söndag 18 mars 2012

Marockansk kycklinggryta

När jag var på safari åt jag en marockansk grönsaksgryta till lunch på Red chillis rest camp. Jag gillar blandningen av kryddor i den sortens grytor - kardemumma, kanel, malt korianderfrö (något helt annat än färsk koriander) och spiskummin. Jag tänkte återskapa den grytan när jag kom hem, fast med kyckling istället för kikärtor som proteinkälla. Det finns alltså inget egentligt recept eftersom allt skapades i mitt huvud, men om ni är någorlunda bevandrade i köket ska det inte vara några problem att laga den!
Red chilli rest camp

Jag styckade en hel färsk kyckling och stekte bitarna i olja i en gjutjärnsgryta, tills de fick lite färg. Det är viktigt att skinnet sitter kvar för där finns en hel del av smaken. Detta kan man plocka bort innan man serverar grytan om man vill. En hackad gul lök och en slantad stor morot fick fräsa med ytterligare några minuter. Samtidigt som jag lade i detta, kryddade jag med ca 2 tsk mald kardemumma, 1 tsk malt korianderfrö, 1 tsk kanel, 1 tsk spiskummin och vanlig svartpeppar. 1/2 vitlök pressades i och allt fick fräsa på låg värme, så att löken inte brändes. Momentet med kryddorna är viktigt eftersom de flesta kryddors smak "blommar ut" då man fräser dem.

Jag slog på 1/2 burk krossade tomater och vatten så att det nätt och jämnt täckte grytans innehåll. Grönsaksbuljongpulver och tomatpuré, kanske en matsked, fick också smaksätta kycklingen. Jag kokade grytan på ganska svag värme i ungeför 45 minuter, så att köttet var riktigt mört. Till detta serverade jag cous cous smaksatt med en kryddblandning av spiskummin, gul curry, kardemumma och peppar.
Bild: http://www.karlstorp.wordpress.com/

I Uganda äter man nästan alltid pitabröd eller chapati (indiska bröd) till maten, men vi avstod det med tanke på alla kalorier som bröd innehåller. Även om vi satsar mer på "bitch 2012" än "beach 2012" i den här familjen så kan det vara bra att tänka på vad man stoppar i sig. En klick tjock yoghurt är gott att toppa en portion med, så det gjorde vi. Alla blev mätta och glada och en flaska vina Albali Gran Reserva från 2004 passade bra till.

Vad gillar ni för köttgrytor? Kalops? Biff stroganoff? Vegetariskt? Berätta!

7 kommentarer:

  1. Korv stroganoff ska det vara! Och det ska vara MIN korvstroganoff!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja den är inte dum! Puss min fina tjej!

      Radera
  2. Ha ha Bitch 2012 den var bra den. Fina fina bloggvän tack för att du förgyller mitt bloggliv : ) kram, kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Ja, bitch 2012 fick mig att le! Vegetariska grytor går hem hos mig, gärna med kikärter i och så tofu-stroganoff, som är också mycket gott! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tofu är en underskattad ingrediens! Kram kram!

      Radera
  4. Marockanska smaker ger verkligen en gryta i min smak! Annars är favoriterna en mustig Boeuf B. eller en het chili. Mums, nu blev jag sugen på en varm gryta i snöyran.

    SvaraRadera