fredag 19 april 2013

Baka - rena drömmen för kaknördar!

Jag har en bekännelse. Lakritskladdkakan jag lade ut recept på häromdagen, är inte den godaste Lakritskladdkakan jag har smakat... I senaste numret av tidningen Baka hittade jag nämligen ett annat recept som man skulle kunna säga höjde nivån ett par snäpp, jodå. Krämig, kladdig och toppad med en smet som ger en kladdkakeälskare ståpäls. Och lakritsälskare. Dekorerad med lakritsgodisar i receptet, men jag använde sega hallon och björnbär - en favorit i plockgodishyllan.

Bild: https://www.facebook.com/magasinetBAKA

Jag tog med kakan till jobbet för att inte smälla i mig den helt själv. Till detta bjöd jag varma hallon (så klart - inga baciller här inte) och vaniljglass. Någon tog lite grädde ur spraygrädden som alltid finns som reserv i mitt kök. Det är inte alltid jag hinner stå och vispa grädde på rasten mellan två lektioner.

Tidningen Baka är min favorit sedan en tid tillbaka. Bilderna är vackra och genomtänkta, bakverken varierade och det finns någonting för alla med en "sweet tooth". Min favorit i det här numret var gräddbullarna, men dem ska jag blogga om en annan dag.

Har ni inte spanat in den här tidningen än, så råder jag er att göra det. Det finns ofta specialerbjudanden på tre nummer för en ganska billig peng. 



Kladdkaka med lakrits & choklad (ur Baka nr 2, 2013)
Bild: Inscannad ut tidningen

Kakan
3 ägg
300 g strösocker
150 g smör
15 g vaniljsocker
40 g kakao
210 g vetemjöl
3 msk lakritspulver
40 g mörk sirap

Glasyr
6 stycken Käck (nej, den heter INTE Kick, den har alltid hetat Käck.)
60 g vispgrädde
100 g mörk choklad
100 g smör, rumsvarmt

Topping
Lakritsgodis eller något annat du gillar

Sätt ugnen på 175 g. Lägg smörpapper i botten på en springform så att kakan inte fastnar. Smörj kanterna på formen. Smält smöret. Vispa ihop ägg, socker och sirap. Blanda ner det smälta smöret i smeten. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, kakao och lakritspulver. Rör till en jämn smet (inga mjölklumpar!). Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

Bryt lakritsen i mindre bitar. Om du inte får tag i Käck kan du istället använda 120 g lakritsfudge. Jag köpte min i plockgodisdisken. Koka upp grädden och smält sedan lakritsen på svag värme i grädden. Rör om då och då så att det inte bränns. Tillsätt choklad och smör och rör tills allt har smält till en jämn smet. Bred glasyren på den svala kakan och ställ kallt i två timmar innan du serverar den. 


11 kommentarer:

  1. Jag har lite svårt för lakrits, men är ju en kladdkakeälskare! Eller allt med choklad fungerar - jämt! Mums!!

    Ha en superfin fredag! kram elin

    SvaraRadera
  2. Ja! Om du säger att kakan är god tror jag på dig, dock lakrits är ingenting för mig. Jag tror att den enda saken som jag inte tål från det svenska köket är just lakrits, tyvärr

    Hälsningar /Gosia

    SvaraRadera
  3. Åh, du frestar med härliga kladdkakor. Jag är så svag för lakrits :) Kram

    SvaraRadera
  4. Mmm, det låter gott! Jag tycker också det är en fin tidning med mycket inspiration. Den känns lite lyxig :) Kram och trevlig helg till dig Erika!

    SvaraRadera
  5. Älskar lakrits. Älskar choklad. Prenumererar på den tidningen och ska verkligen testa kakan. Låter ju ljuvligt!!

    SvaraRadera
  6. Ja, vilken tidning! Galet mycket gott!

    Ha en trevlig kväll och sedan helg med dottern.

    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Mmm...gott, gott med kladdkaka! Men utan lakrits! ;)
    Ha en toppen fredag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  8. Hej!! Skriver en kommentar från världens minsta fungerande dator! :)) Min egen dator tror jag tyvärr jag inte får tillbaka detta år..känns det som.. Hmm hur kan mail hoppa tillbaka till inkorgen..Ja det var nog en mening med det absolut. Jag skriver till dig efter helgen. Vi far till fjället imorgon och kommer hem på söndag kväll. Tack för receptet. Du är som en kladdkaka du ;)

    KRAM

    SvaraRadera
  9. Mums vad det lät smarrigt. Snygging i Göteborg fick se en bild från idag på Amys facebook grrrrr hot mama är du : ) kram på dig! Sofia

    SvaraRadera
  10. Mmmm, matporr på hög nivå kära Erika!

    SvaraRadera
  11. Den kladdkakan ser ju inte tokig ut alltså! Tung och kraftig som de ska vara. Mmm!

    SvaraRadera