torsdag 12 april 2012

Internationella lakritsdagen

Lakrits är det absolut godaste godis jag vet! Lakritspipor är bäst men det finns så många sorters härlig lakrits. Jag hade faktiskt ingen aning om att denna torsdag är lakritsens egen dag. Det var på fina bloggen Amy's piece of cake som jag först läste det. Gå gärna in där och spana in hennes mumsiga lakritsparfait! Själv har jag mölat i mig en hel del annat godis. Jag hämtade ju min skottkärra och det var minsann inte dåligt med godis i den. Jag fyllde ett stort antal plastkassar som jag knöt ihop och stuvade undan i källaren, för kommande behov. Det gäller att ge bort så mycket som möjligt nu, för att jag inte själv ska stoppa i mig och bli rund och go!

Vad ska jag hitta på att bjuda på för lakritsrecept då? Mina fabulöst goda chokladöverdragna lakritskolor har jag ju lagt ut förut. Klicka HÄR om du vill komma till det inlägget. De är lätt beroendeframkallande måste jag säga. Eftersom jag inte bloggar hemifrån ikväll blir det bara lite allmänt snack om lakritsens ljuvlighet.

När jag var gravid med lilla B (som var väldigt stor när hon kom ut!) åt jag kopiöst med lakritsgodis. Jag gick in i den lokala godisbutiken för att köpa sådana där goda salta lakritsbalkar ni vet, med salt pulver på. Jag krafsade längst ner i godislådan för att skrapa fram det salta pulvret och öste skopor av det i min gottepåse! Sedan lade jag lite salta balkar ovanpå och gick och betalade. Hihi, sedan hällde jag i mig det salta pulvret och sköljde ner det med Pepsi. Inte konstigt att jag gick upp mer än 20 kilo under den graviditeten!

Thorntons gör godare kola än jag.
Numera äter jag inte så mycket saltlakrits. Det enda är Djungelvrål och Turkisk peppar. Annars ska det vara söt och mjuk alldeles färsk lakrits. Det finns en ny isländsk lakrits som vissa butiker säljer. Den är dyr men alldeles vansinnigt god! I Trosa och Stockholm finns en butik som heter Choklad och lakrits och de säljer just denna lakrits och en mängd andra varor av ovanligt hög kvaliitet. På deras websida du också läsa om lakritsens historia och beställa godsaker om du vill. 21 - 22 april blir det dessutom lakritsfestival i huvudstaden. Åh, vad jag önskar att jag kunde åka dit. Är det någon av er som ska besöka detta lakritsälskarens Mekka?

Bilderna i inlägget är lånade från Choklad och lakrits hemsida.

5 kommentarer:

 1. Lakrits och choklad är mina favoriter! Och nu när vi bor utomlands uppskattar vi lakrits ännu mera! Kram

  SvaraRadera
 2. Jag är då ingen lakritstjej. En bit då och då kan vara gott. Men köper jag en påse lösgodis hamnar det inte en enda lakritsbit där inte. Choklad och allt som är surt! :)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Vad jag får lära mig mycket om Dig,på denna bloggen.Visste inte att Du var en sån lakritsdiggare.
  Kände bara till en lakritsälskare,min storasyster.
  Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mary? Vad härligt! Nu lärde jag mig något nytt!

   Radera
 4. Hej
  Nej men oj Lakritsdagen...det hade jag helt missat, men goda lakritsreceptet ska jag prova en annan dag, så gott med lakrits.
  Må Väl Helena i Småland

  SvaraRadera