lördag 24 mars 2012

Granatäpple

Jag har en alldeles förtjusande snäll och omtänksam arbetskamrat, som har sina rötter i Iran. Han gav mig saffran i julas, och igår när jag kom till jobbet stod en burk med torkade granatäpplekärnor på mitt skrivbord. Bara sådär, för att jag nämnt att jag inte visste var man kunde köpa sådana. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Tänk vad roligt med oväntade gåvor! Kärnorna kan användas i sallader, som snacks eller i olika maträtter för att ge en syrlig smak. Hållbarheten är lång - det är väl mest vitaminerna som försvinner efter ett tag.
Jag lade kärnorna i en fin glasburk och satte en etikett på. Vem vet vad övriga familjen hittar på med dem annars? Lägger dem på gröten, hemska tanke! Enligt arbetskamraten gjorde hans iranska mamma någon slags kycklingrätt där kärnorna får koka med kyckligen och lök. Får jag receptet lovar jag att lägga ut det här på bloggen! Tills vidare får ni hålla till godo med ett recept som jag hittade på Apoteket hjärtats hemsida.

Det innehåller färska granatäpplekärnor men de är i ärlighetens namn lättare att få tag i än de torkade. Säkert nyttigare också.

Saffranspannacotta med fruktsallad och granatäpplekärnor

4 portioner

·    1 gelatinblad
·    1/2 dl grädde
·    1 paket (0,5 g) saffran
·    250 g vaniljkesella

·    150 g blandade djupfrysta bär
·    1 kiwi i småbitar
·    1 apelsin i småbitar
·    1 äpple i småbitar
·    Garnera med myntablad

1.  Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter.
2.  Häll grädden i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och lägg i grädden. Värm försiktigt, så gelatinbladet smälter. Rör ner saffranet och blanda med kesellan.
3.  Häll upp saffransblandningen i glas och ställ kallt att stelna minst 3 timmar.
4.  Blanda fruktsalladen och toppa pannacottan med fruktsalladen vid servering.
5.  Garnera med myntablad.


Bild från: http://www.apotekhjartat.se/

Sist av allt vill jag tipsa om en himla trevlig blogg, nämligen http://www.nadjaskitchen.se/ Genom hennes blogg kan du också tävla om ett påskägg med godis. Det finns även en länk i min högerspalt - klicka bara på bilden från Arlas hemsida så är ni där.

10 kommentarer:

  1. Så fina arbetskompisar du har. Väldigt omtänksamt! Kram och önskar dig ett skönt veckoslut!

    SvaraRadera
  2. Inte illa med så trevliga arbetskompisar!
    Har aldrig hört att det finns torkade kärnor, kul med nya saker.

    Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, jag hade heller inte reda på det förrän ganska nyligen! Jag håller med - nya matlagningsgrejer och ingredienser är alltid kul! Ha det fint ni också!

      Radera
  3. Vilken underbar gåva : ) Vad omtänksamt härligt : ) kram på dig finis

    SvaraRadera
  4. Jag älskar saffranspannacotta!

    Sv; Verkar som en mycket bra blomma. En helt underbar blomma! Du är ganska finurlig du ;)

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du inspirerar mig! Då är det lätt att bli finurlig! Kram!

      Radera
  5. Åh, det är så underbart med så fina gåvor särskilt om de är ätbara :-) Torkade grantäpplelkärnor har jag nog aldrig stött på varken i någon affär eller i recept. Blir de lite sötare som annan torkad frukt eller är de fortfarande lika syrliga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste erkänna att jag inte har använt dem i varm mat ännu. Jag tycker att de är ganska syrliga men mer koncentrerat än de färska. Jag har strött dem på yoghurt och haft dem i müsli hittills. Jag kan tänka mig att deras syrlighet mildras en aning om de får koka i en varm rätt.

      Radera
  6. Åh så mycket gott! Saffranspannacotto, inte illa.

    SvaraRadera