måndag 22 april 2013

Ett café med anor

I min lilla caféguide i Göteborg gör jag nu ett försök att beskriva ett av de äldsta caféerna i stan - Junggrens café på Kungsportsavenyen 37. Caféet kallas i folkmun för Jungans och har anor sedan 1865. Jungans är lite av ett "gubbfik" där äldre män kommer in ensamma, beställer en svart bryggkaffe och en macka rätt och slätt. Här finns inga croissanter, kaffedrinkar eller macarons. Inga cupcakes eller cake pops. Hit går man för att äta sig mätt och möjligen titta på de fina målningarna på väggarna. På väggarna finns flera äldre kända gäster genom åren, avbildade av konstnären Lars Gillis som till exempel skådespelerskan Hjördis Pettersson. Det sägs också att Carl Larsson ska ha druckit kaffe på Jungans men det har jag bara hört...

Bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Junggrens_Caf%C3%A9
På Jungans äter man rejäla smörgåsar med mycket pålägg. Inget trams med två korslagda oliver utan ordentligt med topping. Ett smärre berg av handskalade räkor eller en driva kyckling med tillbehör. Min favorit är den vegetariska kesosmörgåsen av rågbröd, med sallad, inlagd gurka, ananas och tomat. Ibland ber jag om en hög räkor på den och vips är den inte så vegetarisk längre. Men ack så god! Keson är blandad med majonnäs så den är inte så nyttig som den kan verka.

På åttiotalet, när det var tillåtet med rökning på caféer, satt det ofta äldre herrar och bolmade cigarr längst in i caféet. Jag avskydde rökning då som nu, och tyckte alltid att det var det enda dåliga med Jungans - all rök. Numera kan man fika överallt utan röklukt och jag glömmer nästan bort att det inte är så länge sedan det faktiskt röktes på caféer, pubar, restauranger osv. Det är nog en av de bättre lagarna som genomförts de senaste etthundra åren, tycker jag.

Jag sitter trots det helst inte i det trånga caféet och äter utan brukar köpa med en smörgås att äta hemma eller på jobbet. Det är egentligen världens enklaste macka att göra själv, men på något sätt vill jag förknippa just den kesosmörgåsen med Jungans. Hur är det med er? Gillar ni keso?





18 kommentarer:

  1. Ååh,gå på café... det är så mysigt. Riktigt gammaldags café, inte bara så där i förbifarten, en kaffe i pappersmugg och bulle på pappersfat, utan porslinskopp och fat. Sitta och njuta, titta på folk eller sitta och småprata. Det känns riktigt lyxigt och händer alldeles för sällan, har inte varit i Göteborg på 1,5 år:(( fast det är förståss självvalt. I sommar ska yngsta dotter jobba på restaurang på Liseberg, då lär det i alla fall bli ett besök där.
    Keso...jo jag gillar Keso! För många år sedan bestod min favoritsallad av tomat, gurka, purjo och keso plus en massa svartpeppar och en gnutta salt. Enkelt men jättegott både som mellanmål och pålägg.
    Tack för alla dina gulliga kommentarer:) Jag har varit dålig på att skriva tillbaka, det blir tyvärr så ibland.
    Nu ska jag fortsätta måla, måla och måla.

    Må så gott!!
    kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känn ingen press. Jag vet att du finns där. Kommenterar gör man när och om man vill. Måla på när inspirationen flödar. Kram fina d,

      Radera
  2. Den smörgåsen hade jag gärna ätit! Jag älskar grynost, som jag säger, och är mer än nöjd att det finns att få tag på här i Amsterdam. Äter det dagligen :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grynost är ett bättre namn än keso. Förstår att du saknat det i Singapore! Kram!

      Radera
  3. Låter som ett bra café. Kan bli så trött på alla krusiduller. Bara besökt det en gång för en herrans massa år sedan. Ska ta en titt nästa gång det är fikadags!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ett alternativ är det även om mysfaktorn inte är hög.

      Radera
  4. mums mums mums låter som en höjdare! Det är något jag saknar med att bo i en liten stad utbudet. Tidigare hade jag allt runt knuten. Var sak har sin tid. jag hoppas på en större stad att bo i framtiden : ) Hoppas du haft en bra måndag?! kram din bloggvän i Hjo Sofia

    SvaraRadera
  5. Så bra med olika tips i Göteborg! Jag längtar att få åka till den underbar staden igen! Har ju bott i Göteborg mina tre första år i Sverige! :)
    Jag gillar keso, men får ont i magen av det... men ibland unnar jag mig det! ;)
    Ha en toppen tisdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Åh mysigt med cafeér och välkommen till min hemstad Örebro:) hoppas du får det riktigt bra!!
    Ha en fin dag
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  7. Skulle vara trevligt om vi kunde ta en fika någongång i din fina stad....Kram

    SvaraRadera
  8. Jag gillar keso på smörgås... idag fick vi på jobbet en smörgås med äpple, purjolök och keso på... så gott det var, kram härliga!

    SvaraRadera
  9. Ville bara skicka en kvällskram från en trött Sofia . Sov gott och hoppas det gick bra för eleverna på de nationella proven?! kram Sofia

    SvaraRadera
  10. Ooo så mysigt och fint allting!!

    Keso det är gott till mycket det :)

    Ha det gott i våren vännen
    Kram Lollo♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nu blommar det allt mer! Så skönt! Kram!

      Radera
  11. kan du hemligheten med deras kesoblandning?
    avrunnen keso, majonäs, citronpeppar, salt...? eller nåt sånt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Nej, jag kan inte hemligheten. Svartpeppar är det, men hur mkt majjo och keso - inte en susning. Ha en fin dag!

      Radera