onsdag 10 april 2013

Bojkott av fifflare

Först av allt måste jag bara tala om att jag från och med nu kommer att bojkotta cafékedjan Le Pain Francais, (läs själva) efter att ha fått reda på hur de utnyttjar människor med lönebidrag. De ser till att få en massa anställda med lönebidrag istället för att anställa människor på vanliga kontrakt. Då kan de nämligen tjäna feta pengar. Från tio miljoners omsättning till sextio miljoner. Nä, fy för sånt! Det vill jag inte bidra till!

Jag vill däremot gärna bidra med recept på lite goda kakor. Jag väljer ut ett spännande recept som jag fått från stora F. Ingrediensen rosenvatten brukar vara ganska lätt att få tag på i butiker med "invandrad" mat, om ni förstår vad jag menar. De härliga butikerna som doftar kanel, nybakat liba-bröd och där människor av många olika slag trängs. Olika färg på huden men samma färg på blodet och samma form på hjärtat...

Kakorna är i sin enkelhet några av de godaste småkakor jag har ätit (och jag har ätit många...). Omvandlingstabell för cups finns i slutet av receptet.

Gör alltid smeten i en vacker skål.

Stora Fs pistage- och rosvattenkakor

Blanda 1 1/4 cup socker, 1/2 cup rapsolja, 3 msk sojamjölk, 1 msk rosenvatten och 2 tsk vanilj. Tillsätt 1/2 cup majsstärkelse, 1 msk limejuice och 1 tsk rivet limeskal. Rör i 2 cups vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt 1/4 tsk malen kardemumma.

Rulla degen till små bollar och doppa dem i hackade pistagenötter (jag har inget mått här, blir det över så spara till morgonmüslin). Platta till dem lätt och grädda i 175 graders ugnsvärme, ca 13 minuter. De är mjuka när de tas ut ur ugnen men stelnar efter en stund.

Dessa kakor är helt veganska och passar även den som är allergisk mot t.ex. mjölk eller ägg.

Olja: 1 cup = 224 gram
Vetemjöl: 1 cup = 125 gram
Strösocker: 1 cup = 200 gram

För majsstärkelse hittade jag ingen vikt, men jag brukar ta ungefär detsamma som vetemjöl.

Källa: http://wiki.answers.com/Q/How_many_grams_are_in_a_cup



9 kommentarer:

  1. Helt otroligt att man kan göra så. Fs kakor låter goda. Jag har lite svårt för rosenvatten smaken, men smakar man den mycket här? Jag har ätit Turkish delight och efter det har jag har haft svårt för just den smaken. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte hur mycket det smakar av vattnet. Man kan säkert ta vanligt vatten istället. Eller kanske apelsinblomvatten? Turkish delight är inte särskilt gott... Kram!

      Radera
  2. : ( tur att man kan gå någonannanstans och fika : ( Hoppas du får en bra dag idag. Själv försov jag mig : ( inte kul känner mig som en urvriden disktrasa idag! Blir nog bättre på eftermiddagen! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. En söt disktrasa i så fall! Kram!!

      Radera
  3. Älskar småkakor! Får kanske leta efter lite rosenvatten ganska snart.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Småkakor är bäst, för då kan man äta mååånga!

      Radera
  4. Det gör du helt rätt i, bra att sånt kommer upp till ytan och att människor tar ställning!
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Vad gott det låter! Jag älskar att gå och botanisera i de där butikerna! Kram!

    SvaraRadera
  6. Påminner om när toys r us i början startade sin verksamhet i Sverige... arbetstagarna hade ju slavlöner och villkor... vilken tur att de lärde sig en läxa (minns att postmännen inte levererade post till dom etc just i sympati för de anställda).

    Vilka ljuvliga kakor... pistage I love och rosenvatten.. mmm gott!

    SvaraRadera