måndag 9 april 2012

Nytt förkläde!

Häromdagen var jag hos Bagaren och kocken igen. Det är ju rent omöjligt att gå därifrån utan att köpa med sig åtminstone något till sig själv. Jag har länge letat efter ett grönt förkläde från Green gate. Rosa är inte riktigt min grej - mer lilla B:s.
Här hänger det nya klädet så fint bredvid stugans lilla köksfönster mot verandan. Jag ska försöka hitta en fin krok att hänga det på. Det finns inte så mycket vägg-yta i köket, så det får hänga där det får plats. Ett så vackert förkläde hänger man ju inte in i ett skåp, eller hur?

Syster lycklig i Stockholm säljer ju en massa saker från Greengate, men det här förklädet har jag inte sett någonstans utom hos Bagaren och kocken.

Jag har redan använt det och det är tusen gånger roligare att baka när man är så fin! Sedan kan man ju faktiskt ha det på sig när gästerna kommer utan att känna sig nerklädd. Snarare tvärtom!

Förkläden är annars något jag förknippar med mormödrar eller grillande män. Ni vet de där männen med förkläden med töntig text. De som grillar färdigmarinerad flintatstek och sedan vill ha beröm hela kvällen för sitt halvt brända kött. Brrr!

Vad ska jag bjuda på för recept i dag då? Vad sägs om något i bakväg? Jo, det får det bli.

Av stora F har jag fått ett underbart recept på veganska småkakor med pistage och rosenvatten. De är väldigt goda men går liksom inte att beskriva smaken på riktigt. Prova att baka dem - du blir inte besviken om du tycker om småkakor och tål nötter! Rosenvatten kan du köpa i vilken välsorterad orientbutik som helst. Även på COOP finns en hylla där du kan hitta lite ovanligare mat.

Måtten är delvis i cups, men det är lätt att omvandla till deciliter.
1/4 cup = 0,6 dl eller 4 msk
1/3 cup = 0,8 dl eller 5,3 msk
1/2 cup = 1,2 dl
3/4 cup = 1,8 dl
1 cup = 2,36 dl
1,5 cup = 3,56 dl
2 cup = 4,74 dl
3 cup = 7,1 dl

Lätt som en plätt! Här är receptet:

Fannys pistage- och rosenvattenkakor

Blanda 1 1/4 cup socker, 1/2 cup rapsolja, 3 msk sojamjölk, 1 msk rosenvatten och 2 tsk vanlijsocker. Tillsätt 1/4 cup majsstärkelse, 1 msk limejuice och 1 tsk rivet limskal. Rör i 2 cups vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 tsk salt och 1/4 tsk malen kardemumma.

Rulla degen til små bollar och doppa dem i hackade pistagenötter. Jag brukar fukta kakorna aldrig så lite med sojamjölk på en liten pensel om det är svårt att få nötterna att fastna på kakorna. Platta till dem lätt och grädda dem i 175 graders ugnsvärme i ca 13 minuter. De är mjuka när de tas ut men stelnar efter en stund.

Receptet är hämtat ur någon av stora F:s veganska kokböcker.

7 kommentarer:

 1. Klart man skall ha förkläde efter kokkonst - därför passar detta fina perfekt till dig!
  Kram bp

  SvaraRadera
 2. Åhhh vilket fint förkläde kommer sitta som en smäck på fina dig : ) Kakorna verkar mycket spännande : ) mums : ) kram en tröttis i Hjo Sofia

  SvaraRadera
 3. Somrigt och sött, precis som Du i ditt lilla hus:) Klart man ska vara fin när man bakar och lagar mat...då går det som en dans.
  Min mamma hade nåt som kallades grillförkläde, mycket praktiskt och fint, om det var ett fint tyg;) Jag har funderat på att ta upp den modellen igen, fast kanske vidareutveckla den så det blir lite mer min modell:)) men jag måste göra en bra mall först.
  Tänk om jag kunde komma i säng före 24 idag, jag är så trött. Hela familjen kommer att vara hemma denna veckan, påsklov för make och dotter och semester för sonen, så nu ska det förhoppningsvis bli lite gjort här hemma.

  Vilket spännande kakrecept...köpte rosenvatten för att jag skulle ha till just kakor men det blev aldrig av, så vattnet använde jag till nånting helt annat...;))

  Regn hela veckan såg jag, men hoppas du får en bra start på den i alla fall:)

  kramar Lisa

  SvaraRadera
 4. Fint förkläde! Jag har ett med cupcakes på, men är lite dålig på att använda det! Intressant kakrecept! Kram

  SvaraRadera
 5. Mitt förkläde är en gammal hemvävd duk som jag har broderat "hem ljuva hem" på och lite hjärtan, vet inte om du har sett det på min blogg.
  Har köpt ett annat förkläde som jag ska ha precis som du skriver när jag blir mormor....sparar även håret i nacken så jag kan sätta upp en knut.
  Hoppas din påsk har varit bra....Kramar

  SvaraRadera
 6. Så fint förkläde och tackar så mycket för omvandlingslistan!

  SvaraRadera
 7. Jag älskar Green Gates saker, både textiler och porslin!

  SvaraRadera