torsdag 15 mars 2012

Inte så klimatsmart men gott!

I dag har jag lagat middag för första gången på nästan tre veckor. Det var riktigt roligt och avkopplande. Om jag var på resande fot ständigt, vore nog matlagning och bakning det jag skulle sakna mest förutom min familj och vänner. Äta på restaurang har sin tjusning, särskilt om man har råd att gå på de bättre, men att laga mat hemma är ändå svårslaget. Lilla B tyckte att det var väldigt skönt att få middagen serverad, då hon haft eget hushåll i flera veckor nu.

Trots att jag vet att man ska köpa säsongens grönsaker och frukter kunde jag inte motstå ett paket jordgubbar, när jag handlade. De lyste så röda och inbjudande i fruktdisken. Jag serverade dem med en klick ananaskeso, vilket är ett bra och smalt alternativ till grädde eller glass. Jag tänkte ha resten av keson till frukost imorgon, med lite frukt och kanske någon sked müsli.

Keso är annars något jag förknippar med åttiotalet då jag var en av alla de som gick på olika dieter för att gå ner i vikt. Keso och ananas var då en av de mest vanliga. Jag åt keso och ananas tills jag var utled på det. Inte gick jag ner i vikt för det! Och keso ville jag inte se åt på nära tjugo år efter det.

Innan jag avslutar den här dagen tänkte jag dela med mig ett bra recept på lemon curd och hur man kan använda den till dessert.

Lemon curd

ca 5 dl

3äggulor
1 ägg
125 g smör
2 dl strösocker
2 citroner

Vispa ihop ägget med äggulorna. Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt sockret och låt det smälta ner i smöret på svag värme. Finriv en av de tvättade citronerna och pressa sedan 1 dl citronsaft. Häll äggblandningen och citrosaft+skal i kastrullen. Sjud sedan under kraftig vispning tills blandningen blir tjock. Det tar ca tio minuter. Sänk hellre värmen och låt det ta lite längre tid, än att du bränner vid curden. Det är annars lätt gjort.

Bild: www.hemkop.se
Låt kallna och förvara sedan i kylskåp. Curden håller en vecka ungefär (om du inte äter upp den innan!).

Om du vill göra goda små pajer till fikat eller som dessert kan du köpa smördeg (eller göra egen om du har tålamod). För sex små pajer behöver du tre plattor som du tinar i rumstemperatur i ungefär en kvart. Dela plattorna en gång på mitten och lägg varje del i en stor muffinsform av folie. Du kan också använda små pajformar eller en muffinsplåt.

Grädda pajerna i 225 graders värme i ca 15 minuter. Om degen reser sig för mycket kan du trycka till den med en sked. Låt pajerna kallna i sina formar.

Klicka sedan i en halv dl lemon curd och en klick vispgrädde precis före serveringen. Vill du kan du blanda hårt vispad grädde med lemon curd i önskade proportioner. Jag tar gärna hälften av varje och garnerar sedan med ett citronmelissblad. Gott och vackert! Idén har jag lånat från Hemköps medlemsblad.

En annan variant är att baka små mördegsformar i platta småformar och sedan breda lemoncurd över. Detta toppas sedan av spritsad maräng som sätts in i ugnen på grill helt kort, tills marängen fått färg. Suveränt gott!

7 kommentarer:

  1. Hej! Har aldrig provat ananaskeso men det verkar som något jag skulle gilla. Tack vare dig vet jag på ett ungefär vad Lemon Curd är. Min svärmor skulle köpa det men ingen av oss hade en aning om vad det är eller var vi skulle hitta det på affären. Virrade runt bara. Och svärmor är redan nog virrig. Ja ja så är det :))

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, virriga svärmödrar är en sort för sig. Du hittar oftast lemon curd vid sylten och marmeladen. Kram kram!

      Radera
    2. Hihi tack för det! Vi letade där men vår lilla pruttaffär har det nog inte...

      Radera
  2. Fräscht och gott! Keso är något jag saknar här i Singapore, då det inte finns så goda varianter här :( Men jag äter desto mera då vi är i Finland, hihi! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, keso är väldigt nordiskt antar jag.

      Radera
  3. Haha, här sitter jag och ler igenkännande!!! Det där med bantningskeso känner jag igen:)))) Men jag tröttnade ganska snabbt så det blev ingen långvarit kesodiet för min del:)))) Receptet ser ursmarrigt ut, bra tips då vi väntar middagsgäster i april:)))) En fråga, går det att göra småpajerna i förväg bara att värma upp eller ska de tillagas och ätas genast?

    kramelikram aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du bakar med smördeg gör du dem samma dag och förvarar dem torrt men inte kallt, typ i rumstemperatur. Gör du mördeg kan du baka i förväg och t.o.m. frysa dem fast utan fyllning. Fyllningen är alltid godast att lägga i precis före serveringen. Annars blir pajskalen mjuka och slibbiga tycker jag. Kram kram!

      Radera