torsdag 27 september 2012

Lomelinos tårtor

Bild: www.recept.nu

I dag var jag på biblioteket och lånade Lomelinos tårtor; boken som jag köat för i några veckor. Den är skriven av Linda Lomelino som är både vacker och kunnig. Hon bakar de mest fantastiska tårtor som är en orgie i spritsade rosor, lager på lager av smörkräm och fruktgömmor i flera våningar. Jag är nu ingen stor tårtälskare, men dessa är så vackra att se på att det är omöjligt att inte älska dem.

Fina bloggaren Amy med Amys piece of cake har precis bloggat om en regnbågstårta hon gjort. Underbart vacker och är den hälften så god som den ser ut är den god nog. I Lomelinos tårtor finns en liknande tårta men i tonade nyanser av rosa. Jag gillar också att det finns sidor med tips på olika spritstekniker - något som jag verkligen borde öva mig på! Särskilt nu när jag vann en ny tyll och tillhörande engångspåsar.
Amys fina tårta!

Förutom detta finns också tips på hur man gör sitt eget vaniljextrakt. Hur enkelt som helst faktiskt. Linda Lomelino skriver att man efter hand som man använder extraktet, kan fylla på med ny vodka och nya vaniljstänger.

Hemgjort vaniljextrakt

2 1/2 dl vodka
3 vaniljstänger

1. Skär ett snitt i vaniljstängerna så att de öppnar sig.
2. Lägg dem i en flaska eller en glasburk och häll på vodka. Stäng flaskan/burken och skaka om ordentligt.
3. Låt flaskan stå mörkt och svalt i minst två månader. Skaka den då och då.

(Ur Lomelinos tårtor)

Linda Lomelino tillhandahåller också en tabell med vikt på ägg. För hur lätt är det att veta om äggen i kylen är "två små ägg" som det ibland står i recepten?

Små ägg     43 - 53 g
Medelstora ägg     53 - 64 g
Stora ägg     63 - 73 g
Extra stora ägg     73 - 83 g

Om ni gillar att baka tårtor ska ni definitivt låna eller köpa den här boken. Jag nöjer mig med att låna den eftersom jag och min familj aldrig äter upp en tårta. Men jag kan definitivt tänka mig att baka en Banantårta med kolafrosting till mina kollegor. Någon dag när jag har mycket tid, för de här konstverken tar tid.

Vilken tårta är er favorit? Princess? Schwarzwald? Cheesecake? Berätta!

7 kommentarer:

 1. Hmm min favorit är nog en hög och kladdig chokladkaka, gärna med bitar av choklad inuti och dekorerad med riven choklad ovanpå:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter som en god kaka minsann!

   Radera
 2. Åhhh tack för boktipset boken verkar fantastisk : ) kram från ett mörkt Hjo
  En vecka kvar : ) 28 grader varmt på Kreta tjohoooooooo : )

  SvaraRadera
 3. Åh, vad härligt det låter! Önskar att jag kunde följa med dig! Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja, den boken skulle man ha! Älskar marängtårtor och Schwarzwald är definitivt en favorit! :)

  Tack för länkningen och det är helt okej att du lånade bilden, du skrev ju under att det var min tårta. En gång råkade jag ut för en som tog min bild och skrev att hon hade bakat det... inte så kul.

  Kram fina!

  SvaraRadera
 5. Har hört om boken med fantastiska tårtor :) Kram, hoppas du får en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Fina bilder på fina tårtor.
  Själv är jag inte duktig på att baka tårtor och senast igår ringde jag och beställde en prinsesstårta till min prinsessa som kommer hem ikväll!!
  Ha en härlig helg!
  Kramar

  SvaraRadera