måndag 17 september 2012

Utmaning nr 3

Det är dags för nummer tre i utmaningen som jag fick från fina Elin med bloggen Elvornas hem. Dagens tema är Jag bor... Ok, då åker vi igen!

Jag, 2001
Jag bor...
i en lägenhet som är väldigt liten. Tre rum och kök fördelat på 64 m2. Ursprungligen var det mina barns farmor som hyrde lägenheten ovanpå, men då hon träffade sin Lennart flyttade hon ut och hyrde ut lägenheten, i väntan på att sonen skulle växa till sig och vilja ha den. Det var alltså den lägenheten som mina barns pappa bodde i när jag träffade honom.
Jag och stor (lilla) F 1989

När husen skulle göras om till bostadsrätter, 1988, fick vi bytt lägenheten mot den inunder, på bottenvåningen. Vi fick då en tillhörande trädgård utan extra kostnad, så att säga. Året därpå föddes stora F, fast då var hon bra liten. Det var skönt att bo på bottenvåningen när man skulle ut med barn och barnvagn, in med matkassar osv. Några år senare kom lilla B, fast hon var bra stor när hon föddes.

Med två barn var det ännu skönare att ha lägenhet i bottenvåningen, för nu var stora F så stor att hon själv sprang ut på gården och lekte emellanåt. I trädgården kunde vi odla grönsaker och blommor och det kändes som ett litet radhus.

Genom åren har vi gjort om den lilla lägenheten för att få plats allihop. Numera är 64 kvadrat inte mycket för en familj på fyra personer. (Min farmor och farfar bodde i en tvåa, fast det var fyra i familjen. Tiderna förändras.) Barnen har bytt rum med varandra och ett tag bodde vi i rummet inunder lägenheten. Vi lät göra hål i golvet och satte ner en trappa och vips var det som en etage-fyra. Vi har fixat förvaringslådor och olika hyllor där vi kunnat lägga och stapla alla saker. Rensat och slängt, bytt ut och förbättrat.

Senaste kökstapeten
Sedan 1988 har jag tapetserat om köket fyra eller fem gånger, vardagsrummet tre och hallen tre. Barnens rum är omgjorda tre gånger vardera de också. Bäddsoffor och skrivbord har kommit och gått. Köket har fått nya luckor och golv. Hallen har fått nytt golv och badrummet är omgjort helt med nytt porslin och ny färg på kaklet.

Nu står jag i begrepp att bli sambo med min J, som jag i fredags firade elva år med. Elva år som särbo är lång tid. Mycket pyssel för att få ihop tiden. Men barnen har fått bo kvar i sina barndomshem och sluppit flytta ihop och få "plastsyskon". Det tror jag har varit bra för dem. Det har varit bra för vår relation också, att slippa konfronteras med den andres barn med allt vad det innebär...

Nu letar vi lägenhet och ska sälja såväl kolonistugan, Js radhus och min lägenhet. Ett gemensamt boende ska ersätta alla dessa boenden. Självklart letar vi efter en stor fyrarummare i sekelskiftesstil (1800-1900) med stort badrum och extratoalett, stor balkong, kakelugn eller öppen spis,walk-in-closet, stort kök med skafferi, i en central stadsdel, hiss i huset och vindsförråd (aldrig mer källare som kan översvämmas), bra kommunikationer, grönområden för hunden,fin innergård där vi kan grilla, trevliga grannar, låg avgift och lagom pris. Gissa hur många sådana lägenheter det finns? JO, en massa men inte med ett lågt pris. Ca sex miljoner skulle vi få punga ut med för ett sådant boende. Så nu funderar vi på vilket av ovanstående som ska prioriteras. Är balkong viktigare än öppen spis? Stort kök eller badrum? Centralt boende eller bra kommunikationer? Vi får se.

Framtida drömkök? Bild: Alvhem Mäkleri & Interiör / SE360
Det är spännande att bli sambo efter så många år. Jag ser fram emot det även om jag kommer att sörja min lilla lägenhet där jag bott i halva mitt liv och nästan hela mitt vuxna liv. Mina barns uppväxtplats och en plats för glädje och sorg. Nu stundar nya tider och nya glädjeämnen. Jag ser fram emot en lägenhet där jag kan ha middagar för barn och förhoppningsvis kommande barnbarn. En lägenhet där jag och J kan leva vårt gemensamma liv. Ett bra liv, för han är allt väldigt bra, J!

13 kommentarer:

 1. Tack för att du berättar allt detta. Nu känns det som om jag känner dig lite mer än innan, nu är vi nästan BFF ;o)

  Jag förstår att det måste vara spännande med allt nytt, men jag förstår också din känsla av sorg. Men det kommer bli kanoners!

  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du vill läsa mina långa inlägg, Malin! Kram!

   Radera
 2. Vilket härligt inlägg! Lycka till med jakten på nytt gemensamt boende :)
  Tapeten på bilden är förresten bara för läcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du säger det! Jag ångrar den tapeten lite - vet inte varför. Kanske för mycket färg - jag är svart och beige annars.

   Radera
 3. Oj vad roligt att få läsa om ditt hem. Jag hoppas verkligen att du kommer hitta något nytt som kommer ge ro och det där köket drömmer jag också om:) Stora ytor med massa golvuta som man kan spilla mycket sås på;)
  p.s. Vilken heting du är också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, spilla sås ska jag göra på mitt nya stora golv, haha! Tack, du är inte så lite het själv. Jag har nog sett fotot på din blogg!

   Radera
 4. Vi har ett jättefint stort hus till salu här i Småland,
  det blir som en kolonistuga och hus samtidigt....så är det att bo på landet!
  Hoppas att ni hittar eran drömboende snart!
  Kramar

  SvaraRadera
 5. Det låter spännande det här, som att det är en massa roliga saker på gång. Sälja och göra sig av med det man tycker om, det är ju inte kul men om det leder till positiva förändringar så måste det i alla fall kännas riktigt bra. Att få flytta ihop med din fine J, det måste stå allra högst upp på listan nu. Jag såg att det finns ett litet fint hus här ute på landet med stor potential. Resor till jobbet blir det ju och först skotta snö på vintern för att komma ut till vägen...men väldigt mysigt ser det ut;) Jag hoppas innerligt att ni hittar just Ert boende väldigt snart.
  Lycka till!!

  kram Lisa

  PS Tack för den fina tävlingen Du hade och ett jätteGRATTIS till alla lyckliga vinnarna.

  SvaraRadera
 6. Intressant att läsa ditt inlägg igen! Jag hoppas att ni hittar det boende ni vill ha! Kram

  SvaraRadera
 7. Visst hittar ni ert drömboende! Stor balkong är allra viktigast - var ska du odla alla dina kryddväxter annars? En kopp kaffe och en bra bak i vårsolen är inte heller så dumt. Drömmer om att få dig nära mig. Lycka till i ert letande! Kram bp

  SvaraRadera
 8. Ska naturligtvis vara bra bok, ha ha!

  SvaraRadera
 9. Åhhhhhhh underbar historia och fina bilder : ) Så glad för din skull att ni ska bli sambos två är bättre än en oftast ; ) kram din trötta bloggvän i Hjo zzzzzzzznark!

  SvaraRadera
 10. Jotack, ett sånt boende hade vi inte tackat nej till, man får ju drömma!

  Håller tummarna för att ni hittar ett boende som ni blir riktigt nöjda med och som ni inte behöver välja bort alldeles för mycket på önskelistan!

  Kramar

  SvaraRadera