lördag 24 mars 2012

Årets första sammanträde i Musselakademien

Igår kväll var det dags för årets allra första möte i Musselakademien. Denna gång var det Pernillas tur att vara ordförande och jag hade då alla de andra posterna i styrelsen, för det är så det fungerar. Ordföranden var denna gång extra finklädd och grön - tyvärr finns det ingen bild på hur vårlik en vårlök hon var, ni får tänka er själva.

Rökta räkor!
Före förrätten plockade vi duktigt i oss en hel massa små goda sombreros i snacksform. Väldigt vad lättätna de är! Som förrätt serverades jag en liten tallrik med rökta räkor, inköpta på Matmässan som jag missade för några veckor sedan. De små rökta djuren doppades i en synnerligen god lime-chili-aioli och sköljdes ner med en champagne som jag tyvärr glömt namnet på. Massé nånting. Äpplig, brödig och allt det där som en champagne ska vara!

Kvällens ordförande hade faktiskt överträffat sig själv och lyckats inhandla ett helt nät färska vongole, alltså små hjärtmusslor som är så goda att man nästan svimmar! Dessa var vi tyvärr tvungna att döda (förlåt!) genom att fräsa dem i mycket het olivolja tills de öppnade sig. Sedan lade vi i ca fyra finhackade vitlöksklyftor samt en mortlad torkad chilifrukt och drog traktörpannan från värmen. Musslorna fick ligga och dra i detta en stund för att få så mycket smak som möjligt. Efter vilan hettade vi upp pannan igen och hällde på lite lagom med vitt vin, grönsaksbuljong, hackad bladpersilja, rivet citronskal och lite vatten. När det kokat ihop några minuter blandade vi hela härligheten med nykokt bavette (pasta) som var al dente som sig bör.

Riktiga konstverk är skalen, eller hur?
Detta var nog de godaste musslor vi någonsin tillagat, även de rökta inräknade. Dessutom var alltihop så sagolikt vackert med alla musslor med olikfärgade skal, storlek och form. Att sitta där vid fina vännens köksbord och pilla i musselskalen, doppa bröd i spadet, ringla bavette på skeden och sippa på champagnen - det kändes bra! Ingen finkrog slår detta.

Vi åt tills musslorna var slut och kastrullen skrapad till sista smulan/droppen.

Har du aldrig ätit vongole så tycker jag absolut att du ska prova! Hör med din fiskhandlare om du kan beställa ett nät. Särskilt om du tycker att blåmusslor är lite äckliga i konsistensen, ska du prova vongole. De är små och lättuggade och smakar gudomligt.

De färdiga musslorna!
Sedan satt vi uppe till efter midnatt och pratade om Uganda och tittade på bilder och hade det så där bra som bara riktigt goda vänner kan. Hur är det med er bloggvänner? Gillar ni musslor? Det brukar vara antingen eller när det gäller dessa små vänner.

5 kommentarer:

  1. Har mängder med recept på pilgrimsmusslor som är mina favoriter. Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är också lilla B:s favoriter! Kram!

      Radera
  2. Älskar musslor, men har bara ätit blåmusslor tyvärr.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälsar du på i Göteborg ska jag bjuda dig på vongole, jag lovar! Kram kram!

      Radera
  3. Kan bar instämma, det var nog det godaste vi har gjort hittills! Men det kommer ju att bli många fler gånger och vi kommer ju att fortsätta att överträffa oss själva! Eller hur? Otroligt mysigt var det iallafall att ha bästa vännen hemma hos mig. Att sedan laga till min favvo pastarätt är ju ett extra plus! Kram på dig!

    SvaraRadera