onsdag 28 mars 2012

Påsar till påsk

Häromdagen tillverkade jag ett par påsar, tänkta att ge bort påskgodis i. Köpta ägg är också jättefint men det finurliga med påsar är att man kan använda dem till annat när godiset är slut. Man kan lägga fina sidenband i dem, suddgummin, pärlor, skruvar eller helt enklet nytt godis och ge bort dem igen. Bra, va?

Jag har en bra mall när jag skär till påsarna, men när jag gjorde den gula blev något fel. Den blev sned och gick inte att stänga. Jag väljer att säga att den är assymetrisk och så låtsas jag att den ska vara så. Jag fyller den med godis, slår genomskinlig cellofan runt och knyter lite konstfullt till med att vackert band eller snöre. Mottagaren kommer att tro att det var så den skulle se ut.

Ofta ursäktar vi oss med att "den är inte så snygg, jag vet inte varför den inte blev så bra" när vi gjort något. Istället borde vi lära av våra missar. Jag är säker på att det är just så nya saker och uppfinningar kommer till. Tänk bara på Columbus - han upptäckte inte Indien men väl Amerika. Inte så illa det heller...

Jag gillar när man skriver texter för hand. Kanske för att jag är "gammal" dekoratör som brukade texta mycket för hand. Numera är det datorer som gör skyltar i de flesta butiker men jag tycker om det handgjorda. Kanske blir det inte alltid lika rakt och proportionerligt, men det finns en charm i att använda penna, eller vad tycker ni?

Påsar som mina kan man dekorera med lite allt möjligt. Gammal spets, pappersbitar som man klipper till kanterna på, sidenband, knappar, blommor m.m. Orkar eller hinner man man inte göra påsarna själv finns det finfina att köpa hos exempelvis Panduro.
Pappersblommorna från YouDo finns att köpa på Bokia och spetsen har jag köpt i en vanlig tygaffär. Den lilla grönsilvriga knappen minns jag inte var jag hittat, men sådana finns i alla välsorterade scrapbokingbutiker.

Jag undrar vad jag ska köpa för påskgodis i år? Eller göra? Jag funderar på tryfflar i olika smaker. Kardemumma, hallon, kaffe... Vad tycker ni? Hur ser ert favoritpåsäkägg/påspåse ut? Godis? Choklad? Nötter? Diamanter? Berätta!

Från http://www.dansukker.se/ har jag hämtat ett enkelt recept på hemgjord tryffel.


Bild: http://www.dansukker.se/
Tryffel

Ljus tryffel
3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 msk Dansukker Florsocker

Mörk tryffel
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
3 msk Dansukker Flor med chokladsmak


Förslag på smaksättning
1/2 g saffran eller
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller
2 msk likör eller
2 msk balsamvinäger eller
2 krm mald kanel eller
1 krm mald kryddpeppar eller
1 krm malda nejlikor eller
1 krm finmald svartpeppar eller
25 g malda violpastiller eller
vad som skulle smaka dig


Blanda grädden, sockret och önskad smaksättning i en kastrull och koka i 2 minuter. Bryt chokladen i små bitar och rör ner i grädden. Rör tills all choklad smällt. Häll upp smeten i en oljad form och ställ i kylskåp för att bli fast. Stjälp upp och skär ut fyrkantiga bitar eller rulla runda kulor. Doppa i smält choklad och garnera med t ex färgat pärlsocker eller rulla dem i florsocker, flor med chokladsmak, rörsocker eller i strösocker som t ex smaksatts med rivet apelsinskal. Smeten kan även hällas i en spritspåse och spritsas ut i formar.

Personligen gillar jag hallonsmak eller kardemumma, som jag skrev ovan. Vilken är din tryffelfavorit?

9 kommentarer:

  1. Så fina små presentpåsar du gjort. Och pralinerna ser väldigt smaskiga ut! :)

    Jag önskar dig en härlig dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Presentpåsarna blev ju toppen och visst kan man använda de till mycket! Pralinerna ser farligt goda ut! Vi bugar och bockar för alltid fina kommentarer från dig!
    kram från emelie och elin

    SvaraRadera
  3. Mmmm hallon är säkert jättegott! Chilli kanske..?! Vad som helst bara det är choklad, helst mörk! Kram!

    SvaraRadera
  4. Den där hopp-kaninen känner jag igen. Har eller har haft en likadan själv. Någonstans långt bak i hjärnan vill ett minne om att jag fått den av dig hoppa fram men jag vet inte säkert. Jag tror den har vandrat vidare till de sälla jaktmarkerna efter omild behandling av små gossar.
    Fina påsar och goda tryfflar.
    Många kramar, S

    SvaraRadera
  5. Klart! Tryfflar blir det i påskäggen! Kram bp

    SvaraRadera
  6. Jättefina påsar! Mycket bättre än de uttjatade äggen :)

    SvaraRadera
  7. Smart idé att mala violpastiller till tryfflarna! Jag har försökt hitta violessens med det är inte så lätt. Tack för tipset!

    SvaraRadera