tisdag 16 april 2013

Ett rättvist café med stil

I dag tänkte jag presentera mitt senaste favoritcafé i Göteborg. På Järntorget, denna knutpunkt mellan vattnet och Linnéstan, har ett café i kedjan Way Cup öppnat relativt nyligen. De serverar många olika godsaker, men själv har jag bara provat kaffe och kaka ännu. Målet är att servera rättvisemärkt mat och dryck, närproducerat och ekologiskt. Återvinning är också en grundpelare och jag älskar lamporna i kaffebaren längst in i caféet! Jag måste helt säkert tillverka några liknande nån gång i framtiden, när jag får en större lägenhet som kan göra dem rättvisa.
Bild: https://www.facebook.com/WayCup.se

På kvittot du får när du betalat finns en kod som du kan använda för att surfa på caféet. Jag satt där förra veckan och arbetade i en och en halv timme, med ett glas sojalatte och en liten fransk skapelse som kallas Clarfoutis. En paj-liknande liten bakelse med pistagenötter och bär. Jag tog bara lite, lite vispgrädde till - och det var väldans gott!


Caféets entrématta är tillverkad av gamla bildäck och barpallarna av PET-flaskor. Miljötänket går igenom hela konceptet, vilket jag gillar. Lokalens väggar pryds av såväl trasmattor som ger ett mjukt intryck, som gamla LP-skivor med retrokänsla.

Här trivs jag och får ni möjlighet tycker jag att ni ska slinka in, om så bara på en kaffe. Om fler caféer hade samma tänk som Way Cup skulle världen se lite bättre ut.
Min lilla kaka - mums!


Läs HÄR om du vill veta mer om Way Cup!

22 kommentarer:

  1. Det här är ett tänk jag gillar massor och jag önskar det fanns mera sådana här platser. Men jag tror att det är något som håller på att utvecklas. Kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hoppas att det går åt det hållet! Kram!

      Radera
  2. Guu vad mysigt! Dit får vi gå! Jag får komma och besöka snarast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska bjuda dig när du kommer !!! Kram min vackra dotter!

      Radera
  3. Aha, det var där du åt den lilla godingen till paj. Verkar vara ett bra ställe det där, både gällande kakor och miljötänkt.

    Herreguuud så många caféer det finns i Götet!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många och detta är ett av de bättre. Vi får dit när du kommer hit en gång för att shoppa loss med mig! Kramar!

      Radera
  4. Tack för tipset, ska spana in hemsidan! Tur att jag bor i Stockholm :)

    SvaraRadera
  5. Hehe, missade att läsa den första raden där det stod att det var i Göteborg ;) Trodd det var Järntorget i Stockholm... Synd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, ja det finns ju där också. Jag brukar fika på Sundbergs café på Järntorget i Gamla stan. Ett riktigt tantfik med koppar på bordet som man får plocka själv och traditionella konditorikakor. Kram!

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. Jag är då glad att jag snart kommer till storstan där jag får gå på häftiga caféer med min bloggvän, kram! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är svårt att välja minsann. Fast stan är liten. Större än Värnamo men ändå liten. Och mysig! Det ska bli så kul! Kram!

      Radera
  8. Åhhh verkar vara ett höjdarställe : ) kramar Sofia

    SvaraRadera
  9. Låter som ett jättecoolt ställe! Önskar att det fanns lite mer mysiga caféer här i min stad... men jag får väl åka till huvudstaden för sådant. Eller så kommer jag ned till dig? Aja, jag har ändå aldrig tid för mer än en kopp på stående fot i köket nu för tiden... hihi..

    Ha en härlig dag! kram elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa! Kom till mig så kan min dotter passa elvorna! Hon är fantastisk med barn. Så går vi på lokal, du och jag. Ta med din gulliga mamma också så kan vi riktigt fröjda oss, alla tre och prata inredning och annat! Kramar!

      Radera
  10. jag är verkligen sämst på att gå på café, trots att jag bott i göteborg i fem år nu snart så har jag kanske varit på... 4 stycken. jag får nog skärpa mig lite på den fronten, bra att du kommer med fina tips då så jag vet var jag ska gå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan gå tillsammans! Det är nog för att du är te-drickare, hihi! Cafékultur är kaffekultur. Kram, finis!

      Radera
  11. Kanon bra tips! Jag lägger café på minnet och nästa gång jag besöker Göteborg ska jag absolut gå dit! :)
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du höra av dig, så ses vi där. Kram!

      Radera
  12. Erika tack fina du för att du skriver så fint till mig. DU ANAR INTE HUR GLAD jag blir. Petra Mede släng dig i väggen ; ) här kommer Ingeborg ; ) Hoppas du haft en bra dag? Blev det någon fika idag? Drack en Coca Cola häromdagen, då tänker jag på dig! och ditt fredagscolamys : ) fina du TACK!!!! <3 kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Goa Sofia! Fika i dag har bestått av otaliga kaffeslattar under pedagogisk förtvivlan, typ. Kände mig som världens sämsta lärare i dag men det går väl över.

      Ja, när Ingeborg leder festivalen kan allt hända! Kram och lycka till!

      Radera