kött och fisk. I lördags serverade jag en tjälknöl som fått svettas i 80 graders ugnsvärme i tolv timmar. Busenkelt och gott!

I helgen blev det köttfrossa! Jag tog en bit fransyska som jag köpt för just detta ändamål, lade den djupfryst(obs! Den måste vara fryst om det ska fungera!) i en ugnsfast form och ställde in den i ugnen på, som jag skrev, 80 grader, över natten. Efter tolv timmar hade den krympt till en liten mörk och skrumpen sak som såg allt annat än aptitlig ut. Men jag har gjort det här förut, så jag lät mig inte nedslås!

1 dl salt kokades upp med 5 dl vatten, 1 msk torkad timjan och 1 msk strösocker. Detta använde jag sedan som marinad till köttet i fem timmar. Jag vände på det ungefär en gång i timmen så att marinaden kom åt överallt. Vill man kan man byta ut timjan mot enbär och lagerblad, så får man lite viltsmak på köttet.

Bild: http://www.spisa.nu/
När köttet marinerat klart är det bara att ta upp det och torka av det lite. Skiva det sedan tunt, tunt med trancherkniv. Skivorna är ofta ganska röda i mitten men det är bara för att köttet bakats så långsamt. Det är garanterat helt genomstekt. Jag serverade ugnsrostade rotfrukter till - potatis, rotselleri, morötter, aubergine (ingen rotfrukt men fick vara med ändå) och palsternackor. Som inte gick av för hackor...

Hemgjord vinbärsgelé och äpplemos höjd ribban en aning ytterligare. Ett glas Killawarra och succén var ett faktum. Åtminstone såg lilla B glad ut och J stönade sig igenom måltiden ungefär som i låten Je´táime (eller hur det nu stavas?). Han är tacksam att laga mat till, det är ett som är säkert.

Jag hade tänkt baka bröd också men hann inte med det. I kyldisken hittade jag nämligen en finurlig burk med surdegsmix. Jag som inte har gjort det förut tänkte att det kanske kunde vara en bra början, men det hanns alltså inte med. Jag får hoppas att lilla B gör det medan jag är bortrest. Kanske att hon då lägger ut det på sin blogg som du hittar HÄR.

Hur är det med er? Bakar ni surdegsbröd på "riktigt" sätt eller köper ni det?

8 kommentarer:

  1. Mmmm... så gott! Det var mycket länge sedan vi gjorde tjälknöl. Vi brukade göra det på älgkött så länge vi hade jägare i släkten.

    Jag är lyckligt lottad som har en man som bakar surdegsbröd. Jag är alldeles för otålig för att ta den tid det behöver.

    Ha en fin tisdagg!
    Katarina

    SvaraRadera
  2. Ja herregud vad länge sedan jag gjorde tjälknöl, har gjort det en gång i mitt liv och mums så gott det var!!!! Har haft tankar på att göra det igen men inte kommit till skott än. Blev inspirerad nu:)))

    Kraaaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  3. Oh du fick det att vattnas i munnen ordentligt! Elaking;-D Jag vill ju ha flera skivor nu!

    SvaraRadera
  4. Ahhhh så gott!!! Älskar att äta god vällagad mat och tjälknöl tillhör verkligen den kategorin. Älgkött är för mig det bästa köttet. Tror inte att det finns något annat kött som doftar gott när man steker det utan kryddor, innan man tillsatt det eller så. En del grillar älgkött men för mig är det slöseri att göra det. Då använder vi annat kött. Tyvärr är det sällan vi har älgkött. När vi väl har det används det med största försiktighet och tanke :))

    Ann-Louise

    SvaraRadera
  5. Mums : ) har du kommit fram min fina bloggvän? kram nyfiken Sofia i Hjo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är här nu. Jättespännande! Kram!

      Radera
  6. Tjälknöl väcker många bardomsminnen! Mamma lagade det ofta och jag älskade det! I 3:an fick vi skriva om våra favoriträtter. Alla skrev på lasagne, köttbullar och makaroner eller pannkakor. Men jagm jag skrev tjälknöl!

    SvaraRadera
  7. Mums!! Tjälknöl är så himla gott!! Gott och enkelt att göra eftersom det som sagt sköter sig självt nästan. Perfekt!

    Måste bara fråga... vad är Santiagokaka? Det lät ju väldigt intressant!

    Hoppas du får en suverän tid i Uganda! Spännande och lärorikt!

    Kramar från Elin och Emelie

    SvaraRadera